EFA Başkanı De Lacalle: Tecride bir an önce son verilmeli

Avrupa Özgür İttifakı Başkanı Lorena Lopez de Lacalle, Abdullah Öcalan’ı halkının özgürlüğü için mücadele eden karizmatik bir lider olarak tanımlayarak, üzerindeki ağırlaştırılmış tecride bir an önce son verilmesi çağrısında bulundu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış mutlak tecrit 32’nci ayında devam ederken, 10 Ekim’de startı verilen “Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa siyasi çözüm” hamlesine uluslararası alandan da destek açıklamaları gelmeye devam ediyor. ANF’ye konuşan Avrupa Özgür İttifakı (European Free Allience / EFA) Başkanı Lorena Lopez de Lacalle, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi eleştirerek, Türk devletinin yeniden Kürtlerle müzakere sürecine geri dönmesi gerektiğini söyledi.

 

‘ÖCALAN ŞAHSINDA KÜRT HALKI CEZALANDIRILIYOR’

“Abdullah Öcalan üzerindeki bu tecrit koşulları uluslararası hukuka saygının mutlak ve tam inkarı ve ihlalidir” diyen EFA Başkanı Lorena Lopez de Lacalle, Türk devletinin, uymakla yükümlü olduğu uluslararası yasaları hiçe saydığını vurguladı. İnsan haklarına sadece cezaevi dışında değil aynı zamanda cezaevi içinde uyulması ve saygı gösterilmesi gerekliliğine vurgu yapan Lopez de Lacalle, “Abdullah Öcalan’ı mümkün olduğunca izole etmek, aynı zamanda ailesi ve Kürt halkını cezalandırmak anlamına gelmektedir” dedi.

‘ABDULLAH ÖCALAN LİDERLİĞİNDE BİR MÜZAKERE SÜRECİ OLMALI’

Abdullah Öcalan’ın demokratik konfederalizm paradigmasının önemine vurgu yapan Lopez de Lacalle, “Abdullah Öcalan'ın çok uzun bir süredir demokratik konfederalizmi benimsediğini ve böylece Kürt halkının varlığı için demokratik bir yol aradığını düşündüğümüzde, onun bugün içinde bulunduğu tecrit koşulları asla kabul edilemez. Bu tecride tamamen karşıyız” diye konuştu. 

Kürt sorununun Abdullah Öcalan’ın öncülük ettiği bir müzakereyle çözülmesi gerektiğini ifade eden Lopez de Lacalle, “Abdullah Öcalan tüm müzakerelerde yer almalıdır. Yürütülecek bir barış süreci olacaksa, Öcalan bu süreçte rol almalıdır. Erdoğan bunu istese de istemese de bu durum çok açıktır. Dolayısıyla Kürt sorununun çözümü Abdullah Öcalan’ın da içinde yer alması gereken diyalog ve müzakerede yatmaktadır” diye kaydetti.

‘HALKINI SAVUNAN KARİZMATİK BİR LİDERDİR’

Abdullah Öcalan’ı “karizmatik ve on yıllardır Kürt halkı için demokratik bir siyasi çözümde ısrarlı ve tutarlı bir lider” olarak tanımlayan Lopez de Lacalle, Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununun çözümü için ortaya koyduğu tavrın Avrupa tarafından sahiplenilmesi gerektiğini kaydetti. Lopez de Lacalle, “Avrupa, bugün yaşanmakta olan savaşların şantajına boyun eğmemelidir. Filistin’de veya İsrail’in saldırılarında tam bir insanlık kaybı yaşadığımız bir gerçek. Bu savaşlar, tam da biz harekete geçmediğimiz, sorunlara çözüm üretmediğimiz için bu noktaya gelmektedir. Kurdistan, Sahra halkı ve Filistin için zamanında bir şeyler yapmadığımız için bugün bu savaşlar buraya kadar geldi. Biz şiddetin hiçbir yerde tırmanmasını istemiyoruz. Dünyada barış ve demokrasi için diyalog ve müzakere yolunun acıkmasının elzem olduğuna inanıyoruz. Bu anlamda Öcalan’ın barış ve diyalog çağrılarını çok olumlu buluyoruz” diye konuştu. 

‘AVRUPA’NIN SESSİZLİĞİ İKİ YÜZLÜLÜKTÜR’

Avrupa’nın, Türk devletinin Rojava başta olmak üzere Kurdistan’da yürüttüğü savaş karşısındaki sessizliğini de eleştiren Lopez de Lacalle, “Avrupa’nın bu tutumu ikiyüzlülüktür. Avrupa’nın içinde bulunduğu bu ikiyüzlülüğü kınıyoruz. Türk devletinin Rojava’ya dönük saldırılarının insan haklarının ihlalinin yanı sıra bir ülkenin iç işlerine müdahale ve işgal olduğu açıktır” diye kaydetti.

‘TÜRKİYE’NİN ASIL AMACI ROJAVA’DAKİ SİSTEMİ YOK ETMEK’

Türk devletinin Rojava’ya dönük saldırılarının asıl amacının Rojava’da inşa edilen sistemi yok etmek olduğunu ifade eden Lopez de Lacalle, devamla şunları ekledi: “Rojava, demokratik bir siyasi sistemin bölgede hayata geçirildiğini kanıtladı. Rojava’daki sistem diktatörlerin sürdürmek istediği otokratik yola meydan okuyan, tabandan yukarıya demokrasiyi esas alan siyasi bir sistemdir. Demokrasiyi en temelden yaratmaktadır. Türk devletinin saldırılarının amacı, bu sitemi yok etmektir. Biz böyle bir sistemin hedef alınmasını asla kabul etmemeliyiz.”

‘AVRUPA YAPTIĞI ANTLAŞMALAR GEREĞİ ERDOĞAN’A SESSİZ KALIYOR’

Avrupa’nın, göçmenler üzerinden Türkiye ile yaptığı antlaşmaların kabul edilemez olduğunu söyleyen Lopez de Lacalle, “Avrupa, demokrasisini çok ucuza satıyor. Göçmenlerin Avrupa gelmesini engellemek için Türkiye’ye ile ekonomik anlaşmalar yapıyor. Yapılan bu anlaşmalardan kaynaklı Avrupa, Türkiye’nin ve Erdoğan’ın Rojava’da ve ülke içindeki bütün hak ihlallerine sessiz kalıyor” dedi.