Eğitim Sen’lilerden AYM’nin ‘anadil’ kararına tepki

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Amed Şubeleri, anadilde eğitim talep ettikleri için üyelerine verilen cezalara ilişkin AYM’nin kararına tepki gösterdi.

Eğitim Sen üyelerine verilen para cezalarına ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan başvuruda, AYM cezaları savundu.

AYM’nin ifade özgürlüğü ve sendikal hakları kısıtlayan kararına tepki gösteren Amed Eğitim Sen 1 No'lu Şubesi Yenişehir binasında bir açıklama yaptı.

Açıklama sırasında “Biryara ku AYM’yê daye ne di cih de ye, em napejirînin - (AYM’nin verdiği karar yerinde değil, kabul etmiyoruz)” yazılı pankart asıldı.

Şube yöneticilerinden Fesih Zirek, anadilde eğitimin önemine dikkat çekmek amacıyla 21 Şubat 2016 Dünya Anadil Günü’nde Kürtçe ders veren üyeleri hakkında dava açılarak ceza verildiğini hatırlattı.

Bu cezaya karşı AYM’ye yaptıkları başvurunun reddedildiğini söyleyen Zirek,  “Anadil, halkların kimliğidir. Bugün çok sayıda dil yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Sadece Türkiye’de 18 dil yok olma tehlikesiyle karşı karşıya” dedi.

Zirek, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne de dikkat çekerek, anadilde eğitimin en temel hak olduğunu vurguladı.

"Anadilde eğitim hakkının kısıtlanması, en büyük insan hakları ihlallerinden biridir” diyen Zirek, şunları ekledi:  “Yönetmeliklerimizden de anlaşılacağı gibi bu ülkede sadece Türkçe değil, Kürtçe, Arapça, Lazca, Ermenice, Hemşini, Süryanice gibi dillerde de konuşuyoruz. Bu dillerde eğitim verilmelidir. Dilleri yasaklayarak, temel insan hakları sağlanmaz. Bu politika yıllardır uygulanıyor ama toplum ilerlemiyor. Bu yasaklardan vazgeçilmeli, anadilde eğitim hakkı sağlanmalıdır.”