Eğitim Sen: Okula Esat Oktay Yıldıran adını verenler cezalandırılsın

Eğitim Sen, İzmir Buca’daki bir okula 12 Eylül faşist askeri cunta döneminin işkencecilerinden Esat Oktay Yıldıran’ın adının verilmesinde sorumluluğu olanların cezalandırılmasını istedi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), İzmir’in Buca ilçesine bağlı Belenbaşı Köyü'ndeki ilkokula 12 Eylül döneminin işkencecilerinden biri olan Yüzbaşı Esat Oktay Yıldıran’ın isminin verilmesine tepki gösterdi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın daha önce bu “hata” olarak nitelendirdiği karar sonrasında, ismin tabeladan kaldırılmasına rağmen Eğitim Sen İzmir Şubeleri, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne sundukları dilekçe ile sorumluların cezalandırılmasını talep etti.

Eğitim Sen İzmir Şubeleri Dönem Sözcüsü Bülent Karakaş, yapılan bu isim değişikliğinin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, "12 Eylül döneminde akla ilk gelen yerlerden biri olan Diyarbakır 5 No'lu Cezaevi vahşi işkencecilerin merkezi olarak biliniyor. Her fırsatta darbelerle ve darbecilerle hesaplaştıklarını iddia edenler, 12 Eylül sonrasında Diyarbakır 5 No'lu Cezaevinde görev yapan ve adi işkenceyle özdeşleşen birinin isminin İzmir’de bir okula verilerek darbecilerin ve işkencecilerin izinden gittiklerini göstermişlerdir" ifadelerini kullandı.

Karakaş, ayrıca isim değişikliği sürecinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği”ne aykırı hareket edildiğini belirtti.

Eğitim Sen İzmir Şubeleri, okulun isminin tekrar Belenbaşı İlkokulu olarak değiştirilmesinin yeterli olmadığını, toplumun aklıyla alay edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, kamu vicdanının kısmen de olsa tatmin edilmesi için Belenbaşı İlkokulu'na ismi verenlerin cezalandırılmasını talep etti.