Emekçi Kurye Derneği: Sayı değil insanız!

Emekçi Kuryeler Derneği’nin çağrısıyla Şişhane Meydanı’nda bir araya gelen motokuryeler, sipariş yetiştiren Ata Emre Akman’ın bıçaklanarak katledilmesine neden olan güvencesiz çalışma koşullarını protesto etti.

MOTOKURYELER

Balıkesir’de zincir restoranda motokurye olarak çalışan 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Ata Emre Akman’ın bıçaklanarak katledilmesine yönelik tepkiler büyüyor. Emekçi Kuryeler Derneği çağrısıyla bir araya gelen motokuryeler, 20 yaşındaki Akman’ın katledilmesine neden olan güvencesiz çalıştırma koşullarını Şişhane Meydanı’na protesto etti. Meydana konvoy halinde gelen motokuryeler, “ Çalışırken ölmek istemiyoruz” mesajını verdi.

AKMAN, KURYELERİN CANINI HİÇE SAYAN PATRONUN KÂR HIRSININ KURBANI OLMUŞTUR

 Katledilen Akman’ın resimlerinin taşındığı eylemde motokuryeler adına açıklamayı okuyan Emekçi Kuryeler Derneği Genel Başkanı Mehmet Yurttaş, bir motorlu kurye emekçisinin daha çalışırken katledildiğini hatırlatarak sözlerine başladı. 20 yaşındaki Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü öğrencisi Ata Emre Akman’ın, sipariş teslimi için gittiği yerde, bir caninin 25 bıçak darbesiyle hayattan koparıldığını anlatan Yurttaş, “20 yaşında, bir taraftan okuyup bir taraftan geçinmeye çalışan Ata Emre, gencecik yaşında kuryelere dayatılan hızlı teslimat baskısının, güvencesizliğin, kuryelerin canını hiçe sayan patronların kâr hırsının kurbanı olmuştur. Bu cinayet bir tesadüf değildir. Ata Emre’nin hayallerini, geleceğini, yaşayacağı yılları çalan bu çalışma düzeni daha önce de yüzlerce kurye emekçisini hayattan koparmış, birçok arkadaşımız sakat kalmıştır. Denetimsizliğin ve kuryelere dönük politikaların sonucu olarak kuryelerin hayatlarıyla oynanmaktadır. Bizler çalışırken ölmek istemiyoruz!” vurgusunda bulundu.

BİZİ MAKİNE GİBİ GÖREN ANLAYIŞA DUR DİYORUZ!

Motorlu kurye emekçilerinin karşı karşıya bulunduğu güvencesizliğe, denetimsizliğe, berbat çalışma koşullarına, emekçileri makine olarak gören anlayışa dur dediklerinin altını çizen Yurttaş, “Biz sayı değil insanız. Bir arkadaşımızın daha gecenin kör karanlığında, sicili kabarık caniler tarafından katledilmesine tahammülümüz de sabrımız da yok. Kuryeler olarak kelle koltukta çalışmaya zorlandığımız bu düzene artık “dur” diyoruz. Çalışırken, işimizi yaparken güvenli koşullar sağlanmasını, bunun için gerekli yasal düzenlemelerin acilen hayata geçirilmesini istiyoruz” dedi.

TALEPLER

Emekçi Kuryeler Derneği Genel Başkanı Mehmet Yurttaş, talepleri şöyle sıraladı:

* Daha fazla iş cinayetinin, sakat kalmanın yaşanmaması için kuryelik meslek olarak kabul edilmeli ve acilen “çok tehlikeli meslek” statüsüne alınmalıdır.

* Patronların kuryeler için mesleki yeterlilik belgesinin ücretsiz temin edilmesi zorunlu hale getirilmelidir.

* Katil bariyer uygulaması son bulmalı, motorcu dostu bariyerler inşa edilmelidir.

* Her ilçede motosiklet park alanları kurulmalıdır.

* Eğitimsiz ve tecrübesiz meslektaşlarımıza ileri sürüş eğitimleri verilmeli ve sertifika sağlanmalıdır.

* Bilboard ve panolar, motorlu kuryelerin fark edilmesi için kullanılmalıdır.

* Motorlu kuryelere dönük sitelere giriş engeline derhal son verilmelidir.

* Sokaklardaki uygunsuz sulamalara son verilmeli, yanlış sulama kaynaklı kazaların önüne geçilmelidir.

* Motorlu kuryelerin bir araya gelebileceği MotoKafe’ler kurulmalıdır.

* Belediyelere ait çöp araçlarından dökülen yağların sebep olduğu kazalar engellenmeli, önlem alınmalıdır.

* Kurye meslektaşlarımız yerel yönetimlerde temsil edilmeli, belediye meclis toplantılarında söz hakları olmalıdır.