Emekçiler krize karşı 1 Mayıs’ta alanlarda olacak

Erdoğan’ın Memur-Sen’e “dik durun” dediği ve birçok kişiye sendika değiştirmeyin diyerek gözdağı verdiği şu günlerde emekçiler baskılara ve krizi karşı 1 Mayıs’ta alanlara çıkmaya hazırlanıyor.

Erdoğan 31 Mart yerel seçimlerinden hemen sonra Memur- Sen Konfederasyonu’nun düzenlediği konferansta yaptığı bir konuşmada hükümete yakın sendikalara “dik durun” derken, birçok kişiye de sendika değiştirmeyin diyerek gözdağı verdi. Erdoğan “Memur-Sen camiasının seçimler sebebiyle ortaya çıkan tabloda, bulundukları yerlerde dimdik duracaklarına inanıyorum. Ne yapacak, seni makamından mı alacak? Alsın. Seni memurluktan atabilir mi? Atamaz” derken AKP’li birçok belediyede çalışanlar sendika değiştirmeye zorlanıyordu. Geçmiş yıllara bakıldığında zaten AKP’nin aldığı birçok belediyede zorla sendika değiştirme yıllarca gündeme geldi. AKP şimdi bir yandan bu sendika değişimlerini işçilere zulüm olarak nitelerken, öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak açıkladığı ekonomik reform paketiyle zorunlu BES ve kıdem tazminatının gaspının önünü açacak adımlara imza atacaklarını duyurdu.

ASIL KENDİLERİ SENDİKA BASKISI YAPIYOR

1 Mayıs’a giderken hem sendikalar üzerindeki baskıyı hem de kıdem tazminatının gaspını Tüm Bel-Sen MYK üyesi ve Genel Mali Sekreteri Satı Burunucu ile konuştuk. Burunucu, AKP’nin iktidarı boyunca gerçekleştirilemeyen iki şey olduğunu söyledi, bunlardan ilki işçi sınıfının kıdem tazminatının gaspı, ikincisi ise kamu emekçilerinin iş güvencesi: “AKP önceki yıllarda bunu başaramadı fakat OHAL döneminde çıkarılan KHK’larla on binlerce kamu emekçisi işten atıldı. Bizim sendikamıza üye olan 1.500 yerel yönetim emekçisi de tıpkı diğerleri gibi sorgusuz sualsiz, hukuksuzca işsiz ve ekmeksiz bırakılıp “sosyal ölü” ilan edildiler. Hatta KHK ile ihraç edilen kamu emekçilerinin yaşadığı bu hukuksuzluk yetmezmiş gibi son yerel seçimlerde oy kullanıp, kullanamayacakları tartışıldı. Başvuruları kabul edilmiş seçime girip kazanmış olan belediye meclis üyesi ve belediye başkanlarının elinden kazandıkları seçim alınarak kaybeden ikinci adaya verildi. Yine yerel seçimlerin ardından emekçilerin sendikal örgütlülüğüne yönelik cumhurbaşkanından adalet bakanına “dava adamları” Hizmet-iş ve Bem-Bir-Sen’den istifa etmeyin biçiminde baskı dolu açıklamalar yapıldı.”

Satı Burunucu bu açıklamaların yapıldığı günlerde AKP’li belediyelerde üyelerine yönelik, bizzat belediye başkanlarının Tüm Bel-Sen’den istifa ederek Bem-Bir- Sen’e üye olun baskılarının da eş zamanlı gerçekleştiğinin altını çizdi.

EMEKÇİLER İÇİN KARŞI REFORM PAKETİ

Bu 1 Mayıs’ta iş güvencesi, sendikal özgürlükler, 3600 ek gösterge, insanca çalışma ve yaşama koşulları için alanlarda olacaklarını belirten Burunucu ayrıca Albayrak’ın açıkladığı reform paketinin emekçiler için bir karşı reform paketi olduğunu ifade etti: “Kıdem tazminatının gaspı, zorunlu BES uygulaması, az kazanan emekçilerin ağır vergilerle zamlarla işsizlikle ve yoksullukla hayatını yaşanılmaz kılarken; krizi yaratan patronlara hala kaynak aktarmaya, teşvikleri oraya akıtmaya devam ediyorlar. İşte bu işçi ve emekçiler olarak mücadele etmemiz gereken en önemli sebeptir. Bu 1 Mayıs krizin yükünü ödemek istemediğimiz, halklarımıza sahip çıktığımız patronlara ve onların hükümetine karşı işçi ve emekçilerin birliğini, dayanışmasını bütün dünyada gösterdiğimiz en önemli gündür, şimdiden kutlu olsun.”