Erdoğan’ın çocuklarla ölüm şovu, peki ya Efrin!

Erdoğan kürsüde 5 yaşındaki kız çocuğuna ölümü işaret ederken, tam da aynı saatlerde korkudan gözyaşlarına boğulan kız çocuğunun yaşıtı İbrahim Reşid Efrin’de Türk ordusu tarafından katledildi.

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP’nin Maraş’taki il kongresinde 'şehit olursa bayrağı da örtecekler, her şeye hazır, değil mi?' ifadeleriyle ölümün yolunu gösterdiği 5 yaşındaki kız çocuğunun Efrinli yaşıtları üzerine hergün bomba yağdırmakta. Efrin’de 36’ıncı gününü geride bırakan saldırılarda Erdoğan’ın talimatıyla en az 29 çocuk katledilirken, onlarcası da yaralandı.

Efrin’de katledilen çocukların oluşturduğu tablo ise Erdoğan’ın çok övündüğü Osmanlı’nın katliam mirasının küçük bir örneği adeta. Osmanlı’nın zülmüne uğrayan Ermeni, Alevi ve Arap çocukları güven içerisinde yaşadıkları Efrin’de “yeni osmanlıcıların” savaş uçakları ve toplarının hedefi oluyorlar.  

Erdoğan’ın, Efrin’de altına imza attığı katliamlar, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Birlemiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF), Suriye İnsan Hakları İçin Gözlemevi (SOHR) ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından farklı tarihlerde yapılan açıklamalarla da doğrulandı.

En son HRW konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Türk ordusunun Efrin'de sadece 3 saldırıda 17 çocuğu öldürdüğünü belirtirken, Efrîn Kantonu Sağlık Konseyi'nin kayıtlarına göre ise saldırıların başladığı ilk günden bu yana 29'u çocuk, 21'i kadın 176 sivil katledildi; 60'ı çocuk, 71'i kadın 484 sivil ise yaralandı.

Efrin’de işlenen sivil katliamlar belgelenmiş olmasına rağmen küresel ve bölgesel aktörler AKP ve işbirlikçileri DAİŞ-El Kaide çetelerinin saldırılarını durdurması için harekete geçmiş değil. Bu sessizlikten de güç ve destek alarak siyasi geleceğini “ölümler” üzerinden grantilemeye çalışan Erdoğan’ın Efrin’de işlediği suçların dosyasını hazırlardık. 

SİVİL KATLİAMLAR İLK GÜNDEN BAŞLADI

İşgalci Türk devleti 19 Ocak günü 72 uçakla Efrin kent merkezi ve ilçelerine yönelik kapsamlı bir hava saldırısı başlattı.

İlk günden itibaren sistemli bir biçimde sivil yerleşim yerlerini hedef alan Türk devletinin saldırıları sonucunda 3 ağır olmak üzere 12 sivil yaralandı. Yaralı 2 çocuktan biri olan 9 yaşındaki Arap kökenli Yeyha Hemedê Eli tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit düştü. Hemade, Halep’ten göç ettiği Efrin’in Tirinde mahallesinde Türk devletinin bombalarının hedefi oldu.

ARAP BİR AİLE KATLİAMDAN GEÇİRİLDİ

İki gün sonra ise iş savaştan dolayı İdlib göç edip, Efrîn’e yerleşen Arap bir aile yanıda çalıştığı diğer aileyle birlikte katliamdan geçirildi. İdlib’ten göç eden aileden 7’si çocuk, 8 kişi, diğer aileden ise 4 kişi şehit düştü. Çoğunluğunu çocukların kurban olduğu bu katliam, kayıtlara Cilbir katliamı olarak geçti.

Katliamın hedef olan İdlibli Arap aile yaklaşık dört ay önce Efrin’in Cilbir köyüne yerleşerek buradaki tavuk çiftliğinde çalışıp geçimini sağlıyordu.

Türk ordusuna ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucunda, El Hüseyin ailesinden: Selma El Hüseyin (6), Xaliya El Hüseyin (8), Hedil El Hüseyin (10), Wail El Hüseyin (1), Museab El Hüseyin (6), Ehmed El Hüseyin (17), Sami El Hüseyin (12), İsmi öğrenilemeyen 30 yaşındaki bir yurttaş yaşamını yitirdi.

CİLBİR KATLİAMININ TANIĞI: SADECE EKMEĞİMİZİN DERDİNDEYDİK

Ailesinden dört kişiyi yitiren tavuk çiftliğinin sahibi Xalid Rehmano, kardeşleri Qedûr Rehmano ile Ehmed Rehmano, 14 yaşındaki yeğenim Ehmed Rehmano ve oğlum Elî Rehmano'yu kaybettiği saldırıyı ANF'ye şu ifadelerle anlatmıştı:

“Ailemden 4 şehit verdim. Bir kardeşimin 7, diğer kardeşimin ise 3 çocuğu var. Bizler sivil insanlarız, sadece işimizi yapıyorduk. Yanımda göçmen 5 aile vardı. Onlar da orada ekmeklerinin derdindeydi."

İdlib’ten göç eden ailenin katledilme anına da tanıklık eden Rehmano, o gün gördüklerini şu ifadelerle dile getiriyor:

"Saldırı başlar başlamaz anne çocuklarını alarak asfalt yola doğru koşmaya başladı. Yaklaşık 700-800 metre gittikten sonra uçaklar tarafından bombalanarak katledildiler. Yola yetişmelerine az bir mesafe kalmıştı. Orada çoğu çocuk 8 kişi şehit düştü."

BU SEFER YER CİNDİRESE: 2 KADIN, 2 ÇOCUK KATLEDİLDİ

Hava saldırılarının yanı sıra karadan da top ve füzelerle köy ve kent merkezlerini aralıksız bir şekilde bombalayan Türk devleti ile DAİŞ-El Kaide çeteleri, yeni katliam yeri olarak Efrin’in Cindirese ilçesini belirledi.

İşgal saldırılarının 4’üncü gününde, bombaların hedefi olan Yalangoze köyününde 4 kişi şehit düştü onun üzerinde sivil de yaralandı. Yaşamını yitiren 4 yurttaştan 2’si çocukken, aynı saldırıda yaklaşık 20 sivil de yaralandı.

ERMENİ SOYKIRIMINDAN KAÇAN AİLENİN ÇOCUĞU

İşgalci Türk ordusu, 24 Ocak günü Efrîn’in Raco ilçesine yönelik düzenlediği hava saldırısında Ermeni soykırımını yüzyıl sonra da sürdürdü. 1915 soykırımından kaçarak kurtulan Ermeni Konîs ailesinini Türk devleti yüzyıl sonra Efrin’de buldu.

İlçeye yapılan saldırıda bombardımanın hedefi olan Konîs ailesinden, Roşêr Konîs isimli genç katledildi. Anne Semsa Koniş ile kızkardeşi Hanife Koniş ise yaralandı.

KATLİAM GELENEĞİ DEVAM EDİYOR: BU SEFER HEDEF ALEVİLER

Ermeni çocukları ardından Alevi çocuklarına da bamba yağdıran Türk devleti, 26 Ocak günü Efrin’in Mabeta ilçesine yaptığı saldırıda El Xatir ailesinden 6 kişiyi katletti. 

Dersim Tertelesi'nden kaçarak Mabeta’ya yerleşen El-Xatir ailesinden sadece 18 yaşındaki kızları katliamdan sağ kurtulabildi. İçerisinde engelli bir çocuğunda bulunduğu El Xatir ailesinden yaşamını yitiren çocukların isimleri: Zekiya Taha El Xatir (15 yaşında, engelli yurtaş), Esra Taha El Xatir (6), Süleyman El Xatir (14), İsmi öğrenilemedi. Anne Emine ve baba Taha El Xatir’da aynı saldırıda hayatını kaybetti.

GUBE KÖYÜ KATLİAMI: BİR AİLEDEN 18 KİŞİ KATLEDİLDİ 

Şehba’da Türk devletinin zulmünden kaçıp güvenli bölge olarak gördükleri Efrin’e sığınan Arap Kino ailesi, kaçtıkları zulme Gube köyünde yakalandı.  Efrin’e yönelik işgal saldırılarının 10’uncu günde, Rubar Mülteci Kampı ve kamp yakınında bulunan Gube köyünde, Türk devletinin saldırısı sonucu çocuğunluğunu çocukların oluşturduğu 18 kişili yaşamını yitirdi. 25 kişilik Arap ailden yalnızca 7 kişi katliamdan sağ çıkabildi.

Kocer bir aile olan Kino aileside, Hama, Humus, Halep, Şam, İdlib’ten gelen diğer aileler gibi yaşama yeniden tutumak için Rubar Kampını mesken tutmuşlardı. Erdoğan’ın zulmü peşlerini bırakmadı.

Kino ailesinden katledilen çocuklardan isimleri netleşenler şunlar: Ehmed Kino (15), Henadi Kino (15), Sefayi Kino (7), Suzan Siphî Hüseyin (11), Hesen Kino (13), Kemal Kino (7 aylık).

ARHAT ELİKO: HENUZ 9 YAŞINDAYDİ

31 Ocak 2018 tarihinde yani Efrin’e saldırının 12’nci gününde işgalci Türk devleti bu sefer Efrin kent merkezini yeni hedefi olarak belirledi. Eşrefiye mahallesinde bulunan Eliko ailesine ait ev Türk devleti tarafından obüs toplarıyla yerle bir edildi.

Saldırısında ağır yaralanan 9 yaşındaki Arhat Eliko tüm müdahalelere rağmen kurtarılamazken, Mıhemed Ehmed Eliko (75), Ekrem Eliko (45), Mihemed Ehmed Eliko (10), Eli Ekrem Eliko (40) ile aynı mahallede bulunan Gule Mihemed Xelil (40), Emine Ebdulla Ferec (50), Izet Şêx Muda (58), Ebdo Musa (11), Ehmed Şukri (39), Helime Ehmed Mengawi (70) ve ismi öğrenilemeyen bir sivil de yaralandı.

HAYFA YALNIZCA OYUN OYNUYORDU

Heyfa Mihemed Kelho, Efrîn’nin Şerawa ilçesine bağlı Basutê köyünde yedi arkadaşıyla birlikte oyun oynarken, 19 Şubat 2018 tarihinde Türk devletinin top saldırısının hedefi oldu. Bombalama sonucunda Heyfa yaşamını yitirirken, arkadaşları yaralandı. Heyfa ve arkadaşlarının bombalandığı yerde geride yalnızca kanlı terlikler kaldı.

Basutê  köyünde Heyfa’nın arkadaşlarıyla birlikte yaralanan siviller isimler:

Dilber Kelho (13), Mihemed Ziyad Nebi (9), Henan Mihemed Kelho (11), Şivan Xelil Kelho (7), Xelil Nebil Kelho (42), Jinav Ziyad Kelho (8), Ava Xelil Kelho (11), Dijwar Nezmi (8), Basil Cuma Omer (27), Rami Cuma Ebdulah (28).

KÜRSÜYE ÇIKARILAN KIZ ÇOCUĞUNUN YAŞITI KATLEDİLDİ

Erdoğan kürsüde dün 5 yaşındaki kız çocuğuna ölümü işaret ederken, tam da aynı saatlerde ve hem de kürsüde korkudan gözyaşlarına boğulan kızın yaşıtı İbrahim Reşid Efrin’de Türk ordusu tarafından katledildi.

Türk ordusu ve çetelerin Mabeta ilçesine yaptığı bombardımanda 4 yaşındaki İbrahim Reşid Reşo hayatını kaybederken, İbrahim Reşo’nun kardeşi Reşid Reşo (5) ile Hisên Raşîd Raşo (9), Raşîd Mihmed Raşo (70), Raşîd Mihmed Hisên (15), Mihmed Nurdîn Şaban (17).