Erdoğan rejiminin İspanyol ortağı krizde

Erdoğan rejiminden 83 milyar Dolar alacağı olan İspanyol bankalarının başında gelen ve Garanti Bankası’nın yüzde 50 sahibi olan BBVA krizde. Türk Lirası’nın Amerikan Doları ve Euro karşısındaki yaşadığı tarihin düşüşün bir faturası da BBVA’ya kesildi.

Geçtiğimiz Temmuz ayında Erdoğan rejiminin rehinelerinden ABD’li papaz Andrew Brunson’un serbest bırakılmaması ardından Washington yönetimi Ankara’ya bir dizi yaptırım kararı alınca Türkiye’deki ekonomik kriz derinleşmiş, Türk Lirası Amerikan Doları ve Euro karşısında tarihi bir düşüş yaşamıştı.

Her ne kadar Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yönetimi “krizi atlattık” deseler, TL’deki düşüşün tahribatlarının sadece 2018’de değil, 2019 yılında da süreceği belirtiliyor. En büyük korkuyu ise kredilerle Erdoğan rejimine para aktaran Avrupalı bankalar yaşıyor.

Türk devletinin yabancı bankalardan aldığı 148 milyar Dolar ve 110 milyar Euro kredinin önemli payını ise İspanya’nın büyük bankaları tarafından verilmişti. 83 milyar Dolar ile Türkiye’den en fazla alacağı olan İspanya’daki bankaların başında ise BBVA geliyor.

Telefon konferans aracılığıyla ekonomi uzmanlarına bilgi veren BBVA’nın mali işleri bölümü başkanı Jaime Saenz de Tejada, hem 2018’in ikinci yarısında hem de 2019 yılı boyunca Türkiye’deki krizden kaynaklı olarak yüksek düzeyde risk maliyet beklentisi içinde olduklarını söyledi.

EN BÜYÜK KORKU GARANTİ BANKASI’NIN ÇÖKMESİ!

Ekonomi uzmanlarının medyaya yaptığı yorumlara göre BBVA’nın en büyük korkusu yüzde 50 ortağı olduğu Garanti Bankası’nın çökmesi. Türkiye'de risk maliyeti beklentisini 2018 için 150 baz puandan 200 baz puana yükselten BBVA’nın borsadaki hisseleri ise, dövizin TL karşısında zirveye çıktığı 10 Ağustos 2018’de yüzde 5 değer kaybetmişti. BBVA’nın hisselerinin bu yıl ortalama yüzde 14 değer kaybedeceği tahmin ediliyor.

Almanca yayın yapan ekonomi gazetesi Handelsblatt’a yer alan bir başka yoruma göre ise BBVA’nin TL’nin çöküşünden dolayı yaşadığı zararı kapatmak için Meksika’da artan kredi yatırımlarına bel bağladı. Ayrıca Şili’deki yan kuruluşu olan bir finans kuruluşunun satışından dolayı da BBVA’nin 1,67 milyar Euro para kazanacağı ve böylece zararını kapatmaya çalışacağı belirtiliyor.

Geçtiğimiz Eylül ayında Ankara’da BBVA’nın Yönetim Kurulu Başkanı Francisco Gonzalez Erdoğan’ın sarayına çıkmış, Türk Cumhurbaşkanı ile kapalı kapılar ardından görüşmeler yapmıştı. Ancak görüşmenin içeriği basına açıklanmamıştı.

KRİZ DİĞER AVRUPALI ORTAKLARI DA VURDU

İspanya’nın dev bankası BBVA’nın yanı sıra İtalyan’ın önde gelen finans kuruluşlarından UniCredit bankası da Türkiye’deki Yapı Kredi Bankası’nın yüzde 41 oranında sahibi.

TL’deki düşüşten dolayı UniCredit’in de bu yıl yüzde 20 değer kaybedeceği tahmin ediliyor. Aynı şekilde Türkiye Ekonomi Bankası'nın (TEB) ana hissedarı TEB Mali Yatırımlar A.Ş'nin yüzde 50 hissesinin sahibi olan Fransız banka kuruluşu BNP Paribas’ın da ciddi oranda değer kaybedeceği ifade ediliyor.