DEM PARTİ EŞBAŞKANLAR TOPLANTISI
DEM Partili belediye eşbaşkanları, Amed Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki toplandı.
Toplantı başlamadan önce partinin Demokratik Yerel Yönetimler Kurulundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki açıklamalarda bulundu.
Tiryaki, 31 Mart yerel seçimlerinden sonra halkın kayyım siyasetini kabul etmediğini vurguladı.
Tiryaki, "Belediyelerimizi devraldığımızda sadece halkın iradesinin değil, bugünün ve geleceğin kaynaklarının da çalındığını gördük. Belediyelerimizin gelirleri, borçlarını kapatmaya yetmiyor ve gayrimenkulleri satılmış durumda. Sadece belediyelerimiz iş yapamasın diye yüzlerce kişinin işe alındığını ve belediye araçlarının başka kurumlara peşkeş çekildiğini gördük," dedi.
‘İKTİDAR KÖSTEK OLMASIN, SORUNLARIMIZI ÇÖZERİZ’
Vali ve kaymakamların belediyeleri talan ettiğini belirterek, tüm tahribatlara rağmen sorunları çözeceklerini ifade eden Tiryaki, "Emin olun, her sorununuzu çözebiliriz. Yeter ki siyasi iktidar köstek olmasın. Belediye eşbaşkanlarımız harıl harıl çalışıyor ve yurtiçinde ve yurtdışında uzun vadeli krediler ve hibeler bulmaya çalışıyor," dedi.
TASARRUF TEDBİRLERİ
Hükümetin tasarruf tedbirleri kararlarının yerel yönetimlerin durumları göz önünde bulundurulmadan hazırlandığını söyleyen Tiryaki, şunları ekledi: “Hizmet alım yoluyla alınan taşıtlar, sözleşme sonunda izin alınmadan yeniden kiralanamayacak diyor. Emin olun biz araçların kiralanmasını doğru bulmuyoruz. Belediyenin her aracının belediyeye ait olmasını istiyoruz. Belediyeler öyle hale getirildi ki herhangi bir araç kiralamadan hizmet üretemeyecek hale getirildi."
"Belediye bürokratları sadece eve gidip, gelirken belediyenin araçlarını kullanacak. Bunda sorun yok. Biz makam araçlarının sevdalısı olan bir parti değiliz" diyen Tiryaki, şöyle devam etti: "Yerel yönetimlerde görev alan hiçbir arkadaşımızda böyle bir talep de bulunmuyor. Mesele makam aracı değil. Makam aracı konusunda üzerimize düşen her şeyi yaparız. Sadece iki aylık süreçte kayyım dönemiyle kıyaslanmayacak kadar yakıt giderleri azalmış durumda. Gazete-dergi alınmayacak, kültürel sanatsal faaliyetlere kısıtlama getirilecek. Oysa halkımızın nefes almaya ihtiyacı var. Tasarruf tedbirleri adı altında kültürel-sanatsal faaliyetlerin engellenmesini doğru bulmuyoruz.”
Tiryaki, tasarruf tedbirleri nedeniyle belediyelerin hizmet yapmasının engellendiğini ve ilerleyen süreçlerde bu konularla ilgili bakanlıklarla görüşmeler yaparak sorunları çözmeye çalışacaklarını söyledi.