'Evetçi Türkler' Almanya'da da istenmiyor

AKP'nin hile yaparak 'Evet'i galip çıkarmasının ardından Avrupa'da çifte vatandaşlık tartışmaları yayılıyor.

Belçika ve Hollanda'nın ardından Almanya'daki partiler, çifte vatandaşlığın artık daha kolay iptal edilmesini istiyor.

Çifte vatandaşlık uygulamasındaki düzenlemelerin sertleştirilmesini talep ediyor.

Hıristiyan Birlik Partileri Federal Meclis Grubu İçişleri Uzmanı Hıristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Stephan Mayer, Die Welt gazetesine, "Gelecek yasama döneminde çifte vatandaşlık düzenlemesine ilişkin kolaylıkları iptal etmemizin önemli olacağını düşünüyorum" açıklamasında bulundu.

Mayer, en azından çifte vatandaşlığa sahip bir kişinin çocukları Almanya’da yaşamıyorsa ve net bir biçimde Almanya ile ilişkileri kalmamışsa, çocukların çifte vatandaşlığının iptal edilmesinin gerektiğini söyledi.

Mayer, bu önerinin kardeş partiler Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile Hıristiyan Sosyal Birlik’in (CSU) seçim programına da dâhil edilmesini istedi.

Türkiye’nin demokratik, hukuk devleti yolunu terk edip açıkça otokratik yapılanmalar yönünde yol almasının önünün açıldığını da söyleyen Hıristiyan Sosyal Birlik Partili Stephan Mayer, Erdoğan'a ölçülü ve ılımlı davranma çağrısında bulundu.

HOLLANDA VE BELÇİKA DA AYNI GÖRÜŞTE

Referandumun ardından benzer tartışmalar Belçika ve Hollanda'da da yaşanıyor. Hükümet ortağı Flaman Hıristiyan Demokrat Partisi'nin (CD-V) milletvekillerinden Hendrik Bogaert, Türkiye'de totaliter bir rejimi destekleyenlerin çifte vatandaşlığına son verilmesini isterken, "Bu böyle devam edemez. Hemen şimdi, çifte vatandaşlığı kaldırın" demişti.

N-VA'dan Sığınma ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Theo Francken de öneriye destek veriyor.

Hollanda'da ana muhalefetteki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) Lideri Geert Wilders de, "Yüzde 75 oranında 'Evet' oyu veren seçmenler, topluca Türkiye'ye dönmeli" diyerak tartışmalara dahil olmuştu.

Liberal Sağ Parti (VVD) Milletvekili Han ten Broeke, Erdoğan'ın "marjinal zaferi ile geniş yetkiler elde ettiğini" söylerken, Demokratlar 66 (D66) Milletvekili Sjoerd Sjoerdsma da, bu sonuçlarla Türkiye'nin diktatörlüğe doğru ilerlediğini kaydetmişti.