Fedakarlığın sembolü oldu: Rojger Gabar

Gerilla Rojger Gabar, özgürlük arayışında kendini tanıdı ve buldu. Rêber Apo'nun aydınlığında halkının savaşçısı oldu ve bu uğurda canını feda etti. Şehadetine kadar şehitlerin yolundan gitti. Kürtlerin toprağına ne kadar bağlı olduğunu ispatladı.

ROJGER GABAR

Bir insan dünyaya gözlerini açıp bir tarafta Gabar Dağı'nın heybetini, diğer tarafta Cudi’nin yüksekliğini ve güzelliğini gördüğünde hayran kalmaması mümkün değil. Yurtsever Botan halkının içinde yetişen birinin her zaman cesaret ve yiğitliğinden söz edilir.

Botanlı olan Mervan Şahnali de Şırnak’ın Hezex (İdil) ilçesinde ailede dünyaya gelir. Botan’lı her ailede olduğu gibi Mervan Şahnali’nin ailesinde de Botan’ın kadim kültürü hakimdir. Çocukları Mervan’ı da bu kültürle büyütürler. Mervan bu sayede cesur ve korkusuz bir genç olur. Büyüdükçe Kürtlere köle gözüyle bakan, onları yok sayan egemenlerin kültürünü de görüyor. Özellikle Türk devleti Efrîn'e yönelik işgal saldırıları Mervan'ın yüreğindeki öfkeyi daha da büyütür. İşgalcilerin tüm Kürtleri hedef haline getirdiğini görüyor ve Türk devleti nerede Kürtlere saldırırsa oraya gidip savaşmaya karar veriyor. Bu yurtseverlik duygularıyla 2018 yılında yönünü Rojava’ya savunma güçlerine katılıyor. Rojava Devrimine adım attığı anda Rojger Gabar adını alır.

Heval Rojger, Rojava’da birçok çalışmada yer alır. Efrîn’de halkın katliamlara maruz kalması ve yerinden göç ettirilmesi heval Rojger’in düşmana olan kinini daha da büyütür. Bundan dolayı her geçen gün başarılı bir savaşçı olmak için çabalar. Rêber Apo'nun ideolojisi ve felsefesi temelinde kendini eğitir. Tüm çalışmalara merakla yaklaşıyor ve çok çabuk öğreniyor. Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına yönelik işgal saldırılarının ardından Rojger Gabar, bu sefer Kurdistan dağlarına giderek gerilla saflarına katılır. Gerilla saflarına katıldıktan sonra Kürt halının ve Kurdistan’ın özgürlüğünü sağlamak için büyük bir coşku, moral ve heyecanla çalışmalara katılır. Aldığı eğitimlerle kısa sürede dağ yaşamına adapte olan Rojger Gabar, yeni dönem gerilla taktiklerinde uzmanlaşır.

HESAPSIZ BİR ŞEKİLDE VERİLEN TÜM GÖREVLERDE YER ALIR

Direniş mevzilerindeki yoldaşlarının yanında olmayı temel hedefi haline getiren gerilla Rojger, düşmanın Metina alanına yönelik saldırılarına karşı hareketli gerilla timlerine dahil olur ve birçok yoldaşı ile birlikte Metîna alanına geçer. Heval Rojger'in dürüstlüğü, sadeliği ve yoldaşlarına olan yaklaşımı onu hareketli timde sevilen bir kişi haline getirir. En çok da fedakarlığıyla tanınır. Sürece cevap olabilmek için hesapsız bir şekilde kendisine verilen tüm görev ve sorumlulukları yerine getirir. Düşmanın Metîna alanını işgal etmek için gerçekleştirdiği operasyonlara karşı sürekli tetikte olur ve  düşmana ağır darbelerin vurulduğu eylemlerde yer alır.

“Yorulmanın ne olduğunu bilmemeliyiz. Dönem fedakarlık dönemi. Şehitlere cevap olabilmek için durmamalıyız” diyen gerilla Rojger, düşman saldırılarına ancak fedailik düzeyinde bir katılımla cevap olunabileceğini pratiği ile de kanıtlar. 27 Ekim 2022 yılında Girê Hakkari Direniş Alanı’nda bulunan Girê Şehîd Piling alanında bir grup düşman askerini fark eden gerilla Rojger, Apocu fedai ruhla düşmana ağır darbeler vurur. 12 düşman askerinin öldüğü, 8’inin yaralandığı çatışmada heval Rojger işgalci Türk devletine alanı cehennem ediyor. Yaşanan yoğun çatışmalarda son nefesine kadar savaşarak şehit düşen heval Rojger, savaştaki cesareti ve fedai katılımı ile ölümsüzler kervanına katılır.