Filistin’de soykırımın durdurulması için Kadıköy’de insan zinciri oluşturuldu

Filistin’e Özgürlük Platformu, Siyonist İsrail devletinin Filistin halkına yönelik soykırım saldırılarını Kadıköy’de oluşturduğu insan zinciriyle protesto etti ve AKP’nin İsrail ile tüm ilişkilerini kesmesini istedi.

Filistin’e Özgürlük Platformu, Siyonist İsrail devletinin Filistin halkına yönelik soykırım saldırılarını Kadıköy Süreyya Operası önünde oluşturduğu insan zinciriyle protesto etti.  İsrail ordusu tarafından katledilen Filistinli çocuklarının isimlerinin yer aldığı, “Burada 7 Ekim’den bu yana 2700 çocuk öldürüldü” pankartını açan platform üyeleri, AKP iktidarının ikiyüzlü politikasını ifşa ederek, Türkiye ve İsrail arasındaki tüm ilişkilerin kesilmesini istedi. Filistin’deki soykırımın derhal durdurulması için ses çıkarma eylemi yapan platform adına açıklamayı Hidayet Şefkat Tuksal, Hacer Ansal ve Nuran Yüce’nin okudu.

HER BİR SAATTE 10 ÇOCUK ÖLDÜRÜLÜYOR!

Açıklamada şunlar belirtildi:

“Gazze benzeri görülmemiş bir saldırı altında. Tam iki aydır yakılıp yıkılıyor. Filistin halkı haftalardır bombalanıyor, katlediliyor, her bir saatte 10 çocuk İsrail ateşiyle öldürülüyor. Yaşanan, Gazze’nin insansızlaştırılması girişimidir. 21. yüzyılın ilk çeyreğinde tüm insanlığın gözü önünde yeni bir soykırım gerçekleşiyor.

7 Ekim’den itibaren öldürülen Filistinli sayısı 15 bini aştı. Birleşmiş Milletler ve  Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre Gazze’de öldürülenlerin 6 bini ( yüzde 40’ı) çocuk, 4 bini aşkını (yüzde 22’si) kadın ve yüzde 4’ü yaşlılar, yani öldürülenlerin yüzde 60-70’ini kadınlar, çocuklar ve yaşlılar oluşturuyor.

İsrail savaşın bile hiçbir kuralını tanımıyor. 7-27 Kasım tarihleri arasında Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı çalışanlardan 104 kişi İsrail saldırılarında hayatını kaybetti.  Bu tek bir savaşta BM yardım çalışanları kaybında en yüksek sayı. BM sığınakları da İsrail saldırılarına hedef oldu. 19 kişi öldü, 310 Birleşmiş Milletler çalışanı yaralandı. Yine Birleşmiş Milletler’e ait 42 sığınak ve acil durum merkezi de bombalandı ve çok fazla can kaybı yaşandı.

NÜFUSUN YÜZDE 80’İ GAZZE’Yİ TERK ETMEK ZORUNDA KALDI!

Gazze’nin 2,3 milyon olan nüfusunun 1,8 milyondan fazlası -nüfusun yüzde 80’i- evini terk etmek zorunda kaldı. İnsanların büyük çoğunluğu hastanelerde, Birleşmiş Milletler binalarında, okullarda ve camilerde yaşamaya çalışıyor. İki aya yaklaşan İsrail saldırılarında Gazze’deki sivil yerleşim yerlerindeki evlerin en az yüzde 60’ı harap oldu veya ciddi zarar gördü.

12 EKİM’DEN BU YANA GAZZE’DE ELEKTRİK YOK!

12 Ekim’den bu yana Gazze’nin elektriği kesilmiş durumda. Elektriğe bağlı tüm hastane, fırın, su pompası, su sanitasyon merkezlerinin faaliyetleri durdu. Temiz içme suyu kesintisi yaşanıyor. 14 hastane ve 51 birinci basamak sağlık merkezi çalışamaz durumda. Hastanelerin yüzde 70’i, birinci basamak sağlık hizmetlerinin ise sadece yüzde 30’u çalışır durumdadır. Saldırıların başlamasından bu yana sağlık merkezlerine 137 İsrail saldırısı oldu. Bu saldırılarda hayatını kaybeden sağlık çalışanı sayısı 130’a yükseldi.

İSRAİL DERHAL DURDURULMALI!

Bizler, İsrail’in hemen durdurulması için tek bir saniye bile kaybetmeden harekete geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Tüm yurttaşları, sivil toplum kuruluşlarını, sendikaları, barışı savunanları, savaşlara, işgallere ve ırkçılığa karşı olanları, İsrail’in ABD destekli savaş suçlarıyla dolu işgaline karşı, Filistin’in özgürlüğü için birlikte, yan yana ses çıkartmaya çağırıyoruz.Gelin hep birlikte Netanyahu’nun ve İsrail devlet mekanizması içinde savaş suçu işleyen herkesin savaş suçlarından yargılanması için ses çıkartalım.

YAPILAN İKİLİ ANLAŞMALAR HEMEN ASKIYA ALINSIN!

Bir sözümüz de burada, iktidara. Türkiye bir yandan Filistin halkının yanında gibi görünürken bir yandan da İsrail’le ikili ilişkilerini, askeri ve ticari işbirliklerini sürdürüyor. Son 20 yılda Türkiye-İsrail arasında ticaret hacmi yüzde 530 arttı. Türkiye’nin dış ticaretinde İsrail 10. sırada. Türkiye’den şirketlerin İsrail’de enerji yatırımları var. İsrail’le devlet düzeyinde yapılan ikili anlaşmalar hemen askıya alınsın.

TÜRKİYE’DEKİ ABD ASKERİ ÜSLERİ KAPATILSIN!

Türkiye, bölgede tüm ülkelerle barışçı ve diyaloğa dayalı bir ilişki kurarken, 75 yıllık işgal politikalarını durdurmak için İsrail devletinin yalnızlaştırılması, tecrit edilmesi ve savaş suçlarına cüret edecek cesareti aldığı dünya politik arenasındaki desteği ortadan kaldıracak girişimlerde bulunmalıdır. ABD’nin İsrail’e verdiği yayılmacı desteğin sorgulanmasını sağlamanın yolu, bir yandan bölgede barışçıl politikalarla öne çıkmakken aynı zamanda ABD’nin Türkiye’deki askeri üslerinin kapatılmasıdır.

ANTİ-SEMİTİZME İZİN VERMEYECEĞİZ!

Bugün etkinliğimiz boyunca sık sık ırkçılığa dur de sloganlarını attık, atmaya da devam edeceğiz. Bunun çok önemli bir nedeni var. İsrail’e karşı çıkarken genel olarak Yahudileri, özel olarak da Türkiyeli Yahudileri suçlayan, ırkçılık yapan, anti-semitist yaklaşımları benimseyenlere artık dur demenin zamanı geldi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısına karşı duyulan haklı öfkenin, anti-semitizm ile  hedefinden şaşırtılmasına, barış isteyen kalabalıkların mücadele isteğinin ırkçı fikirlerle bölünmesine izin vermeyeceğiz.

SOYKIRIMI DURDURALIM, SAVAŞ SUÇLULARINI YARGILAYALIM!

Halkların eşit koşullarda eşitliğinden söz eden herkesi, İsrail devletinin saldırganlığıyla Yahudileri ve Türkiyeli Yahudileri eşitlemeye çalışan yaklaşımlarına karşı sessiz kalmamaya davet ediyoruz.

Gazze’de hastaneleri vurarak Filistinlilere ‘Burada kalırsanız ölürsünüz’ mesajı veren İsrail’ e, savaş suçlularına karşı hep birlikte ses çıkartalım. Soykırımı durduralım, savaş suçlularını yargılayalım.”