Fransa’da Halk Cephesi hükümet programını açıkladı: Tam kopuş!

Fransa'da sol partiler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Avrupa seçimlerinde aldığı yenilgi üzerine erken seçim ilan etmesinden kısa bir süre sonra Halk Cephesi kurdu ve hükümet programını açıkladı.

Sol partiler La France Insoumise (LFI), Sosyalist Parti (PS), Place Publique, Génération⸱s, Avrupa Ekolojisi - Yeşiller (EELV) ve Fransız Komünist Partisi (PCF) arasında oluşturulan bu ittifak, yasama seçimlerini kazanmaları ve Ulusal Meclis'te çoğunluğu sağlamaları halinde uygulanacak temel tedbirleri belirledi.

SEÇİM STRATEJİSİ VE ADAY DAĞILIMI

Aşırı sağın iktidar kapısına dayanması karşısında hızlı bir şekilde oluşturulan nu ittifak, 30 Haziran ve 7 Temmuz tarihlerinde yapılacak seçimlerde her bir seçim bölgesinde sadece bir adayın yarışması üzerine anlaşdı. 

Aday dağılımı ise şöyle:

- La France Insoumise (LFI): 229 aday

- Sosyalist Parti (PS): 175 aday

- Avrupa Ekolojisi - Yeşiller (EELV): 92 aday

- Fransız Komünist Partisi (PCF): 50 aday

BAŞBAKAN KİM OLACAK?

Yeni Halk Cephesi Ulusal Meclis'te çoğunluğu elde ederse, hükümetin başında kimin olacağı henüz belli değil. Ancak Jean-Luc Mélenchon, Fabien Roussel, François Ruffin ve Clémentine Autain bu görevi üstlenebilecek isimler arasında bulunuyor.

TAM KOPUŞ PROGRAMI: 150 ÖNLEM

Yeni Halk Cephesi'nin liderleri, Emmanuel Macron'un politikalarından tam bir kopuşu temsil eden ve "halkın ihtiyaçlarını karşılama ve ekolojik krizlere yanıt verme" amacı taşıyan 150 önlem içeren bir program sundular. France Insoumise adına Manuel Bompart, iki önceliğe dikkat çekti:

- Fransızlara satın alma gücünü yeniden kazandırmak

- Ukrayna'ya destek ve acil ateşkes çağrısı

Temel Tedbirler

- Emeklilik reformunun iki hafta içinde yürürlükten kaldırılması

- 2024 eğitim yılından itibaren okulun tamamen ücretsiz hale getirilmesi (kantin, müfredat dışı etkinlikler, ulaşım, malzemeler)

- İşsizlik sigortası reformunun iptali

- Servet vergisinin (ISF) eski haline getirilmesi, düz verginin kaldırılması ve süper kârların vergilendirilmesi

- Satın alma gücü paktı: net 1.600 euro asgari ücret, enflasyona endeksli ücretler, asgari yaşlılık aylığında artış ve temel fiyatların dondurulması

- Irkçılık ve antisemitizme karşı mücadele

Yeni Halk Cephesi ayrıca Hamas'ın "terörist katliamlarını" kınamayı kabul ederek "Gazze'de derhal ateşkes sağlanması ve Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) açık bir şekilde soykırım riskine atıfta bulunan kararına uyulması" çağrısında bulundu.

LİDERLERİN AÇIKLAMALARI

Ekolojistler adına konuşan Marine Tondelier, "Asla gözlerinizi indirmeyin, asla başınızı eğmeyin ve asla pes etmeyin!" diyerek kararlılık mesajı verdi. Sosyalist Parti lideri Olivier Faure, Rassemblement National'in yükselişinde Emmanuel Macron'un sorumluluğuna işaret etti ve servet vergisinin eski haline getirilmesi gerektiğini vurguladı. 

Komünist Parti lideri Fabien Roussel ise bu programın Fransızları bir araya getireceğini ve uzlaşmaya katkıda bulunacağını belirtti. Place Publique'den Aurore Lalucq, "Hepimiz inanılmaz adımlar attık" diyerek bu ittifakın önemine dikkat çekti.

Yeni Halk Cephesi'nde sendikalar, işçi sınıfından dernekler ve kültür dernekleri de yer alıyor. Bu geniş katılımlı koalisyon, Fransa'da köklü değişiklikler yapmayı hedefliyor.