GÜNDEM 11 ŞUBAT 2020

11 Şubat 2020 gündeminden öne çıkan başlıklar

-KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası 15 Şubat komplosunun 21’inci yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, tecridi sürdürme koşullarının zayıflatıldığını belirtti. KCK, tecritle mücadelenin, demokrasi ve Kürt özgürlük mücadelesinden kopuk olmadığını kaydetti.

-PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, Uluslararası Komplo ve tecride karşı kapsamlı bir direnme hamlesi geliştirdiklerini; her alanda daha çok somut ve yaratıcı yöntemlerle uygulayacaklarını söyledi./SÖYLEŞİ

-Fransa’nın Strasburg şehrindeki Avrupa Konseyi (AK) önünde yapılan Öcalan’a Özgürlük Nöbeti eylemi 399’uncu haftasına girerken, nöbeti bu hafta Fransa’nın Bordeaux şehrinden gelen dört kişi yürütüyor.

-Türk devleti ve çeteleri ile Suriye rejimi ve Rusya arasında İdlip’te ciddi çatışmalar yaşanmaya başladı. Bu yeni kriz nasıl oluştu, nedenleri nedir, Rusya ne istiyor, Ankara rejimi ne amaçlıyor? /ANALİZ

-Van’ın Çaldıran ilçesinde 13 kişinin donarak can verdiği sanılan bölgede, hava şartları gerekçesiyle aramalar yapılamadı. Henüz herhangi bir kişiye ulaşılmış değil.

-Cezayir’de devrik cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın kardeşi Said Buteflika ve suç ortağı eski iki istihbarat şefine 15’er yıl hapis cezası verildi.

-İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Mali’de geçen yıl 450’yi aşkın sivilin ölümünden sorumlu tutulan İslamcı silahlı gruplar ile toplumcu öz savunma güçleri karşısındaki cezasızlığa son verilmesini istedi.

-Mülteci krizinin giderek derinleştiği Yunanistan’da hükümet, çok sayıda adada yeni kampların kurulması için harekete geçti.

-Avustralya’da son günlerdeki sağanak yağışın, ülkeyi aylardır kırıp geçiren orman yangınlarına son vermesi bekleniyor.