GÜNDEM 2 AĞUSTOS 2019

2 Ağustos 2019 gündeminden öne çıkan başlıklar

-Êzidîlere yönelik soykırım saldırılarının üzerinden 5 yıl geçti. BM kendi kurumlarının çağrılarına rağmen halen soykırım olarak tanımadı.  Şengal Diaspora Meclisi Başkanı İğrek, BM’nin bu tutumunun yeni katliamlara neden olabileceği uyarısında bulundu.

-HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, “Son 3 yılda il genelinde 511 ölüm vakası yaşandı. Sadece Silopi'de 11 bin engelli yurttaşımız bulunuyor. Bunun başlıca sebebi maalesef var olan bu termik santraldir” dedi.

-KCDK-E Eş Başkanlık Divanı, Êzidîlere yönelik soykırım saldırılarının beşinci yıldönümü olan 3 Ağustos vesilesiyle yaptığı açıklamada soykırımın tanınması ve Êzidî statüsünün kabul edilmesini istedi.

-Van F Tipi ve Özel Güvenlikli cezaevlerine giden tutsak aileleri, görüş saati belli olmasına rağmen keyfi olarak bekletiliyor. 

-Gever’in yurtsever ortamında doğup büyümüş, Çelê’nin dağlarına aşık, tertemiz kalmayı başarmış gencecik bir savaşçı ve komutandı Xeyri Fedakâr. Türk ordusunun, ancak kimyasalla durdurabildiği fedailerdendi.

-HDP Cizre Gençlik Meclisi, asimilasyon, fuhuş ve uyuşturucuya karşı futbol turnuvası düzenliyor.

-Alman otomobil devi Volkswagen (VW)’nın yeni fabrikasının Bulgaristan yerine Türkiye’de kurulması için Erdoğan’ın yakın dostu eski başbakanlardan Schröder’in lobi faaliyetlerinde bulunduğu ortaya çıktı.

-Mozambik'te sol hükümet ile sağcı muhalifler arasında on binlerce insanın yaşamına mal olan iç savaş, imzalanan bir barış anlaşmasıyla kesin olarak sona erdi.

-Almanya’da yapılan son bir ankete katılanların çoğuna göre başbakan Merkel’in partisi CDU’nun Genel Başkanı Annegret Kramp-Karrenbauer’in Savunma Bakanlığı koltuğuna oturması “yanlış tercih”.

-Uluslararası bir astronom ekibi tarafından yapılan çalışma sonucunda içerisinde en az bir ‘yaşanabilir’ gezegen olan yeni bir güneş sisteminin keşfedildiği duyuruldu.

-Uzun yıllar kuraklıklar ve açlıkla gündemde olan Etiyopya’da Başbakan Abiy Ahmed’in inisiyatifiyle başlatılan ağaçlandırma kampanyasında bir günde 350 milyon ağaç dikildi.