GÜNDEM 20 ŞUBAT 2020

20 Şubat 2020 gündeminden öne çıkan başlıklar

-MİT’in oluşturduğu DAİŞ’in Türkiye yapılanmasında yer alan, HDP ve bileşenlerine yönelik saldırıların organizasyonunda görev alan Deniz Büyükçelebi’nin DAİŞ’li eşi Şengül Büyükçelebi de AKP Kadın Kolları üyesi çıktı. 

-Hasta tutsakların durumuna işaret eden Med TUHAD-FED Eşbaşkanı Mehmet Temizyüz, hükümetin toplumsal sorunlara kendini kapattığını belirterek, güçlü bir muhalefetle tüm kapalı kapıların açılabileceğini söyledi.

-HDP Milletvekili hukukçu Mithat Sancar ve TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı, iş insanı Osman Kavala'nın yeniden tutuklanmasının hukuk tanımazlık ve işkence olduğunu vurguladı.

-İsveçli Milletvekili Lorena Delgado Varas, Şili'ye giderek, kadın, işçi ve sivil toplum örgütleriyle görüşmeler yaptı. İzlenimlerini ANF'ye anlatan Varas'a göre Şilili kadınlar, Feminist Parti kurmaya hazırlanıyor.

-Irak’ta protesto eylemleri sonucunda hükümeti kurmakla görevlendirilen Muhammed Allavi, belirlediği bakanlar için parlamentodan Pazartesi güven oylaması yapmasını istedi.

-Wikileaks kurucusu Assange’nin ABD’ye iadesine dair görülen duruşmada ortaya atılan iddiaya göre, Donald Trump, ‘Rusya’yı aklama’ karşılığında Assange’yi affetme teklifinde bulundu.

-On milyonlarca çocuğun sosyal güvenlikten mahrum kaldığı Meksika’da son yıllarda ilaç sıkıntısının baş göstermesiyle binlerce lösemi hastası çocuğun tedavisi yapılamıyor.

-Çin’de Aralık ayında ortaya çıkan yeni koronavirüsün Afrika’ya girişi için muhtemel kapıların Cezayir, Mısır ve Güney Afrika olduğu bildirildi.

-Hafta başında Fransa’da tespit edilen ‘Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV)’ adlı domates virüsünün başka ülkelere de yayılmasından endişe ediliyor.