GÜNDEM 9 HAZİRAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Sezar yasasının önümüzdeki hafta yürürlüğe girmesi bekleniyor. Ancak dolar-Suriye kurunda yaşanan dalgalanma piyasaları daha şimdiden felç etti. Suriye lirası son 40 günde dolar karşısında yüzde 200'e yakın değer kaybetti.

-Gerilla cenazelerine yönelik saldırıların artmasına tepki gösteren HDP Milletvekili Semra Güzel, "Hükümet bugün dayattığı bu politikalarla bir halkı değerlerinden, mücadelesinden, koparamaz, koparamayacaktır" dedi.

-Baran Tursun Vakfı Başkanı Mehmet Tursun, polis şiddetinin artmasının cezasızlık politikası ve polislere verilen aşırı yetkilerin yanı sıra sivil toplum örgütlerinin caydırıcı güç olmamasından kaynaklandığını belirtti.

-AKP-MHP iktidarının Zilan Vadisi'nde yapımı devam eden HES inşaatına tepkiler devam ediyor. 1982 yılında Zilan’a yerleştirilen Kırgızlar da HES yapımını protesto etti.

-NATO'nun 7 Haziran günü Baltık Denizi'nde başlattığı askeri tatbikata Kürdistan'da soykırım saldırılarını sürdüren Türkiye'nin katılması tepkiyle karşılaştı.

-Suriye’nin Hama ve İdlib vilayetleri arasındaki bir bölgede rejim güçleriyle El Kaide bağlantılı çeteler arasındaki çatışmalarda her iki taraftan 40’ın üzerinde ölü olduğu bildiriliyor.

-Son bir yıldaki milyarlarca ağaç ekimiyle gündemde olan Etiyopya’da ağaçlandırma projelerinin ancak halkın bilinçlendirilmesi ve genel katılımının sağlanmasıyla başarılı olabileceği uyarıları yapılıyor.

-İki haftaya yakın bir süredir polis şiddeti ve ırkçılığa karşı isyanın sürdüğü ABD’de beyazlar ile siyahiler arasında hayatın her alanındaki eşitsizliklerde onlarca yıldır çok az bir düzelme kaydedildi.

-Dünya Bankası’na göre, Euro Bölgesi’ndeki ekonomik krizin son 150 yılda görülmemiş kadar ağır olacak.