GÜNDEM 17 MAYIS 2024

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları ve Rojava’ya yönelik saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- Kobanê Kumpas Davasının karar duruşmasının ardından gelişen tepkiler ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- KCK, Kobanê Kumpas Davası'nda HDPli yönetici, üye ve siyasetçilere verilen ağır cezaları kınayarak, “Kobanê Kumpas Davası tamamen siyasi bir davadır, soykırım davasıdır. Bu kararı veren mahkeme de soykırım mahkemesidir” dedi.

- Öz savunmanın bilinç, örgüt ve eylem bütünlüğünü içerdiğini belirten PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, “Yaşam olacaksa özgür olmak durumundadır. Özgür yaşamın yolu da öz savunmadan geçmektedir” dedi.

- İktidarın barış isteyene “Demokles’in kılıcı gibi başınızda duracağım” diye yanıt verdiğini belirten EMEP Dîlok Milletvekili Sevda Karaca, “Birlikte mücadeleye artık daha çok ihtiyaç var” diyor.

- Kobanê Kumpas Davası'nın avukatları kararın siyasi olduğunu vurgularken, 302’den verilen cezaların soyut bir tehlike suçuna işaret ettiğini, buna yardımın söz konusu olamayacağına dikkat çekiyor.

- Eğitim Sen Amed 2 Nolu Şube Eş Başkanı Serhat Kılıç, devletin Kürtçeye yönelik olumlu bir politikasının olmadığına dikkat çekerek, anadilde eğitimin engellenmeye çalışıldığını söyledi.

- TAYAD’lı Ailelerden Hasan Basri Yıldız, iki arkadaşının ailelerine yakın bir hapishaneye sevk edilmesi talebiyle 211 gündür ölüm orucunda olan siyasi tutsak Nurettin Kaya için zamanın daraldığını, 40 kiloya düştüğünü ve boğazında yaralar oluştuğunu aktardı.