GÜNDEM 18 ARALIK 2023

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları ve Rojava’ya yönelik saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüleri Nuray Özdoğan ve Öztürk Türkdoğan  bir basın açıklaması yaparak partilerine yönelik saldırılar ve hak ihlallerine ilişkin bir rapor hazırlayacak

- DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014 tarihinde gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişinin Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı Kobanê Davası görülmeye devam edilecek.

- DEM Parti Şirnex Milletvekili Newroz Uysal Aslan, hasta tutsakların serbest bırakılmamasının ve sağlığa erişimin engellemesinin, ölme ve öldürme politikası sonucu olduğunu söyledi.

- 1985 yılın Özgürlük Hareketi’yle tanışan Mihemed Cemil, Kürt Halk Önderi Öcalan’la buluşmasını yeniden doğuş olarak tanımlayarak, “Önderlik özgürlük umudumu yeşertti” diye konuştu.

- Amûdê’nin tarihi pazarında satıcılık yapan Behcet Şêx Dawid Şêx Dawid ve Mihemed Silêman Hesen, 1974 yılında kurulan pazarda dayanışma içerisinde çalıştıklarını belirtti.

- Wan’ın Artemêt (Edremit) ilçesinde, Merit Oteli’nin bulunduğu alanda Wan Gölü‘nün sahili dolgu malzemeleriyle doldurulmaya başlandı.

- AYM’nin ‘Örgüt üyesi olmamakla beraber, örgüt adına faaliyet yürütmek’ fıkrasını iptal etmesi, ancak dört ay sonraya süre vermesi, mağduriyetlerin devam etmesini sağlıyor.  

- Başta Amed olmak üzere Kuzey Kurdistan kentlerinde seçim komisyonlarına başvurular yoğun bir şekilde devam ediyor.