GÜNDEM 19 ARALIK 2023

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları ve Rojava’ya yönelik saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- AP eski üyesi Jürgen Klute, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün Kürt sorunun çözümünde bir temel oluşturacağını kaydederek, Abdullah Öcalan’a özgürlük talebinin Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi ve BM tarafından desteklemesi gerektiğini söyledi.

- DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşılık 6-8 Ekim 2014 tarihinde gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobanê Davası, HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın savunmasıyla devam edecek.

- Medya Savunma Alanlarındaki direnişe ilişkin konuşan HPG Merkez Karargah komutanlarından Haki Armanc, “Türk devleti ilerlemek istediği her anda gerilladan büyük darbeler yedi. Türk ordusu şu an bataklığa girmiş durumda ve bu bataklıktan çıkamıyor” dedi.

- Avrupa Parlamentosu’nun Kıbrıslı üyelerinden Neoklis Sylikiotis, Abdullah Öcalan’ın kitaplarının Kıbrıs’ta daha yaygın olması gerektiğini belirterek, “Kıbrıs halkı ile Öcalan’ın felsefesini buluşturmak çok önemli” dedi.

- Semsûr’da kadınlara ve çocuklara özgün etkinlikler düzenleyen ve depremin izlerini azaltmaya çalışan dernek ve kurumların konteynırları valilik kararıyla yıkıldı. Gönüllü çalışan sinema sanatçısı ve Ressam Mehmet Ünal, “Bizi yıldıramayacaklar" dedi.

- 19 Aralık katliamını İzmir Buca Hapishanesi’nde yaşayan Şişli direnişçisi Kakil Yazar, bugün de benzer bir sürecin yaşandığına dikkat çekerek, “Bir bilinç sıçramasını yaratmadığımız sürece alfabe sırasına göre hapishanelere atılıp tüketiliriz” dedi.

- Gazeteci-yazar Musa Anter'in annesi Fesla Anter, ölen muhtarın yerine vekalet ederek, ilk kadın muhtar olarak kayıtlarda yer alıyor.

- Kayyum tarafından yönetilen Wan Büyükşehir Belediyesinin ana hizmet binasına 15 aydır bir firmaya borcunu ödeyemediği gerekçesiyle haciz konulduğu ortaya çıktı. Hacizin kaldırılması için belediyenin mahkemeye yaptığı başvuru ise reddedildi.

- Kayyum tarafından yönetilen Wan Büyükşehir Belediyesi, AKP’nin seçim çalışmaları için 10 adet minibüs kiraladı. Makine İkmal Bakım Ve Onarımı Daire Başkanı Adnan Ergenç, araç kiralama ihalesini ise AKP’li Çetin Can’a verdi.

- Irak Yüksek Seçim Komisyonu, il meclis seçimlerinin kesin sonuçlarını açıklayacak.

- Amed Kitap Fuarı’na katılan yayınevleri, ilgiden memnun olduklarını söyleyerek, okurları kitap almaya ve yazarları sahiplenmeye çağırdı.