GÜNDEM 20 KASIM 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

AP Kürt Dostluk Grubu üyeleri Kürt partileri ve hareketlerine bir mektup göndererek, yoğun saldırıların olduğu ve Kürtlerin uluslararası alanda tanındığı bir ortamda iç çatışmalara izin verilmemesini istedi.

Tutsak siyasetçi Halil Aksoy, bugün Türkiye'de yaşanan durumunun Almanya'da 1930'lu yıllara benzediğine dikkat çekerek, "Martin Niemöller olayı ile Kavala’nın Demirtaş’ın ve benim gibilerin durumları arasında müthiş benzerlikler var" dedi. 

Hukukçu Cahit Ertan, Türkiye’de sorunun hukuk reformu değil, hukuk mekanizmasını iktidarın güdümünden kurtarmak olduğunu söyledi.

Belçika Kürt Kadın Hareketi YJK-B, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle yapacağı eylem ve etkinlikleri paylaştı.

Dünyanın bilinen en yaşlı kişisi başkaları olarak değerlendirilse de Doğu Kürdistan'ın Seqiz kentinde Ehmed Sofi isimli Kürt 138 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), Yunanistan'da göçmenlerin tutulduğu koşulların "insanlık dışı" olduğu tepkisinde bulunarak, göçmenleri karşılama politikasının gözden geçirilmesini istedi.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yürütülen Çevre Planı ile Akdeniz Eylem Planı (PAM) adlı programlar kapsamında çalışan Plan Bleu adlı kuruluşun raporunda, Akdeniz’de yaşanan çevresel tehlikeler konusunda uyarıldı.

Fransa Cumhurbaşkanlığı, Türk devletinin ve Azerbaycan‘ın çetelerle birlikte işgal ettiği Yukarı Karabağ’daki ateşkesin uluslararası toplum tarafından denetlenmesi gerektiğini vurguladı.

BM, Ekim ayında varılan ateşkes anlaşmasına rağmen iç savaşın taraflarının halen askeri güçlerini geri çekmemeleri ve yabancı güçlerin halen ülkede olmasına tepki gösterdi.

Alp Dağları’nın bulunduğu ülkelerde yapılan bir araştırmaya göre, son on yıllarda kış aylarının giderek daha ılıman ve daha az karlı olması dikkat çekiyor.