GÜNDEM 21 ŞUBAT 2024

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- İşgalci Türk ordusunun Medya Savunma Alanları ve Rojava’ya yönelik saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- 21 Şubat Anadil Günü’ne ilişkin etkinlikler takip edilecek.

- Köln yürüyüşünü küresel özgürlük hamlesinin birinci aşamasının zirvesi olarak ifade eden PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, hamlenin ikinci aşamasında ise on milyonları kapsayan bir Newroz etkinliğinin tüm dünyada geliştirilebileceğini söyledi.

- Gerilla, yayınladığı her belge ve görüntü, gerçeklerin görülmesini sağlamak içindir. Aksi halde Türk hükümeti, toplumu kandırmaya ve milliyetçilik rüzgarını estirerek iktidarını uzatmaya devam edecektir. Pirdoğan Kemal’in analizi

- Kürtçe üzerinde süren devlet baskısı, yasağı ve asimilasyon politikalarının ancak pratikte boşa çıkarılabileceğini vurgulayan dilbilimci Sami Tan, “Kırıntılarla yetinmemek lazım. Dil konusunda İcabet değil, topyekûn mücadele gerek!” dedi.

- MED-DER Yönetim Kurulu Üyesi Dilan Güvenç, Kürtçe’nin eğitim dilli olmak üzere yaşamın her alanında yasaklanmasına karşı mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

- Kuzey ve Doğu Suriye’deki 4 bin 160 okulda, 890 bin 680 öğrenci, ana dilinde eğitim görüyor. 41 bin 867 öğretmen, çocukları Kürtçe, Arapça ve Süryanice eğitiyor.

- DEM Parti Yenişehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Safiye Akdağ, kadınlar, gençler ve çocuklar için özellikle hayata geçirmek istedikleri projeler olduğunu belirterek, özel savaşa karşı mücadele edeceklerini söyledi.

- Nisêbînli Mazlum ve Sidar Koç çiftinin Şervin Roşna (12), Barîn (10), Şerzan Kawa (6) ve Deniz Poyraz (2) adlarında dört çocukları var. Çift, çocuklarıyla sadece Kürtçe konuşuyor.

- Yedi ay KDP zindanlarında kalan ve tutsakların tüm temel haklardan mahrum bırakıldığını vurgulayan yazar Dr. Fayiq Hamid, KDP’nin artık insanları öldürerek veya tutuklayarak susturamayacağını ifade etti.

-12 Ocak günü gerçekleşen Şehîd Helmet Dêraluk Devrimci Operasyonda yer YJA Star gerillası Pelşîn, “Türk askerleri gerillanın operasyonu karşısında darmadağın oldu. Savaş meydanında kimin savaşabileceği, kimin savaşamayacağı bir kez daha ortaya çıktı” dedi