GÜNDEM 28 ARALIK 2023

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- Bugün Roboskî katliamının yıldönümü. Yıldönümü nedeniyle katliam kurbanlarını anma etkinlikleri takip edilecek.

- Türk savaş uçakları tarafından çoğu çocuk 34 Roboskî köylüsünün katledilmesi üzerinden 12 geçti. Katliamın failleri yargılanmadan hukuki süreç kapatıldı.

- İşgalci Türk devletinin Rojava ve Medya Savunma Alanlarına yönelik saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası görülmeye devam edilecek.

- Rojhilat ve İran’da yaşanan sorunların ancak demokratik yollarla çözülebileceğini vurgulayan PJAK Eşbaşkanı Zîlan Vejîn, “Çok çalışıp görevlerimizi yerine getireceğiz ve bunun sonucunda halkımıza özgür, demokratik ve eşit bir yaşam kazandıracağız” dedi.

- MATUHAY-DER Eşbaşkanı Dilek Demir, Tekirdağ, Antalya ve Silivri cezaevlerinde açlık grevi yapan tutsakların 10 günlük hücre cezasına çarptırıldığını aktardı.

- YJA Star Merkez Karargah Komutanı Zozan Çewlig: Dönemin tarzı ve taktiği 1 Ekim'de Ankara'da heval Rojhat ve Erdal tarafından ortaya konuldu. Başarı dışında hiçbir şeyi kabul etmiyoruz. 2024 yılı da büyük bir savaşla geçecek, biz bunun için hazırız.

- Serhed bölgesinde DEM Parti’ye adaylık için başvuran kadın sayısında, geçen yıllara göre büyük artış var.

- SYKP Eşbaşkanı Canan Yüce, faşist iktidarın 2024’te de tüm gücüyle saldıracağını belirterek, “Bizim direnişimizi yeniden organize etmek ve faşizmin üzerine üzerine yürümekten başka yolumuz yok” dedi.

- Kuzey-Doğu Suriye’de 2023’te 80 müzik eseri yayınlandı, 36 belge film çekildi. 5 festivalinde gerçekleştiği bölgede, tiyatro atölyeleri ile sanatsal eğitim devreleri de aralıksız sürdü.