GÜNDEM 29 ARALIK 2023

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- İşgalci Türk devletinin Rojava ve Medya Savunma Alanlarına yönelik saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- İşgalci Türk devletinin Şengal’de 5 işçiyi katletmesinin ardından bugün Şengal’de ve birçok merkezde gerçekleştirilecek olan protestolar takip edilecek.

- "2023'te gerçekten halk olarak, kadınlar ve gençler olarak büyük direndik" diyen PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, son gerilla eylemlerini işgalcilerin süpürülmesi sürecinin başlangıcı olarak nitelendirdi.

- DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşılık 6-8 Ekim 2014 tarihinde gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobanê Davası devam edecek.

- 2023 yılında hem resmi gözaltı hem sokak eylemlerinde işkence devam ederken, cezaevindeki hasta mahpusların durumu daha da ağırlaştı. İmralı’daki mutlak iletişimsizlik ise 2 yıl 8,5 ayı geride bıraktı.

- Avrupa ve NATO’nun, Türk devletinin savaş suçlarını görmesi gerektiğini belirten YPG Sözcüsü Nûrî Mehmûd, “Bir mafya kliği, stratejik bir devlete el koymuş. Türkiye, bu mafya ve terör rejiminden kurtarılmalı” dedi.

- DEM Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, ciddi bir mücadele geleneğine ve örgütlü halk gerçeğine dayanan bir parti olduklarını vurgulayarak, “Özneyiz, birilerinin payandası değiliz” dedi.

- Şêxmeqsûd halkı, savaşçılarıyla birlikte o küçük mahallede 8 ay boyunca büyük bir direniş sergiledi.

- DEM Parti Gençlik Meclisi üyeleri, tecrit ve açlık grevlerini değerlendirerek, karşısında güçlü bir örgütlenmenin açığa çıkması gerektiğini belirtti. Gençler, “Bugün hepimiz tecrit altındayız” diyerek, İmralı’da tecridin son bulmasını istedi.

- DEM Parti MYK Üyesi Murad Mıhçı, kent uzlaşısının yalnızca bir seçim süreci modeli olarak kalmayacağını; ileriye dönük olarak bir örgütleme modeli haline getirmeyi de hedeflediklerini söyledi.