GÜNDEM 5 OCAK 2023

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- İşgalci Türk ordusunun Medya Savunma Alanları ve Rojava’ya yönelik saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014 tarihinde gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobanê Davası devam edecek.

- Adalet Nöbeti’ndeki anneler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a tecridin kırılması gerektiğini belirtti, eylemleri sahiplenmeye çağırdı.

- Ataerkil sistemde kadının yaşamının sorgulandığını söyleyen PAJK üyesi Viyan Leyla, “Sistemin dayattığı yaşama karşı örgütlü mücadele etmek gerekir. Eşitlik, saygı ve inanç yoksa özgür irade de yoktur” diye konuştu.

- DEM Parti Wan Milletvekili Mahmut Dindar, hükümeti tecridi kaldırmaya, Adalet Nöbeti tutan annelerin sesini duymaya çağırarak, İmralı’nın kapatılmasını, barış kapı açılmasını istedi.

- “Berxwedan: Kürt halkının Erdoğan soykırımına karşı direnişi” kitabının İtalyan yazarı Laura Schrader, “Kürt halkının sarsılmaz direnişinin ardında ortak bir konu, değişmez bir isim var: Öcalan ve onun fikirleri” dedi.

- Sona yaklaşan Kobanê Kumpas Davası’nın temelini 6-8 Ekim 2014’te yaşananlara dair iktidarın yalan ve kara propagandası belirledi. Yargılananlar ise yalanları mahkeme salonlarında ifşa etti.

- Elbak (Başkale) Belediyesi'ni 2016 yılından bu yana gasp eden kayyumlar, aşiret lideri olduğunu iddia eden bazı kişilerin isimlerini cadde ve sokaklara verdi.