GÜNDEM 6 ARALIK 2023

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları ve Rojava’ya yönelik saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşılık 6-8 Ekim 2014 tarihinde gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobanê Davası görülmeye devam edilecek.

- Avrupa Parlamentosu’nda Kürt konferansının ilk gününde açılış oturumu ve paneller gerçekleştirilecek.

- 27 Kasım’da açlık grevine giren siyasi mahpuslar Afrika’da Mandela nasıl sahiplenildiyse tüm dünyada Abdullah Öcalan ve fikirlerinin de sahiplenilmesi gerektiği mesajını veriyor.

- Türkiye'nin SİHA'larla gerçekleştirdiği saldırıları Maxmur ve Şengal'e yaptıkları ziyaretlerde yakından inceleyen avukat Selma Benkhelifa, dronların yargısız infaz araçları olduğunu söyledi.

- 90’lı yıllarda yaşanan vahşetin sembol katliamlarından olan Vartinis davasının zaman aşımından düşürülmesi, Kürt halkına yönelik uygulanan vahşetin yargı eliyle aklandığının bir kanıtı olarak kayıtlara geçti.

- MED-DER Yönetim Kurulu üyesi Dilan Güvenç, devletin Kürtçeye yönelik asimilasyon politikalarının aratarak devam ettiğini ifade ederek, Kürt dili ve kültürü bir statüye kavuşana kadar Kürt kurumlarının mücadele edeceğini söyledi.

- 75 yaşındaki hasta tutsak Ferzende Elbi’nin durumu her gün daha da kötüye gidiyor. Tekerlekli sandalyede yaşayan ve günlük ihtiyaçlarını karşılayamayan Elbi, tüm başvurulara rağmen tahliye edilmedi.

- HEDEP Sêrt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, Jin Jiyan Azadî kampanyası kapsamında Kürt kadın birliğinin kurulmasının Kurdistan’ın dört parçası için bir ihtiyaç olduğunu söyledi.