GÜNDEM 7 ARALIK 2023

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları ve Rojava’ya yönelik saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- Avrupa Parlamentosunda gerçekleştirilen Kürt konferansı ikinci günündeki panellerle sona erecek.

- DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşılık 6-8 Ekim 2014 tarihinde gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobanê Davası görülmeye devam edilecek.

- HEDEP Bedlîs Milletvekili Semra Çağlar Gökalp, Bedlîs’te askeri yasak bölge, güvenlik bölgesi ve sokağa çıkma yasaklarının olduğu köylerde can ve mal güvenliğinin olmadığını söyledi.

- Women for Justice'in CEO'su Dr. Leyla Ferman, Şengal’e zarar veren hava saldırılarına karşı uluslararası toplumun sessiz kalmasını büyük bir utanç olarak nitelendirerek Türk devleti aleyhine dava açılması için çalışma yürüttüklerini söyledi.

- Erdîş Sulh Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet Savcılığının 2016 yılında Hediye Ataman’ın askerler tarafından yakılarak öldürüldüğü katliama ilişkin takipsizlik kararını kaldırdı. Ancak mahkeme, katliamı “yaralama suçu” olarak değerlendirdi.

- Arjantin’de bulunan Kurdistan'la Dayanışma Kadın Komitesi'nin kurucularından Nathalia Benavides, “Mücadelemiz, kolektif hafızaya kazınmıştır. Bizden o kadar kolay kurtulamayacaklar” dedi.

- AKP-MHP iktidarı, Ahlat’ın nüfus yapısına müdahale kapsamında getirilicek Ahıskalı Türklere yaptırılan konutların seçim öncesinde bitirilmesi için işçileri tehdit ediyor.

- Meryem Temir, Hesekêli bir şair. Rojava’daki savaşı, savaşanları ve her kuşaktan insana yansımalarını şiirleriyle aktarıyor.