GÜNDEM 8 ARALIK 2023

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına yönelik saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- HEDEP Colemêrg Milletvekili Öznur Bartın, açlık grevi eylemindeki tutsakların taleplerinin dikkate alınmasını isteyerek,“Hukuk işletilmeli, Sayın Abdullah Öcalan ile görüşmeler sağlanmalı” dedi.

- DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşılık 6-8 Ekim 2014 tarihinde gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobanê Davası görülmeye devam edilecek.

- Türk-İş’in asgari ücret komisyonuna kendi açıkladığı açlık sınırı rakamını vermesine tepki gösteren Akademisyen Özgür Müftüoğlu, bunun işçi sınıfı tarihine ihanet olduğunu söylüyor.

- Adeta kuşatma altına alınan ve tüm ekonomik kaynakları kesilen Qerqelî’de yaşayan yurttaşlar, siyasi duruşları nedeniyle cezalandırıldıklarını söyledi.

- İşgalci Türk devletinin sürekli bombardımanına maruz kalan Rojava halkı yaşadığı tüm zorluklara ve sıkıntılara rağmen direnmekten vazgeçmiyor. Amûdê okullarında anadilde eğitim veren öğretmenler, “Türk devleti hayallerimizi yıkamayacak” dedi.

- Türkiye ve Kurdistan’da özellikle AKP iktidarı döneminde kadın cinayetleri giderek daha fazla artış göstermeye başladı. Kadınların ikinci sınıf yurttaş ve bir köle olarak görüldüğü AKP iktidarı süresinde kadın cinayetleri yüzde 1400’lük bir artış gösterdi

- Son dönemde yaşanan 3 kadın cinayeti ve arka planında yaşanan sorunlar, gözlerin yeniden Gazi Mahallesine çevrilmesine sebep oldu. Gazi Mahallesinde yaşayan kadınlar, yaşanan cinayetlerin devletin kadına yönelik politikasının sonucu olduğunu dile getirdi.

- Eşit, onurlu ve özgür bir yaşam için gerilla saflarına katılan Arap savaşçılar Delal Amed ve Omer Tilkoçer, PKK’nin halkların kardeşliği açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.