Gaspa karşı her yerde eylem

Colemêrg’deki irade gaspına karşı süren nöbet eylemlerinde, “Kayyum atanan belediyeleri çete evlerine dönüştürüyorlar. Buna izin vermeyeceğiz” mesajı verildi.

İRADE GASPINA KARŞI EYLEMLER

Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın tutuklanması ve belediyenin gasp edilmesine karşı birçok kentte başlatılan nöbet eylemleri, “Belediyeler bizimdir, gasp edemezsiniz” sloganlarıyla sürdü. 

İZMİR

Özgür Kadın Hareketi (TJA), DEM Parti, Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emekçi Hareket Partisi (EHP) ile Sosyalist Meclisler Platformu (SMF), Eski Sümebank önünde oturma eylemiyle gaspı protesto etti. Eylemde, “Kayyum darbedir. Belediyeler bizimdir, gasp edemezsiniz. Kayyuma karşı nöbetteyiz” pankartı açıldı. DEM Parti İzmir Milletvekilleri İbrahim Akın ve Burcugül Çubuk, Amed Milletvekili Halide Türkoğlu’nun yanı sıra çok sayıda kişi eyleme katıldı. 

Eylemde konuşan DEM Parti İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, kayyum atamalarının sadece Kürtlerin sorunu olmadığını söyleyerek, “Colemêrg’de günlerdir süren bir direniş var. Kurdistan’ın bütün kentlerinde bir direniş var. Sokaklarda, halkın kendi seçtiği eşbaşkanı ile Colemêrg’i yönetme isteğinin yankısı var. Bu yankıyı AKP-MHP faşist iktidarı ortadan kaldıramayacaktır. Dünyanın en çok cezaevi inşa eden iktidarına karşı özgürlüğü en çok savunan halklardan birinin, yani Kürt halkının yanında olmaya devam edeceğiz. Bijî wekheviya gelan (Yaşasın halkların eşitliği)”  ifadelerini kullandı. 

Rahşan Anter ise baskılara rağmen her zaman alanlarda olacaklarının altını çizerek, “Biz karşınızda olmaya devam edeceğiz. Kürt halkına yapılan haksızlıklar karşısında yılmayacağız. Bu haksızlıklar bizi daha çok bütünleştirecektir” şeklinde konuştu.

Barış Annesi Behiye Yalçın da halkın iradesiyle kazanılan belediyeye kayyum atamanın irade gaspı olduğunu ifade ederek, “Kim en çok oy aldıysa belediye onundur, kayyumun değil. Ne hırsızların ne de çetelerindir, Belediye Kürt halkınındır. Kayyum atanan belediyeleri çete evlerine dönüştürüyorlar. Buna izin vermeyeceğiz” dedi. 

Eylem, zılgıt ve alkışlarla sona ererken, 12 Haziran saat 08.00’da DEM Parti binası önünden kalkacak araçlarla Colemêrg’e desteğe gidileceğinin duyurusu yapıldı. 

ADANA 

DEM Parti DEM Parti Adana İl Örgütü öncülüğünde kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütleri, halk iradesinin gasp edilmesine karşın "Kayyuma karşı nöbetteyiz" şiarıyla nöbet eylemi başlattı. Eylemin üçüncü gününde kitle Heykelli Park'ta bir araya geldi. "Belediye bizimdir, gaspa izin vermeyeceğiz" dövizlerini taşıyan kitle sık sık, "DEM gelecek devran dönecek, haydutlar halka hesap verecek", "Her yer Hakkari her yer direniş", "Direne direne kazanacağız" ve "Kayyuma karşı omuz omuza" sloganı attı. Valiliğin, eylem ve etkinlik yasağının olmamasına rağmen polis, "kamu güvenliğini" gerekçe gösterip, DEM Partililerin kentte eylem ve etkinlik yapmasını "keyfi" olarak engellemeye çalıştı.

Polisin ablukasında yapılan nöbet sırasında polisin atılan sloganlar gerekçe gösterilerek kalkanlarla saldıran polise rağmen kitle eylemini sürdürdü. Polisin tutumunu kınayan DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, halkın iradesinin gasp edilmesine karşı sokakta olacaklarını dile getirdi. Aydemir, “İrade gaspını kabul etmiyoruz. Sayın Abdullah Öcalan üzerinde büyük bir hukuksuzluk var. 25 yıldır bu hukuksuzluk devam ediyor. Sayın Öcalan tecrit altında bu anayasal bir suçtur” dedi.

AMED

Amed Büyükşehir Belediyesi önünde başlayan nöbet eylemini Amed CHP İl Örgütü ile CHP Amed Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ziyaret etti. CHP heyetini Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Serra Bucak, DEM Parti Amed il eşbaşkanları, DEM Parti Amed milletvekileri Ceylan Akça ve Adalet Kaya karşıladı. Belediye önünde bir süre nöbet tutan CHP heyeti sonrasında ayrıldı.

Büyükşehir önündeki eylem müzik dinletisiyle devam etti.

Amed’in Peyas (Kayapınar), Farqîn (Silvan), Xana Axpar (Çınar), Hênê (Hani), Bismil, Erxenî (Ergani), Piran (Dicle), Pasur (Kulp), Bajara Nû (Yenişehir), Rezan (Bağlar), Karaz (Kocaköy), Hezro (Hazro) ve Licê’de de Belediye binaları önünde nöbet eylemleri de sürüyor.

SÊRT

Sêrt’te 5’inci gününde devam eden nöbet eylemi öncesi, Sêrt Belediye Eşbaşkanı Sofya Alağaş, kent vekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, TJA, DBP ile DEM Parti Sêrt il, ilçe örgütlerinin yanı sıra çok sayıda kişi Conkbayır ve Tınastepe mahallelerinde yürüyüş gerçekleştirerek, kayyum gaspına karşı gerçekleştirdikleri nöbet eylemine katılım çağrısında bulundu. Halktan büyük destek alan kitle, alkış zılgıt ve “Colemêrg halkı yalnız değildir” sloganlarıyla mahalle aralarında yürüyüş gerçekleştirdi.

Mahallelerde konuşan DEM Parti Sêrt İl Eşbaşkanı Eşref Tekin, Colemêrg’e atanan kayyumı kabul etmediklerini vurgulayarak, iktidarın Colemêrg halkının iradesini tanımadığına dikkati çekti. Bunun hukuksuzluk, adaletsizlik olduğunu belirten Tekin, herkesi belediye önünde gerçekleştirilen nöbet eylemine çağırdı. Kent vekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş da yürüyüş boyunca yurttaşlara kayyum gaspını anlatarak, belediye önüne davet etti.

Yapılan yürüyüşler ardından belediye önüne geçildi. Halkın yoğun ilgi gösterdiği nöbet eyleminde “Belediyeler bizimdir. Gaspa izin vermeyeceğiz” ve “Halk iradesi gasp edilemez. Kayyuma hayır” pankartları açıldı. Nöbet, alkış, zılgıt ve sloganlarla devam ediyor. 

Misirc (Kurtalan) ve Hawêl’e (Baykan) bağlı Ziyaret Belediyelerinde, nöbet eylemine alkış, zılgıt ve sloganlarla 5’inci gününde devam edildi.

ÊLIH

Êlih Belediyesi önünde başlatılan protesto ve nöbet eylemi 5'inci gününde de devam ediyor. Eyleme DEM Parti ve DBP il, ilçe yöneticileri ve Bitlis DEM Parti milletvekili Hüseyin Olan'ın yanı sıra TJA ve kentteki sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı. Eylemde sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz” "Kayyumlar gidecek, halklar gelecek” sloganları atıldı.

Gülistan caddesinde bir araya gelen kitle burada açıklama yaptı. Açıklamada DEM Parti Bitlis Milletvekili Hüseyin Olan, iktidarın üç dönemdir kayyum rejimiyle Kürtlerin kazanımlarını yok etmeyi amaçladığını söyledi. Olan, "Kayyum politikaları Kürt halkının iradesini yok etme amacını taşır. Kürt halkının dilini kimliğini tanımama amacı taşır" dedi. AKP-MHP'nin bu kirli politikalarını boşa çıkaracaklarını aktaran Olan, "Her dönemde kayyum bahanelerine konu olan bütün davalar boş çıktı. Bununla ilgili kimse ceza almadı. Çünkü yalan söylediklerini kendileri de biliyorlar" şeklinde konuştu.

Açıklamada sonra kitle, Êlih Belediyesine kadar yürüyüş yaptı. Belediyenin önünde gelen kitle ellerine "Rabe rabe", "Kayyumlara geçit yok", "Belediyeler halkındır”, “İrademizi gasp edemezsiniz", "Kayyumlar darbedir” ve "Kayyum, kültür kıyımıdır" dövizlerini taşıdı. Nöbet eyleminde "Kayyum darbesine geçit vermeyeceğiz" pankartı açıldı.

Belediye önündeki oturma eylemi devam ediyor.

MANİSA

DEM Parti Manisa İl Örgütü de Manisa Manolya Meydanı'nda Colemêrg Belediyesi’ne atanan kayyuma ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, “Belediyeler bizimdir gaspa izin vermeyeceğiz” pankartı açılarak, sık sık, “Kayyuma karşı direneceğiz” ve "Kayyuma izin vermeyeceğiz" sloganları atıldı. Açıklamaya çok sayıda yurttaş katıldı. 

Açıklamada DEM Parti Manisa İl Eşbaşkanı Hüseyin Kılıç, "Kürdistan’da halk iradesi güvence altında değilse Türkiye’de herkesin iradesi tehlike altındadır. Ülkemizin ve halkımızın üzerine bir kez daha bir karabasanın çökmesine asla izin vermeyeceğiz. AKP-MHP faşist rejimi ne doğudan yükselen güneşin doğuşunu ne de ülkemize baharın gelişini engelleyebilir" ifadelerini kullandı.  Açıklama 30 dakikalık oturma eyleminin ardından son buldu.