Gaspa karşı nöbet 7’nci gününde: İradeye saygı göster

Colemêrg'deki irade gaspına karşı yapılan nöbet eylemlerinde iktidara, "geçmişten ders çıkartarak Hakkâri Belediyesi’ne atanan kayyumu geri çekme" çağrısı yapıldı.

COLEMÊRG BELEDİYESİ'NİN GASP EDİLMESİ

Colemêrg Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’a 19 yıl 6 ay hapis verilerek tutuklanmasına ve AKP-MHP’nin seçimle kazanamadığı belediyeye çökmesine karşı protestolar ve nöbet eylemleri devam ediyor. 

HATAY 

Hatay’ın İskenderun ilçesinde İnsan Hakları Derneği’nde (İHD) basın toplantısı düzenlendi. Çok sayıda insan hakları savunucusunun katıldığı toplantıda açıklama yapan Şube Eşbaşkanı Coşkun Selçuk, toplumsal barış için halkın iradesine saygı gösterilmesini istedi. İktidara seslenen Selçuk, şunları belirtti: "Siyasal iktidarı demokratik ve barışçıl bir geleceğin inşası için bu kritik süreçte sorumluluk içerisinde davranmaya, geçmişten ders çıkartarak Hakkâri Belediyesi’ne atanan kayyumu geri çekmeye, demokratik ve evrensel hukuk değerlerine dönmeye davet ediyoruz. Demokrasi ve barışı tesis etmek için kaybedecek daha fazla zamanımız yok."

ANKARA 

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, basın açıklaması ve oturma eylemi düzenledi. Demokratik kitle örgütlerinin katıldığı açıklamada “Belediyeler bizimdir, gaspa izin vermeyeceğiz” yazılı pankart açıldı. Açıklama Sakarya Caddesi’nde yapılırken sık sık “Kayyumlar gidecek biz kalacağız” ve “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı.  

Eylemde konuşan DEM Parti Ankara İl Yöneticisi Murat Salgın, bu irade gaspının sadece Kürtlerin seçme ve seçilme hakkı ile sınırlı olmadığının altını çizerek, bütün halkların, ötekilerin, ezilenlerin iradesinin her gün gasp edilmeye devam ettiğini vurguladı.  Salgın, "Normalleşme’ denilen safsatanın bu krizi normalleştirmek, kabul gördürmeye çalışmak olduğu açıktır. Ama bizler burada var olduğumuz müddetçe, sizin yarattığınız krizlere karşı eşit, özgür ve barış içinde bir arada yaşamayı savunacağız. Günlerdir yaptığımız çağrıyı yineliyor, herkesi demokrasiden, barıştan, yaşamdan yana tavır almaya davet ediyoruz ve Hakkari halkı nezdinde bir kez daha belirtiyoruz ki, hiçbir halkın iradesini gasp edemeyeceksiniz" diye konuştu.

İZMİR

İzmir'de bulunan siyasi parti ve kurumların Colomêrg'de irade gaspına karşı başlattığı "Adalet Nöbeti" 5’inci gününde devam etti. Kayyuma karşı adalet nöbetindeyiz” yazılı önlüklerin giyildiği eylemde, “Kayyum darbedir. Belediyeler bizimdir. Gasp edemezsiniz. Kayyuma karşı nöbetteyiz” pankartı açıldı. “Halkın iradesi kazanacak”, “Kayyumları kabul etmiyoruz” dövizleri taşınan eylemde sık sık “Bijî berxwedana Colemêrg” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. Eyleme, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İzmir-Dersim Alevi Derneği’nin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Emek Partisi (EMEP) İzmir il Eşbaşkanı Elif Çuhader, kayyum politikasının sadece Kürtlerin değil işçi sınıfı ve emekçilerin de demokratik hak talebinin askıya alınmasının aracı olarak işlev gördüğünü söyledi. Çuhader, “Böylesi bir siyasi tablo içinde dün Wan’ın kayyum girişimini boşa çıkaran demokrasi ve halk güçleri bugün Colemêrg Belediyesine kayyum atanmasına karşı daha güçlü bir tepki ortaya koymadan ne ülkedeki demokratik kazanımlar korunabilir ne de iktidarın çok yönlü saldırıları püskürtülebilir” dedi. 

Ülkede tek din, tek dil ve  tek millet anlayışının olduğunun altını çizen İzmir-Dersim Alevi Derneği Eşbaşkanı Hasan Hüseyin Kılıç, ”Bu kafatasçı bakış açısı bugün Colemêrg’de halka kayyum atayarak kendisini göstermiştir. Bizim barışa, dostluğa ve dayanışmaya ihtiyacımız var. Bu ihtiyaçlarımız için buradayız ve burada olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

ÖHD Eşbaşkanı Şükran Öztürk ise Colemêrg’e atanan kayyuma sessiz kalınırsa iktidarın farklı kentlerde de aynı sorunları yaşayacaklarını belirtti. Öztürk, “Biz bunu kabul etmiyoruz. Bu uygulamanın hukuki hiçbir dayanağı yoktur. Her alanda DEM Parti’nin yanında olduğumuz gibi bugünde bu alanda olacağız. Bijî berxwedana Colemêrgê” şeklinde konuştu. 

Açıklama, oturma eyleminin ardından sloganlarla sona erdi.