Gaspa karşı nöbet sürüyor: Faşizm kaybedecek halk kazanacak

Kayyuma karşı gerçekleştirilen nöbet eylemlerinde, yarınki Colemêrg mitinginde güçlü mesaj verileceği vurgulandı.

İRADE GASPINA KARŞI NÖBET

AKP-MHP faşizminin, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) yerel seçimlerde kazandığı Colemêrg Belediyesi’ni gasp etmesine karşı nöbet eylemleri ve protestolar devam ediyor. 

AMED

Amed Büyükşehir Belediyesi ve 13 ilçe belediyesi önünde bugün de eylemler sürdürüldü.

Belediye eşbaşkanları, meclis üyeleri, TJA, DBP ve DEM Parti il, ilçe yöneticilerinin yanı sıra sivil toplum örgütü temsilcileri ve kurumların da katıldığı nöbette, halay çekildi.

Nöbet alanlarına gelen halk yarın yapılacak Colemêrg mitingi için yolculuğa hazırlanırken, belediyeler önünde “Colemêrg ya me ye” sloganını attı. 

Rezan Belediye Eşbaşkanları ve çok sayıda yurttaş belediye binası önünde bir araya gelirken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Rezan İlçe Örgütü destek ziyaretinde bulundu. CHP Rezan İlçe Örgütü AKP'nin faşist kayyum düzenine karşı hep birlikte mücadele edeceklerini ve DEM Parti ile dayanıştıklarını söyledi.

Oturma eyleminde sık sık "Colemêrg ya me ye, Şaredarî ya me ye" sloganları atıldı

ÊLIH

Êlih Belediyesi önünde başlatılan protesto ve nöbet eylemi 9'üncü gününde sürdürüldü. Eyleme DEM Parti Êlih Milletvekilli Zeynep Oduncu, Barış Anneleri Meclisi, TJA, DEM Parti, DBP il, ilçe yöneticileri ve kentteki sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı. Eylemde sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz”, "Kayyumlar gidecek, halklar gelecek” sloganları atıldı ve şarkılar söylendi.

Bugünkü eyleme DEM Parti Adana İl Örgütü de katıldı.

EĞİTİM SEN'DEN AÇIKLAMA 

Eğitim Sen Êlih Şubesi Colemêrg’deki irade gaspına tepki göstermek amacıyla şube önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı yapan Eğitim Sen Şube Sekreteri Adem Tufan, “Geçtiğimiz iki dönemde kayyum atanan yerel yönetimlerde ortaya çıkan zararın, yolsuzlukların, şatafatın, geriye bırakılan çarşaf çarşaf borçların, boşaltılan kasaların, jakuzili odaların kayyum zihniyetinin sonucu olduğunu biliyoruz. Çünkü en temel hukuk normları ayaklar altına alınarak belediyelere atanan kayyumlar kendilerini herhangi bir ilkeye, denetime, hukuki ve ahlaki kurala tabi görmemektedirler. Haliyle kayyum atayarak geçmiş dönemdeki yolsuzluklar mı kapatılmak isteniyor sorusu akıllara gelmektedir” dedi. 

Halkın iradesini tanımayan bir iktidar ile karşı karşıya kaldıklarını kaydeden Tufan, “Birçok gelişmeden de anlıyoruz ki, halktan veto yiyen, oyları her gün biraz daha eriyen iktidar baskıları, toplumsal gerginliği ve anti demokratik uygulamaları artırarak karşıtlık üzerinden toparlanmayı amaçlamaktadır. Niyeti bu olsa da sonuçları herkes açısından ağır tahribatlar yaratma potansiyeli taşımaktadır” diye konuştu.

SÊRT

Sêrt Belediyesi önünde süren eyleme Sêrt Belediye Eşbaşkanları Sofya Alağaş, Mehmet Kaysi, meclis üyeleri, DEM Parti Sêrt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, DBP ile DEM Parti il, ilçe örgütleri, TJA, Barış Anneleri’nin yanı sıra çok sayıda kişi destek verdi.  “Bijî berxwedana  Colemêrg” sloganının atıldığı eylemde, “Belediyeler bizimdir. Gaspa izin vermeyeceğiz” pankartı açıldı. Nöbet eylemi, alkış, zılgıt eşliğinde çekilen halaylar ile sürdürüldü. 

Sêrt’e bağlı Misirc (Kurtalan) ve Hawêl’e (Baykan) bağlı Ziyaret belediyelerinde de nöbet eylemi, alkış, zılgıt ve sloganlarla devam etti.

İZMİR

Tevgera Jinên Azad (TJA), DEM Parti, Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Emekçi Hareket Partisi (EHP), Sosyalist Meclisler Platformu’nun (SMF), Colemêrg Belediyesi'nin işgaline karşı Eski Sümerbank önünde başlattığı "Adalet Nöbeti" 7’inci gününde sürdü. 

Eyleme Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Parti meclis üyesi (PM) ve eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Murat Çepni, Narlıdere Demokrasi Platformu ve çok sayıda kurum ve kişi destek verdi. "Kayyuma karşı adalet nöbetindeyiz” yazılı önlükleri giyen kitle, “Kayyum darbedir. Belediyeler bizimdir. Gasp edemezsiniz. Kayyuma karşı nöbetteyiz” pankartı açarak, “Halkın iradesi kazanacak”, “Kayyumları kabul etmiyoruz” dövizleri taşıdı. Sık sık, “Bijî berxwedana Colemêrg” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. 

Eylemde Narlıdere Demokrasi Platformu adına Firdevs Kutluk ve ESP PM Üyesi Murat Çepni konuştu. "YSK tarafından memnu hakkı iade edilen belediye eşbaşkanının nasıl oluyor da bugün seçilme hakkı elinden alınıyor” diye soran Firdevs Kutluk, “Biz bu ülkede tüm halklarla beraber yaşamak istiyoruz. O yüzden yaşasın örgütlü mücadelemiz diyoruz. Bu ülkeye demokrasi ve adaleti getirerek ortak bir yaşamı inşa edeceğiz” dedi. 

Murat Çepni de kayyumun darbe, işkence ve zulüm olduğunu belirterek, buna karşı mücadelenin temel insanlık görevi olduğunu söyledi. Kayyumun sadece Kürt halkına karşı geliştirilen bir savaş olmadığını vurgulayan Çepni, "Kürt halkı ilk defa kayyuma karşı mücadele etmiyor. Fakat hepimiz şunu çok iyi biliyoruz ki, kayyum defalarca yenildi. Sandıkta yenildi, sokakta yenildi ve en son Wan'da büyük halk direnişi ile bir kez daha yenildi. Kayyuma karşı mücadele edenler insanlığın en temel görevini yerine getirenlerdir. Kayyum kaybedecek halk kazanacak" dedi.