GÖRÜNTÜLÜ

Gaspa karşı nöbet sürüyor: Haydutlar halka hesap verecek

Colemêrg’deki irade gaspına karşı başlatılan nöbet eylemlerinde “Direne direne kazanacağız” ve “Haydutlar halka hesap verecek” mesajı verildi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki Colemêrg Belediyesi’nin gasp edilmesi ve Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın görevden alınarak tutuklanmasına karşı birçok kentte başlatılan nöbet eylemleri sürüyor.  

AMED

Colemêrg Belediyesi’nin gaspına karşı Amed ve ilçelerinde başlayan nöbet eylemleri sürüyor. Amed Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri Şêx Said Meydanı’nda bir araya gelerek, “Colemêrg ya me ye, saredarî ya me ye”, “Her der Colemêrg, her der berxwedan”, “Bijî berxwedana Colemêrgê” sloganları ve alkışlarla yürüdü. Yürüyüş Amed Büyükşehir Belediyesi önündeki nöbet yerine kadar alkış ve zılgıtlarla sürdü. Nöbet yerinde bekleyen kitle, yürüyüşçüleri “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla karşıladı. Ardından kitle nöbet eylemine geçti. 

PEYAS

Peyas'ın Gaziler Mahallesi'nde başlayan yürüyüş Peyas Belediyesi'ne kadar, "Direne direne kazanacağız" ile "Colemêrg ya me ye, şaredarî ya me ye" sloganlarıyla sürdü. Yürüyüş boyunca esnafları gezen kitle, haspa karşı mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti. Ardından belediye binası önünde toplanan kitle basın açıklaması gerçekleştirdi. Belediye binası önünde sık sık, "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı. Açıklamada, "Şaredarî yên me ne em nahêlin hûn desteser bikin”, “Qeyyûm tû kî yî”, “İradeya me rûmeta me ye", “Kayyum talandır", "Ji qeyyûme re rê tune" ve “Her der Colemêrg, her der berxwedan" yazılı pankartlar ile dövizler taşındı.

Açıklamada ilk olarak söz alan Peyas Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Sincar, iradelerine sonuna kadar sahip çıkacaklarını vurguladı. Berivan Sincar, “Direnişimiz her geçen gün daha da büyüyor. Nöbet eylerimiz devam ediyor. Her geçen gün katlanarak, büyüyerek direnişimizi daha da büyütüyoruz. Bu konuda tüm belediyelerimizin önünde parlamentomuzda, sokaklarda sesini sesimize katan gücümüzü daha da büyüten haklı mücadelemizi ve direnişimizi daha da büyüten tüm yoldaşlara buradan selamlarımızı yolluyoruz. Seçim sürecinin ardından 8 yıllık kayyum politikasının yaratmış olduğu tahribattan çok güçlü bir ses, çok güçlü bir soluk yükseltildi. Bizler oy verilmiş seçilmişler olarak oy veren halkımızın iradesini sonuna kadar sahipleneceğimizi ve koruyacağımızın sözünü veriyoruz” dedi.

DEM Parti Amed İl Eşbaşkanı Abbas Şahin ise Amed'in Kurdistan’ın kalbi olduğuna ve kayyuma hiçbir zaman geçit vermeyeceklerine vurgu yaptı.

BAJARA NÛ 

Bajara Nû (Yenişehir) ilçesinde gaspa dönük tepkiler sürüyor. İlçedeki Pazar yerlerini ziyaret eden Rezan Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Ergün, gaspa karşı her akşam saat 19.00’da başlatıp 24.00’de son bulan belediye önündeki nöbete halkı davet etti. Eşbaşkanlar ve ardındakiler daha sonra belediye önüne geçerek burada nöbet eylemi başlattı.

REZAN

Rezan Belediyesi önünde toplanan Belediye Eşbaşkanları, DEM Parti ile DBP Amed il ve ilçe örgütleri ve yurttaşlar nöbete katıldı. Nöbette direniş şarkıları çalarken sık sık, “Baskılar bizi yıldıramaz" ve “Colemêrg ya me ye, şaredarî ya me ye" sloganları atıldı. Belediye bahçesinde bulunan ağaçlara, “Kayyım darbedir” ve “Dest nede îradeya min” dövizleri asıldı.

BISMIL

DEM Parti, DBP, TJA öncülüğünde gerçekleşen yürüyüşe Bismil Belediye Eşbaşkanları, TUHAY-DER, MEBYA-DER ve çok sayıda kişi katıldı. İstasyon Caddesi’nde yapılan yürüyüşte, belediye işgaline karşı mücadele mesajı verildi. Yürüyüş boyunca DEM Parti Bismil İlçe Eşbaşkanı, ilçe halkını belediye önüne davet ederek, gasp rejimine karşı boyun eğmeyeceklerini ve iradelerine sahip çıkacaklarını anlattı.

Polisin engelleme girişimine aldırış etmeyen kitle, “Colemêrg ya me yê, Şarêdarî ya me yê,” sloganları attı. Kitle yürüyüşünü belediye binası önünde sonlandırdı.

Amed’in Farqîn (Silvan), Sûr, Erxenî (Ergani), Çınar, Pasur (Kulp), Piran (Dicle), Licê, Rezan (Bağlar), Farqîn (Silvan), Hênê (Hani) ve Qaraz (Kocaköy) Belediyeleri önünde yurttaşlar ve seçilmişler nöbetleri sürdürüyor.

ŞIRNEX

Şirnex’in Cizîr (Cizre), Hezex (İdil), Silopiya (Silopi) belediyelerinin önünde başlatılan nöbet eylemleri 4’üncü gününde devam ediyor. Silopiya belediyesi önündeki eyleme, DEM Parti Şirnex Milletvekilleri Newroz Uysal Aslan, Mehmet Zeki İrmez, belediye eşbaşkanları, bölgede bulunan STK’lar da destek verdi. Nöbet eyleminde direniş kilamları seslendirilirken, halk sıklıkla “Kayyumlar bizi yıldıramaz” sloganları attı. 

ADANA 

DEM Parti Adana İl Örgütü öncülüğünde kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin "Kayyuma karşı nöbetteyiz" şiarıyla başlattığı nöbet eylemi 2’nci gününde. Heykelli Park'ta bir araya gelen kitle, "Belediye bizimdir, gaspa izin vermeyeceğiz" dövizlerini taşıyarak, "DEM gelecek, devran dönecek, haydutlar halka hesap verecek", "Her yer Hakkari, her yer direniş", "Direne direne kazanacağız" ve "Kayyuma karşı omuz omuza" sloganı attı. 

 Polis, "kamu güvenliğini" gerekçe göstererek kitleyi ablukaya aldı. Polis çemberi içinde oturma eylemi yapan DEM Partililer, aşırı sıcağa ve neme rağmen eylemlerini sürdürdü. Polis ablukasında devam eden eylemde, DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, halkın iradesinin gasp edilmesine karşı sokakta olacaklarını dile getirdi. 

SÊRT

Sêrt Belediyesi önündeki nöbet eylemi de 4’üncü gününde yüksek katılımla devam etti. Sêrt Belediye Eşbaşkanı Sofya Alağaş, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin yanı sıra çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, “Belediyeler bizimdir. Gaspa izin vermeyeceğiz” ve “Halk iradesi gasp edilemez. Kayyuma hayır” pankartları açıldı. Zılgıt, alkış ve sloganlarla Colemêrg Belediyesi'nin işgali protesto edilerek, Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekildi.

Eyleme katılan kimi yurttaşlar da tepki göstererek, bunun zulüm olduğunu kaydetti.

Misirc (Kurtalan) ve Hawêl’e (Baykan) bağlı Ziyaret Belediyelerinde de nöbet eylemi alkış, zılgıt ve sloganlarla sürdürüldü. Belediye binalarına, “Belediyeler bizimdir gaspa izin vermeyeceğiz” pankartları asıldı. Her 3 belediye önündeki eylem de devam ediyor.

ÊLIH

Êlih Belediyesi önünde başlatılan nöbet eylemi 4'üncü gününde devam ediyor. Eyleme DEM Parti ve DBP il, ilçe yöneticileri ve TJA'nın yanı sıra sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı. Eylemde sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz”, "Kayyımlar gidecek, halklar gelecek” sloganlarının yanı sıra şarkılar söylendi.

Burada konuşan DEM Parti İl Eşbaşkanı Songül Korkmaz, kayyumların sadece belediye duvarlarına veya eşbaşkanlara atanmadığını söyledi. Songül Korkmaz, “Kayyumların ne olduğunu biliyoruz. 2016 ve 2019 yıllarında ne olduklarını bütün halkımız gördü. Bu talan düzeni aslında Kürt halkının geleceğine, umutlarına ve kazanımlarına atanıyor. Bu talan düzenine asla geçit vermeyeceğiz" dedi.

“Rabe rabe”, “Kayyumlara geçit yok”, “Belediyeler halkındır”, “İrademizi gasp edemezsiniz”, “Kayyumlar darbedir” ve “Kayyum kültür kıyımıdır” dövizleri taşındı.

İZMİR 

Tevgera Jinên Azad (TJA), DEM Parti, Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Emekçi Hareket Partisi (EHP), Sosyalist Meclisler Platformu’nun (SMF) Sümerbank önünde gaspa karşı başlattığı "Adalet Nöbeti" 3’üncü gününde sürdü. Eyleme, DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, CHP İzmir il yöneticileri, Sosyalist Mücadele İnisiyatifi, KESK ve çok sayıda kişi katıldı. 

Bir konuşma yapan DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, kayyumun halkın iradesine karşı bir hak gaspı olduğunu ifade ederek, iktidarın ne kadar talancı olduğunu bildiklerini söyledi. Türkoğlu, “Kayyumlarla talan ve gasp politikaları hayata geçirilmek isteniyor. Kayyum politikasında ısrar aynı zamanda savaşta ısrardır. Bir soykırımdır. Bir halk eğer kendini yönetemiyorsa kendi iradesini ortaya koyamıyorsa hangi hakkın mücadelesini verebilir ki? İşte tam da kayyumlar bunun için geliyor” dedi.

MUĞLA

Muğla’nın Bodrum ilçesinde Bodrum Emek ve Demokrasi Güçleri, Colemêrg Belediyesi’nin gasp edilmesine karşı Belediye Meydan'ında basın açıklaması yaptı. “Belediyeler bizimdir gaspa izin vermeyeceğiz” yazılı pankartın açıldığı açıklamada, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganı atıldı. 

Burada konuşan DEM Parti Bodrum ilçe eşbaşkanı Hülya Bayar, Colemêrg Belediyesi’ne el konulmasının siyasi darbe olduğunu söyledi. Bayar, “Belediye eşbaşkanlarımız halkımızın talebi, rızası ve onayıyla belirlendi. Milyonların iradesiyle belediye eşbaşkanlarımız seçildi. Bu nedenle Mehmet Sıddık Akış şahsında Colemêrg Belediyesi özelinde gasp edilen milyonlarca Kürt’ün iradesidir” dedi. 

 Açıklama sonrası oturma eylemi gerçekleştirildi. 

MANİSA

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde DEM Parti ilçe örgütü de parti binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, “Belediyeler bizimdir, gaspa izin vermeyeceğiz” pankartı açılarak, sık sık, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganı atıldı. Açıklamaya çok sayıda yurttaş katıldı. 

Açıklamayı yapan Turgutlu İlçe Eşbaşkanı Fadile Öztürk, halkın kendi iradesiyle belediye eşbaşkanını seçtiğini vurgulayarak, “Belediyeler bizimdir. Kadın düşmanı, demokrasi düşmanı ve halk düşmanlarını belediye yönetimlerine yerleşmesine asla izin vermeyeceğiz” diye konuştu. 

ANTALYA

DEM Parti Antalya İl Örgütü, il binalarının önünde halk iradesinin gasp edilmesine karşın "Kayyuma karşı nöbetteyiz" şiarıyla basın açıklaması ve oturma eylemi gerçekleştirdi. Açıklamayı yapan DEM Parti Antalya İl Eşbaşkanı Hülya Can, irade gaspına karşı başta muhalefet olmak üzere tüm kesimlerin tavır alıp, mücadele etmesini istedi.

DEM Parti Antalya İl Eşbaşkanı İhsan Nergiz, "ifadesi var" denilerek açıklama sonrası polislerce gözaltına alındı.

BAZÎD

Agirî’nin Bazîd ilçesinde nöbet eylemi 4’üncü gününde devam etti. Belediye eşbaşkanları, DEM Parti ilçe örgütü ve belediye meclis üyelerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş ilçe binasında bir araya gelerek belediyeye kadar yürüyüş yaptı. Yürüyüş boyunca alkış ve zılgıtlar eksik olmadı. Belediye önünde oturma eylemi yapıldı. 

QEREYAZÎ

Erzirûm’un Qereyazî ilçesinde aynı kapsamda oturma eylemi 4’üncü gününde sürdü. Belediye önünde yapılan oturma eylemine belediye eşbaşkanları, DEM İlçe Örgütü ve belediye meclis üyeleri katıldı.