Gazeteci Candemir, 2.5 milyonluk yolsuzluk haberinden beraat etti

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2022 yılında gerçekleştirdiği Wan mitinginden hemen önce Büyükşehir Belediyesi tarafından 2.5 milyon TL’lik araç kiralama ihalesini haberleştirdiği için hakkında dava açılan Gazeteci Oktay Candemir, beraat etti.

Gazeteci Oktay Candemir, 2022 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Wan ziyaretinden hemen önce Büyükşehir Belediyesinden 2.5 milyon TL araç kiralama ihalesi yapıldığını ve ihaleyi AKP eski yöneticisi ve belediye meclis üyesi Çetin Can’a ait ÇE-TA isimli şirkete verildiğini belgeleriyle haberleştirmişti. 

İhaleyi alan eski AKP yöneticisi Çetin Can ise şirketin kendisine ait olmadığını ve kendisinin de AKP yöneticisi olmadığını savunarak gazeteci Candemir hakkında onur, şeref ve saygınlığını rencide ettiğini iddia ederek suç duyurusunda bulunmuştu. 

Şirketin ismi bile kendi adına olmasına rağmen şirketin kendisine ait olmadığını iddia eden Can’ın suç duyurusunu değerlendiren Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Candemir hakkında hazırladığı iddianameyi Van Asliye Ceza Mahkemesine gönderdi.

Candemir hakkında 'Sesli yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret' suçlamasıyla açılan davanın ardından Çetin Can'ın avukatları, Candemir'i arayarak uzlaşma teklif etti. 

Candemir, uzlaşma teklifini 'Haberin arkasındayım, mahkemede haberin doğruluğunu ispat edeceğim' diyerek reddetti. 

Van 9. Asliye Ceza Mahkemesi, "Candemir'in yaptığı haberin ifade özgürlüğü üzerindeki sınırlamanın demokratik bir toplumda zorlayıcı bir toplumsal ihtiyacın karşılanması amacına yönelik ve istisnai  nitelikte olması, sınırlamayla ulaşılmak istenen amaç ile başvurulan sınırlama tedbiri arasında aşırı bir dengesizlik bulunmaması olarak özetlenebilecek orantılılık ilkesine aykırı düşmesi karşısında atılı suçun unsurları itibariyle oluşmadığı anlaşıldığından Candemir'in beraatine" karar verdi.