Gazeteci Müftüoğlu için 'rehineliğe devam' kararı

Mahkeme heyeti, Gazeteci Dicle Müftüoğlu hakkında avukat savunmaları sona ermeden tutukluluğa devam kararı verdi.

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutsak bulunan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı ve Mezopotamya Ajansı (MA) Editörü Dicle Müftüoğlu'nun mesleki faaliyetleri gerekçe gösterilerek, "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt kurmak ve yönetmek" iddialarıyla yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü.

Müftüoğlu, Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlandı. Heyet başkanının izinli olduğu duruşmada savunma yapan Dicle Müftüoğlu, "Yüz yılda çok şey değişti ama Kürt gazetecilere baskılar değişmedi. Hrant Dink’e kadar birçok gazeteci gerçekleri söylediği için katledildi. Onları da anıyorum” dedi.

Dicle Müftüoğlu, sözde tanığın kendisi hakkında "2012'de yurt dışındaydı" iddiasını yalanladı, söz konusu tarihte trafik kazasında yaralandığını ve evden hiç çıkmadığını söyledi.

Dicle Müftüoğlu, şöyle devam etti: "Habercilik anlık bir iştir. Talimat işi yapanlar bir gerçeği kapatan basındır. Ben bunu Roboskî Katliamı ile örneklendirmek istiyorum. Savaş uçakları bombardıman yaptı, 34 insan katledildi. O dönem DİHA bölgeye gitti, bunu dünyaya duyurdu. Talimat bekleyen ana akım bu haberi 13 saat sonra verdi. Yukarıdan telefon gelmeden biz bu haberi ‘yalanlamayız’ dediler ve habercilik yapmadılar. Hükümetin açıklamasını beklediler, talimat budur. Talimat bekleyerek gazetecilik yapamayız.”

Meslektaşları ile yaptığı telefon görüşmelerinin de iddianamede suç olarak gösterildiğini ifade eden Dicle Müftüoğlu, meslektaşlarıyla görüşmenin doğal bir durum olduğunu vurguladı.

Otel konaklamasının da suç olarak gösterildiğine dikkati çeken Dicle Müftüoğlu, babası ile birlikte kaldığı oteldeki konaklamanın iddianamede yer aldığını aktardı.

Savcılık tutukluluk halinin devamını istedi.

Avukat Resul Temur, sözde tanıkların ya polis ya da devlete çalışan kimseler olduğunu, ciddiye alınamayacağını vurguladı.

Müvekkilinin kardeşi ile aralarında yaptıkları para transferlerinin de "örgütsel nitelikte" olarak kabul edildiğine dikkati çeken Av. Temur, "Müvekkillerin yaşamlarını idame ettirebilmeleri için ihtiyaç duydukları maaşları bile suç delili olarak kabul edilmiştir" dedi.

Mahkeme heyeti, henüz diğer avukat savunmalarına geçilmeden tutukluluğa devam kararı verdi.

MLSA Eş Direktörü Veysel Ok, “Savunma yapmadan tahliye talebini reddettiniz. Biz savunma yapmadan tutukluluğa devam kararı veriyorsunuz. Bu yargılama usulüne aykırı" şeklinde karara tepki gösterdi. Mahkeme heyeti, gizli ve açık tanık Kerem Gökalp’in dinlenmesine ve Gazeteci Dicle Müftüoğlu hakkında başka soruşturma olup olmadığının Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na sorulmasına karar verdi.

Duruşma 18 Ocak 2024 tarihine ertelendi.