‘Gençler daha güçlü rol almalı’

Dünya Gençlik Konferansı’na Abya Yala’dan katılan Mario Bortolotto, gençlerin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için daha çok çalışması, güçlü rol alması gerektiğini söyledi.

1. Dünya Gençlik Konferansı’na Arjantin/Abya Yala’dan katılan Poder Popular Örgütü Üyesi Mario Bortolotto, ortak bir yolun inşası için belli bir sonuca ulaştıklarını belirtti. 

Fransa’nın başkenti Paris’te 3-5 Kasım tarihleri arasında Fransa Komünist Partisi ev sahipliğindeki 1. Dünya Gençlik Konferansı’na 49 ülkeden 95 örgüt, inisiyatif, hareket, partiyi temsilen 400 civarında delege katıldı. Youth Writing History ve Ronahi tarafından düzenlenen konferansa katılan gençler, toplumsal sorunlar ve çözüm önerileri üzerine tartıştı. Konferans, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a adandı. 1. Dünya Gençlik Konferansı’na Arjantin/Abya Yala’dan katılan Poder Popular Örgütü Üyesi Mario Bortolotto, ANF muhabirinin sorularını yanıtladı. 


Konferans atmosferini nasıl buldunuz?

Konferansta birlik atmosferi hissediliyordu. Buradaki tartışmalara bakıldığında insanlar yeni bir enternasyonalizm inşa etmek istiyor. Bu nedenle örgütler ve hareketler açısından birbirlerini tanımak, birlikte tartışmak için çok iyi bir imkandı. Farklı fikirlerin öne çıkmasına olanak sağladı. Burada gençliğin rolü tartışıldı. Açıkça söyleyebilirim ki; ortak bir yolu inşa etmek için belli bir sonuca da ulaştık. 

Konferansta yürütülen tartışmaları da dikkate aldığımızda acaba gençler bu konferans sonrası neler yapacak?

Bu konferansa katılan örgütler, dünya gençlik ağı kurma kararı aldı. Bununla beraber yerellerde bölgesel konferanslar yapılacak ki burada yapılan çalışma sürdürülebilsin. Bu durumda çalışma ortaklaştırılacak.

Konferansta Demokratik Konfederalizm de tartışıldı. Belli kararlar alındı, kurucusu Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için basın açıklaması da yapıldı. Öte yandan Abdullah Öcalan çok ağır bir tecrit altında tutuluyor ve kendisinden haber alınamıyor. Buna dair neler söylemek istersiniz?

Demokratik Konfederalizm fikri çok dikkat çekicidir. Maneviyatını yeni bir yol inşa etmeden alıyor. Özellikle Rojava’da halklar arasında uygulanıyor ve örnek olabilir. Açığa çıkan pratiklerin daha güçlendirilmesi gerekir.

İkinci konu ise, Serok Apo’nun özgürleştirilmesidir. Hegemonik dünya güçleri açısından siyasi bir tutsaktır. Dünyada demokratik bir sistemin inşası için kendi eleştiri ve düşünceleriyle ilham vermiş bir insandır. Serok Apo’nun özgürlüğünü talep etmek, hem bir ihtiyaç hem de mücadele gerekçesi olmalıdır.

Gençler, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için ne yapmalıdır?

Serok Apo şu anda dünya gençleri arasında belli bir aşamaya kadar tanınıyor. Daha çok tanıtılması gerekir. Bunun için dünya gençleri adım atmalı, güçlü rol oynamalı. Mücadele eden gençler, aktif olarak, Serok Apo’nun özgürlüğünü sağlamak için çalışmalıdır.