Gözünü kaybeden tutsak için Meclis'e başvuru

DEM Parti Milletvekili Serhat Eren, bir gözünü kaybeden ve diğerini kaybetme riski bulunan hasta tutsak Kendal Barut için Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonuna başvurdu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Amed Milletvekili Serhat Eren, sol gözü görmeyen, sağ gözü ise tedavi edilmemesi durumunda görme yetisini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan hasta tutsak Kendal Barut'un durumunu Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonuna taşıdı. Eren, başvuru dilekçesinde Elazığ 2 No'lu Yüksek Güvenlikli Cezaevinde tutulan Barut'un 16 Mayıs 2021 tarihinde Amed’in Pasur (Kulp) ilçe kırsalında yaralı olarak gözaltına alındığını ancak tedavisi tam yapılmadan Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde tek kişilik hücreye konulduğuna yer verdi. Dilekçesinde Barut’un tedavi olmak için cezaevi yönetimine çok sayıda başvuru yaptığı ancak taleplerinin görmezden gelindiğine dikkat çekti. 

Başvurusunda, Barut'un 1 Temmuz 2021'de Elazığ 2 No'lu Yüksek Güvenlikli Cezaevine sürgün edildiği bilgisini paylaşan Eren, Barut'un burada saldırıya uğradığını, tek kişilik hücreye konulduğunu, ailesinin ve avukatlarının ısrarlı sonucu 3 kişilik odaya alındığını anlattı. Başvurusunda, Barut'un tedavi amacıyla sevk edildiği Elazığ Şehir Hastanesi ve Fırat Üniversitesi Araştırma Hastanesinin teknik cihaz ve uzman eksikliği gerekçe gösterilerek tedavisinin yapılmadığını kaydetti.

Başvurusunda Barut'un sol gözünün görme yetisini tamamen kaybettiğini, sağ gözünün ise tedavisi yapılmaması durumunda görme yetisini kaybetme riskiyle karşı karşıya bulunduğunu ifade eden Eren, "Devletin kendi korumasında ve denetiminde olan herkes gibi cezaevlerinde bulunan tüm mahpuslara başta sağlık hakkına erişim olmak üzere tüm gereksinimlerini karşılamak zorundadır" dedi.

Serhat Eren, vekillerden oluşan bir heyetin inceleme yapması için Elâzığ 2 No'lu Yüksek Güvenlikli Cezaevine gönderilmesini istedi.