Halk Colemêrg Belediyesi'nin gasp edilmesine karşı alanlarda

Colemêrg Belediyesi'nin gasp edilmesi birçok kentte protesto edildi.

Kurdistan kentlerinde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) 31 Mart'ta kazandığı Colemêrg Belediyesi'nin gasp edilmesi protesto edildi.

AMED

Amed'in Peyas (Kayapınar) ilçesindeki Ceylan AVM önündeki eylemde "Amed faşizme mezar olacak”, “Colemêrg ya me ye” ve “AKP halka hesap verecek” sloganları atıldı. Halkı ablukaya alan polisin engeline rağmen açıklama yapıldı.

DEM Parti Amed İl Eşbaşkanı Abbas Şahin, "Kayyumlarınıza da ağababalarınıza da boyun eğmeyeceğiz. Ankara şunu duysun; kayyumlarınız sizin gibi gidecekler. Nasıl ki geldiler, talan ettiler, bu halk nezdinde karşılığı olmadıysa bundan sonra da olmayacaktır. Bu halk onurlu bir halktır, bundan sonra da kayyıma izin vermeyecektir” dedi.

DEM Parti Wan Milletvekili Sinan Çiftyürek, "Wan’da nasıl ki halk hukuksuz kararları kabul etmediyse, bugün de kabul etmeyecek. ‘Eşek bir kez çamurlu yoldan geçse bir daha aynı yoldan geçmez’ diye bir söz vardır. Ancak bunlar üçüncü kezdir aynı yola başvuruyorlar. Colemêrg halkı kendi özgür iradesiyle belediye eşbaşkanlarını seçti. Bu hukuksuzluğu hiç kimse kabul etmez” ifadelerini kullandı. 

DEM Parti Amed İl Eşbaşkanı Pınar Sakık Tekin ise, "31 Mart yerel seçimlerinde devletin tüm imkân, hile ve tehditlerine rağmen halkımız faşizmi ve talancı zihniyeti reddetmiştir. Seçimlerde Türkiye’nin tümünde büyük yenilgiye uğrayan faşizm, bundan ders çıkarmamış, hileli seçimlerine rağmen kazanamadıkları belediyelerimize gasp girişiminde bulunmuştur" diye kaydetti.

Pınar Sakık Tekin, şunları söyledi: "Faşist devlet aklının tüm pratikleri Kürt kazanımlarına karşı bir saldırı niteliğindedir. Kendi ile beraber bütün halkı yoksulluğa ve geleceksizliğe batırmaya çalışan AKP-MHP faşist iktidarının planlarını yine boşa çıkaracağız. Biz kazanacağız. Colemêrg’e de sahip çıkıp faşizme geçit vermeyeceğiz."

ÊLIH

Êlih'te partililer, parti binasından Yılmaz Güney Parkı’na kadar yürüyüş gerçekleştirmek istedi. "Kayyum darbesine geçit vermeyeceğiz" pankartının açıldığı eylemde, “Direne direne kazanacağız” ve “Kayyımlar gidecek, halklar gelecek” sloganları atıldı.

Polisler, yürüyüşe engel oldu. Polisler ile halk arasında gerginlik yaşandı. Polisler biber gazı ve plastik mermiyle halka saldırdı. 3 kişi gözaltına alındı. DEM Parti İl Eşbaşkanı Songül Korkmaz da gazdan etkilendi.

DEM Parti İl Eşbaşkanı Mustafa Mesut Tekik, demokrasiyi savunan tüm kesimlerin kayyumlara karşı durması gerektiğini vurguladı. Tekik, "Bu vandallara, yatlarda katlarda gününü gün edenlere meydanı bırakmayacağız" dedi.

DBP İl Eşbaşkanı Resul Çetin, "31 Mart'ta seçimleri kaybeden AKP ve MHP faşist rejimi, bir kez daha kirli yüzünü gösterdi. Bu faşistlerin kararlarını tanımıyoruz” dedi.

RIHA

DEM Parti, Riha'nın Curnê Reş (Hilvan) ilçesinde parti binası önünde eylem düzenledi. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde konuşan DEM Parti İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, dün kentte partilerinin belediyeyi yeniden kazandığını hatırlatarak, "Hilvan’dan büyük yenildiniz, Hakkari’deki kayyım darbeniz ile daha büyük yenileceksiniz" dedi. "Kürt ve Kurdistan halkları yalnız değildir" diyen Çubuk,  "Bu saldırının Hakkari’den başlatılmasının nedeni yalnız bırakılacaklarını sanmaları. Bir Türk sosyalist olarak bugün Hilvan’dan bunu başaramayacağınızı ilan ediyorum. Bunu hiçbir zaman başaramadınız" diye kaydetti.  

Burcugül Çubuk, şunları söyledi: "Ancak Ergenekon ile yaptığınız iş birliği ile iktidarda kalmaya çalışırsınız, savaşla ve sömürüyle iktidarda kalmaya çalışırsınız. Ancak patronların emrine girerek iktidarda kalmaya çalışırsınız. Fakat siz bugün çok işaret ettiğiniz sandıkta yenildiniz. İnsanların bilincinde, yüreğinde yenildiniz."

ADANA 

Adana’da İnönü Parkı'nda basın açıklaması yapacağını duyuran DEM Parti Adana İl Örgütü'nün binası öğlen saatlerinde bu yana polis ablukasında. Adana Emniyet Müdürlüğü parti binasının girişini çevik kuvvet polisleriyle kapatıp, binaya giriş çıkışlara izin vermiyor. 

Parti binasına gelen DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, binadan çıkmalarının engellenmesinin kanunda yeri olmadığını belirterek, “Bu bir hukuksuzluk. Polisin görevi bizim Anayasal hakkımızı engellemek değil” dedi. Polisin “Halkı yönlendiriyorsunuz” şeklindeki sözlerine yanıt veren Bozan, “Elbette biz DEM Parti olarak Hakkari’de alınan karara karşı bu ülkede yaşayan 85 milyon yurttaşa sesleneceğiz. 85 milyon yurttaşı da yönlendireceğiz. Diyeceğiz ki ‘Bu haydutluktur. Sarayın darbesidir. Biz bunu kabul etmiyoruz. Gelin Türkiye’nin dört bir yanında buna ses çıkaralım, demokratik tepkimizi gösterelim” diye konuştu.

Polisin ablukası ve partililerin bina içindeki bekleyişi sürüyor.

MÊRDÎN 

Colemêrg Belediyesi’ne kayyum atanması, Mêrdîn’in Karayolları Parkı’nda yapılan açıklamayla protesto edildi. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Eşbaşkanı Şerafettin Aslan, halkın 31 Mart’ta demokrasiyi söke söke aldığını kaydederek, “31 Mart seçimlerinin en önemli sonuçlarından biri de Kürt halkının darbeci ve talancı kayyumları süpürüp tarihin çöp sepetine göndermesiydi. Bugünkü kayyum kararıyla iktidar, 31 Mart seçimlerindeki yenilginin intikamını belediyelerimizden almaya başladı. Şu anda uygulanan OHAL hukukudur. KHK ile getirdikleri irade gaspını siyasi darbelerle bugün hala Kürtlere karşı kullanıyorlar. Yeni anayasa iddiaları kayyum enkazının altında kalmıştır. Yeni anayasa iddiasının ve ‘normalleşmenin’ Kürtleri kapsamadığı bir kez daha açığa çıkmıştır” dedi. Kayyum atanmasının sadece Colemêrg ve DEM Parti’nin sorunu olmadığını kaydeden Aslan, “O nedenle tüm demokrasi güçlerini bu tuzağı boşa çıkarmaya, yan yana durmaya ve hukuksuzluk ve gasp girişimine karşı hep beraber mücadele etmeye davet ediyoruz” diye belirtti. 

DEM Parti Mêrdîn Milletvekili George Aslan da, iktidarı kayyum politikasından vazgeçmeye çağırdı.