Mereş'te katledilenler ve Derviş Hoca Hamburg'da anıldı

Maraş Katliamı'nda yaşamını yitirenler ve Öğretmen Derviş Koç, Hamburg'da anıldı.

Türk devleti ve desteklediği faşistler tarafından 1978'de düzenlenen Maraş Katliamı'nda arkadaşlarıyla Yürük Selim Mahallesi'ni koruyarak binlerce insanın hayatını kurtaran devrimci Öğretmen Derviş Koç, karaciğer kanseri hastalığından dolayı geçtiğimiz Cuma Hamburg'da yaşamını yitirdi. 69 yaşında, evli ve iki kız çocuğu babası Derviş Koç'un vefatı Hamburg'da yaşayan Kurdistanlılar arasında derin bir üzüntüye yol açtı.

'ANILARINA BAĞLI KALARAK ONLARI YAŞATALIM'

Hamburg Kaşanlılar Derneği Maraş Katliamı'nda yaşamını yitirenler ve Derviş Koç'u anmak için Altona semtinde bulunan Kırsche Otmarschen'de bir anma etkinliği düzenledi. Kilisede yapılan etkinlik Alevi dedesi Pir Mustafa Mısır'ın çerağı uyandırmasıyla başladı. Mustafa Mısır, şunları söyledi:

"Yitirdiklerimizın hepsi canımızdan bir parçaydı. Onları unutturmak istemiyorsak anılarına her zaman baglı kalmamız gerekiyor. Derviş Hoca da fedakârlığı ve cesaretiyle yaşadığı toprakları ölümüne savunarak binlerce insanı ölümden kurtaran çok değerli bir insandı. Devletin zindanlarında en ağır işkencelere tabi tutularak 7 seneye yakın cezaevinde kaldı.

Maraş katliamına ilişkin yaşadığı köy olan Hatçepınar'da bir anıt yaptırmak istiyordu. Bu, onun en büyük hayaliydi. Onun bu hayalini gerçekleştirmek hepimizin boynunun borcu."

Hamburg Kaşanlılar Derneği başkanı Adil Dişli de Derviş Koç'un sürgünde bulunduğu Hamburg'da da hiçbir çalışmadan geri kalmadığını söyledi.

YAKINLARI DERVİŞ HOCA'YI ANLATTI

Derviş Koç için yapılan anma etkinliğinde bulunan akraba ve tanıdıkları da anılarını anlattı.

Kız kardeşi Hürü Saç: "Hem abim hem de babam yerindeydi. Babamızı erken yaşta kaybettiğimiz için bize hem abilik hem de babalık yapıyordu. Oldukça merhametli ve nazik bir insandı.Vefatından bir gün önce görüştüğümüzde bana çok zayıfladığımı ve sağlığıma dikkat etmemi söyledi. 7 sene cezaevinde kaldı ve hastalığın çoğunu orada çektigi işkencelerden dolayı kaptı. Son bir senedir hastaydı. Bana 'inşallah Mayıs'a kadar yaşarım, bu kış ölürsem insanlara da boşu boşuna eziyet ederim' diyordu. Ölürken bile insanları düşünüyordu."

Akrabası Dr: Mustafa Havuç: Derviş abi hem eniştem hem de amcaoğlumdu. Fedakârlığı ve değerlere bağlılığı dillere destandı. Kürt hareketinin ilk evrelerinden itibaren yanında yer alan bir insandı. Maraş katliamının oldugu sene Maraş'ta okul okurken bir sene evlerinde kaldım. Yaşanan katliamda o, Hamit Kapan Tahsin ve bir iki arkadaşı ile beraber Yürük Selim Mahallesi'nde binlerce savunmasız insanı kurtardılar.

Dedem Ali Havuç da yaşanan katliamda yaşamını yitirdi. 35-40 çocuğu ölmesinler diye evinde saklıyor. Faşistler bunu duyduğunda içeriye el bombası atıyorlar. Dedem de el bombasını tekrar dışarı atmak isteyince elinde patlayarak şehit oluyor."

Çocukluk arkadaşı Selver Kalay: "Abim olmadığı için bana abilik yapıyordu adeta. Okulda çok zeki ve atılgan bir çocuktu. Hiç unutmam, 'seni döven biri olursa bana söyle' derdi. Çok korumacı birisiydi. Babasının erken yaşta hayatını kaybetmesinin ardından evin bütün sorumluluğu onun üzerindeydi. 16 sene beraber aynı köyde yaşadık."

Derviş Hoca'yı Hamburg'da tanıdığını söyleyen komşusu Lütfü Erimli de "Derviş hem iyi bir komşu hem de iyi bir insandı. Eksikliğini hep hissedeceğim. Kalbi hep ezilenden ve emekçiden yana atan bir arkadaşımı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyorum" dedi.

Derviş Koç'un cenazesi, burada yapılan merasimin ardından en geç Perşembe günü doğduğu Hatçepınar köyünde toprağa verilecek.