Hasta tutsağa zulüm: İnfazı bitti ama tahliye edilmiyor

İnfaz süresi biten hasta tutsak Hamdin Demirkıran'ın tahliyesi engelleniyor.

Amed'in Çınar ilçesinde 1971'de dünyaya gelen Hamdin Demirkıran, 1991’de Siirt Eruh ilçesinde gözaltına alınarak tutuklandı. Dönemin Diyarbakır DGM’sinde yargılanan Demirkıran’a idam cezası verildi. Daha sonra bu ceza müebbet hapse dönüştürüldü. Siirt, Amed, Antep, Aydın, Antep, Adıyaman, Kandıra, Şırnak, Elazığ ve son olarak Balıkesir’deki Kepsut L Tipi Cezaevi’nde kalan Demirkıran, aynı zamanda İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) hasta tutsaklar listesinde. Böbrek yetmezliği nedeniyle ciddi sorunlar yaşayan Demirkıran, 23 Eylül’de cezası bitmesine rağmen tahliye edilmiyor.
Rehin tutulduğu Balıkesir L Tipi Kapalı Cezaevi’nden müebbet hapis cezasını tamamlaması nedeniyle 23 Eylül’de tahliye edilmesi gereken Demirkıran'ın, Cezaevi İdari Gözlem Kurulu tarafından kendisine “iyi hal” raporu verilmesine rağmen Cezaevi İnfaz Hakimliği kararıyla tahliyesi engellendi. Gerekçe olarak da hakkında verilen bir disiplin cezası gösterildi. Bu karar ise Demirkıran’a tahliye olması gereken günün akşamında iletildi.
Tahliyesi engellenen Demirkıran, İnfaz Hakimliğinin kararına karşı avukatı aracılığı ile Balıkesir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu. İnfaz Hakimliğinin vermiş olduğu kararı “yasaya uygun” bulan mahkeme, itirazı reddetti.
Demirkıran’ın avukatı Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak.