'Hasta tutsak Akdoğan'ı öldüren ihmal ve ihlallerdir'

F Oturması eyleminde tutsak Ergün Akdoğan’ın ihmal ve ihlaller sonucu yaşamını yitirdiği belirtildi.

OTURMA EYLEMİ

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenlediği 'F Oturması' eyleminin 635’incisini şube binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde düşme sonucu beyin kanaması geçirerek yaşamını yitiren Ergün Akdoğan’ın durumuna dikkat çekildi. Açılamayı İHD Hapishaneler Komisyonu Sözcüsü Hatice Onaran okudu.

Hatice Onaran, 27 yıllık tutsak Akdoğan’ın 14 Mayıs’ta koğuşunda düşme sonucu beyin kanaması geçirdiğini ve durumu ağırlaştıktan sonra Başakşehir Çam Sakura Hastanesi'ne sevk edilerek yoğun bakım servisine alındığını söyledi. Hatice Onaran, "Ardından ameliyat edilen Ergün Akdoğan’ın sağlık durumu daha da bozuldu ve 21 Mayıs Salı günü ailesine beyin ölümünün gerçekleştiği bildirildi. Hayatta olduğu sure boyunca başında jandarma bekleyen, ailesinin görmesine izin verilmeyen Ergün Akdoğan’ın beyin ölümü gerçekleştikten sonra,  hakkında infaz ertelemesi kararı verildi ve bir veda hakkı bile tanınmadı. Ergün Akdoğan, rahatsızlanmadan önce organlarının bağışlanmasını vasiyet ettiği için, beyin ölümü gerçekleştikten sonra organları ailesinin de rızası alınarak bağışlandı. Fakat organlarının enfeksiyon kapması nedeniyle organları alınamadı, yaşamının sonlanması beklendi” dedi.

Hatice Onaran, hasta tutsak olan Aydoğan’ın önlemler alınmaması, tedavisinin aksatılması nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtildi.