Hasta tutsaklar Özel, Yıldırım ve Bayram'ın durumu da ağır

Ankara, İstanbul ve İzmir’deki eylemlerde hasta tutsaklar Erdal Özel, Abdülbari Yıldırım ve Mehmet Bayram’ın durumlarının ağır olduğu mesajı verildi.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenlediği “F Oturması”nın 611’incisini dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Metris R Tipi Cezaevi’ne bulunan tutsak Erdal Özel’in sağlık durumuna dikkat çekildi.

Açıklamayı, İHD Hapishaneler Komisyon Sözcüsü Mehmet Acettin okudu. Metris R Tipi Cezaevi’nde bulunan tutsak Erdal Özel’in tutuklanmadan önce herhangi bir sağlık sorunun olmadığını belirten Acettin, 19 yıllık tutsaklığının ardından birçok sağlık sorununun oluştuğunu belirtti. Acettin, Özel'in kendi ihtiyaçlarını cezaevinde karşılayamadığını, serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

İZMİR

İHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, 2 haftada bir düzenlediği “Hasta mahpuslara özgürlük”  eyleminin 280'incisini, eski Sümerbank önünde yaptığı açıklama ile gerçekleştirdi. Bu haftaki açıklamada, İzmir Şakran 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki hasta tutsak Abdülbari Yıldırım'ın sağlık sorunlarına dikkat çekildi. Açıklamanın Kürtçesini İHD İzmir Şube Eşbaşkanı Zilan Gümüş, Türkçesini ise İHD yöneticisi İslam Arpat okudu.  

Yıldırım'ın 15 Kasım'da tahliye edilmesi beklenirken, "Pişmanlık" dayatması ile infazının 6 ay ertelendiğine dikkat çekildi.

ANKARA  

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi üyeleri, eylemlerinin 483’üncü haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binası önünde bir araya geldi.

Açıklamayı İHD Şube üyesi Sevil Turgut yaptı. Derledikleri verilere göre cezaevlerinde 651’i ağır olmak üzere bin 517 hasta tutsağın bulunduğunu belirten Turgut, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) verdiği ‘cezaevinde kalabilir’ raporlarıyla hasta tutsakların yaşam haklarının ihlal edildiğini ifade etti.

Bu haftaki eylemde Sakarya Ferizli Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan 75 yaşındaki Mehmet Bayram’ın durumuna dikkat çekildi, "Acilen tahliye edilmeli" denildi.