Hasta tutsaklar Aktaş ve Kaya'nın durumu ağır

İstanbul ve Ankara'daki eylemlerde, ağır hasta tutsaklar Ergin Aktaş ve Abdulalim Kaya’nın durumunun ağır olduğu, acilen bırakılmaları istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenlediği “F Oturması” eyleminin 614’üncüsünü, İHD İstanbul Şube binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde,  Metris R Tipi Cezaevi’nde bulunan engelli ağır hasta tutsak Ergin Aktaş’ın sağlık durumuna dikkat çekildi. Eyleme Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Merkez Yürütme Kurulu(MYK) üyesi Musa Piroğlu, 78'liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın yanı sıra çok sayıda insan hakları aktivisti katıldı.

Açıklamayı, İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyesi Meryem Bars okudu. Metris R Tipi Cezaevi’nde bulunan tutsak Ergin Aktaş’ın birçok sağlık sorunun olduğunu kaydeden Meryem Bars, cezaevinde kendi ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olmadığını belirtti, "Eli dirsekten, sağ eli ise bilekten itibaren olmayan, tek başına öz bakımını ve kişisel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda, engelli bir mahpustur. Bu engellinin yanında KOAH hastasıdır ve bu hastalıklara bağlı sorunları ve rahatsızlıkları devam etmektedir” dedi.

Aktaş için 2013'ten beri Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından ayrı ayrı 6 kez “cezaevinde kalamaz” raporu verildiğini söyleyen Meryem Bars, emniyetten gelen “tehlikeli” ibaresinin yer aldığı “güvenlik” raporu nedeniyle serbest bırakılmadığını ifade etti.

Avukat Gülizar Tuncer ise Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuru yapıldığını ve ret kararının çıktığını belirterek, davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyarak, “tedbir” talebinde bulunulduğunu ifade etti. 

Eylemde Aktaş'ın serbest bırakılması istendi.

ANKARA

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi üyeleri, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için basın açıklamalarının 486’ncı haftasında bir kez daha bir araya geldi. İnsan Hakların Derneği (İHD) Ankara Şube önünde yapılan açıklamada, “Tedavi haktır engellenemez” pankartı açıldı.

İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan 80 yaşındaki hasta tutsak Abdulalim Kaya’nın durumunu paylaştı.

Nuray Çevirmen, Kaya'nın yüzde 93 engelli raporu olduğunu söyledi, acilen serbest bırakılmasını istedi.