Hasta tutsaklar Erik ve Başaran ölüme sürükleniyor

Hasta tutsaklar Necdet Erik ve İdris Başaran’ın durumunun ağır olduğunun vurgulandığı eylemlerde, "Ölüme sürüklendiler, hemen serbest kalmalılar" mesajı verildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta düzenlediği F Oturumu eyleminin 537’ncisini dernek binasının önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Maltepe 1 No’lu L Tip Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulan ağır hasta tutsak Necdet Erik’in sağlık durumuna dikkat çekildi.
 
Hak savunucuları ve tutsak yakınlarının katıldığı F Oturumu’nda, “537. F oturması hasta tutsak Necdet Erik serbest bırakılsın” ve “Tedavi haktır engellenemez" pankartı açıldı. Bu haftaki açıklamayı İHD Cezaevi Komisyonunu üyesi Meral Nergiz Şahin yaptı.
 
İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin giderek arttığını belirtti. Hasta tutsakların tedavi ve kontrollerinin yapılmadığını, ilaçlarının verilmediğini söyleyen Yoleri, hasta tutsakların zorla kelepçeli muayene, ağır hastalıklara rağmen verilen hücre cezaları, yetersiz beslenme ve daha birçok insanlık dışı uygulama ile karşı karşıya kaldıklarının altını çizdi.

Bu hafta Maltepe 1 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan ağır hasta tutsak Necdet Erik’in durumuna dikkat çekildi.

Birkaç gün önce 2 eli kesilen, bacağına doku nakli yapılan ve tedavisi devam eden Erik’in tüm vücudunun yanıklar içerisinde sargılı olduğunu söyleyen Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda tamamen yatalak ve bakıma ihtiyacı olan Necdet Erik ‘adaletten’ kaçmasın diye sedye üstünde tutuklanarak, Maltepe 1 No’lu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna gönderildi. Günlerdir orada ölümün kıyısında. (...) Hastanede, tedavi altında olması gerekirken hapishanede tutulan Erik her an ölümle yüz yüze" dedi.


ANKARA

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 409’uncu haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde açıklama yaptı. İHD Merkez Hapishaneler Komisyonu Eş Sözcüsü Nuray Çevirmen, ağır hasta tutsak İdris Başaran’ın durumunu aktardı.
 
Başaran’ın 29 yıldır cezaevinde tutulduğunu ve Bursa H Tipi Kapalı Cezaevi’nden Antalya S Tipi’ne sürgün belirten Çevirmen, şunları ekledi: “Ağır olan hastalıklarına rağmen sürekli olarak mahpuslar çeşitli yerlere sevk ediliyorlar ancak ailelerine yakın olmak isteyen mahpusların istekleri karşılanmıyor. Başaran, babasının vefat haberini 5-6 ay önce almış ve cenazesine bile götürülmemiş olmasına rağmen bir başka hapishaneye sevki yapılabilmiştir. Yaklaşık 10 yıl önce iklim koşullarından kaynaklı olarak tedavi olabilmesi için Çukurova’dan Kırıkkale’ye sevk edilmiştir. Raporlarında ağır hastalıklarından dolayı ‘nemli ve rutubetli yerde tutulmaması gerekiyor’ ibaresine rağmen 1,5 ay önce Antalya’ya sevk edilmiştir. Antalya ikliminin sıcak ve nemli olmasından kaynaklı olarak sağlığının olumsuz etkileneceği açıktır.”
 
Başaran’ın cezaevinde kaldığı süreçlerde hastalıklarının ilerlediğine dikkat çeken Çevirmen, “Şu anda Ailevi Akdeniz Ateşi (FMH), Epilepsi, Guatr, bel ve boyun fıtığı, mide hastalıkları devam etmektedir. Ayrıca 5 yıl önce 9 defa yapılan endoskopiye göre Çölyak testi yapılması gerektiği belirtilmiş ve yine 2012’de bir hastanede bağırsak darlığından dolayı ameliyat edilmesi gerektiği söylenmiş ve İstanbul Pendik’te hastaneye götürülmüş ancak bu hastalıkları ve tedavileri ile ilgili hiçbir sonuç alınmamıştır. 2012 yılında geçirdiği kalp krizinden kaynaklı 3 defa farklı yerlerde anjiyo olmuştur. Bu hastalıklarının yanında Astım ve KOAH hastalıklarını da taşımaktadır” dedi.
 
Çevirmen, “Ailesine yakın bir hapishaneye sevki sağlanmalı, bu süreç zarfında sağlık tetkikleri ile birlikte ailesinin yanında sağlıklı koşullarda tedavisinin yapılması için tahliyesinin sağlanması gerekmektedir” diye belirtti.