Hasta tutsaklar ölüme terk ediliyor

TUAY-DER Amed Şube Eşbaşkanı Hatice Güneş, hasta tutsakların hapishanelerde insani olmayan koşullar altında tutularak, ölüme terk edildiklerini söyledi.

Hasta tutsaklar üzerinde uygulanan hak ihlallerinin artarak devam ettiğini belirten TUAY-DER Amed Şube Eşbaşkanı Hatice Güneş, tecrit koşullarının bütün cezaevlerinde uygulandığına dikkat çekti.

Ağır hasta tutsaklar, tüm girişimlere rağmen serbest bırakılmıyor. Adli Tıp Kurumu (ATK) raporlarıyla da tahliye edilmeyen hasta tutsaklar, cezaevlerinde ölüme terk ediliyor. Tutsak yakınlarının bütün taleplerine rağmen iktidar, hasta ve infazı tamamlanan tutsakların tahliyesini engelliyor. ANF’ye konuşan Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) Amed Şube Eşbaşkanı Hatice Güneş, cezaevlerinde bulunan hasta tutsakların tedavilerinin engellendiğini söyleyerek, şunları ifade etti: “Hasta tutsak arkadaşlarımız şu an ölüme terk edilmiş durumda ve hiçbir şekilde tedavileri yapılmıyor. Maalesef bazı arkadaşlarımız şüpheli bir şekilde kaldıkları hücrelerde ölü bulunuyor. İktidarın hasta tutsaklar üzerinde uyguladığı bu politikalar, gün geçtikçe kötüleşiyor. Türk cezaevlerinde hasta tutsaklar üzerinde uygulanan bir tecrit söz konusu. Tecritten dolayı cezaevlerinde hasta tutsaklara yaşam hakkı tanınmıyor.”

İLAÇLARI DAHİ VERİLMİYOR

Hapishanelerde hasta tutsaklar üzerinde uygulanan hak ihlallerinin artarak devam ettiğini belirten Güneş, “Hasta tutsaklar cezaevi yönetiminin yaptığı baskılara boyun eğmedikleri için haklarından mahrum bırakılırken, ilaçları dahi verilmiyor. Hastaneye götürülüp getirilen tutsaklar, çıplak aramaya tepki gösterdiklerinden dolayı tek kişilik hücrelere konuluyor. Bu durum onların iyileşme sürecini de yavaşlatıyor” şeklinde konuştu.

AİLELER ZOR BİR SÜREÇ YAŞIYOR

Ailelerin, çocukları ya da yakınlarının devlet tarafından engellenen tedavilerini üstlenmek istediğini kaydeden Güneş, şunları dile getirdi: “Maalesef gelinen noktaya baktığımızda bırakın dışarı çıkarılmaları, farklı cezaevlerine sürgün ediliyor. Aileler gerçekten bu konuda çok zor bir süreç yaşıyor. Özellikle gidiş dönüşlerde hem maddi hem de manevi zorluklarla baş etmek zorunda kalırken, yollarda trafik kazaları geçirerek hayatlarından oluyorlar. Devlet, hasta tutsakları sürgün ederken aileleri de cezalandırıyor.”