GÖRÜNTÜLÜ

Hatimoğulları: Kayyum darbesine karşı dayanışmayla, direnerek kazanacağız

Colemêrg’de gerçekleşen irade gaspına karşı Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin düzenlediği eylemde konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, “Faşizme karşı birlikte dayanışarak, mücadele ederek kazanacağız” dedi.

COLEMÊRG'DE İRADE GASPI

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, Colemêrg Belediyesi'ne kayyum atanmasına ilişkin "Kayyuma geçit yok" şiarıyla Beyoğlu'nda bulunan Şişhane Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri Esengül Demir ve Cengiz Çiçek, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları’nın da katıldığı açıklamaya, çok sayıda siyasi parti, sendika, dernek, kurum, kuruluş temsilcileri destek verdiç Eylemde, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Kayyuma geçit vermeyeceğiz”, “Kayyum gidecek, biz kazanacağız”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Halkların iradesi gasp edilemez”, “Kayyum defol belediye bizimdir” sloganları atıldı. “Kayyuma geçit yok irademize sahip çıkıyoruz”, “Belediyeler bizimdir, gaspa izin vermeyeceğiz” pankartlarının açıldığı açıklamada, “Halkın iradesi gasp edilemez”, Her yerde seçim hak, Hakkari’ye yasak” dövizleri taşındı.

İlk konuşmayı yapan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğuları, ülkede bir “darbe” daha yaşandığı belirtti. Hatimoğuları, şunları söyledi: “AKP iktidara geldiği zaman biz bu toplumu, Türkiye’yi vesayet rejiminden kurtaracak, darbeci anlayışlardan kurtaracağız diye yola çıktı. Oysa şu an DEM Parti ve önceki dönem belediyelere kayyum atayarak 3’ü kez bir siyasi darbe gerçekleştirmiştir. Seçilmişlerimizin dokunulmazlığını kaldırarak onları cezaevlerine koyarak Kobanê Kumpas Davasını tezgahlayarak sevgili Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın aralarında olduğu 13 kısa sürece önce 407 yıl 7 ay hapis cezası vererek bir darbeye daha imza atmıştır. Ve bugün, Hakkari’de belediyemize kayyum atadılar. Belediye eş başkanımız Van’da gözaltına alınıyor. Gerekçesi ise 10 sene önceki bir dava. 10 yıl kış uykusuna yattı bunlar. 10 sene sonra akılları başlarına gelmiş sözde. 10 yıl sonra yani Mehmet Sıddık Hakkari belediye eş başkanı olduktan sonra AKP’nin aklına davayı devreye sokmak gerekiyor. Kendi uydurmuş oldukları bir sahte iddianameyle belediye eş başkanımız hakkında dava açtılar.

‘KAYYUM, SÜLEYMAN SOYLU’NUN EKİBİNDEN’

Bugün gözaltına alındı. Gözaltına alınmakla yetinilmedi, bu işin hukuki süreci anayasada kaleme alınmıştır. Anayasal güvence altına alınmıştır. Bir insan masumiyet karinesi gereği hakkında karar oluşana dek belediyeye kayyum atanamaz. Ama onların derdi kayyum atamak olduğu için arkadaşımız gözaltına alındığı zaman Hakkari Valisi kayyum olarak atanıyor. Kimdir bu kayyum? Bu kayyum Süleyman Soylu’nun ekibindendir. Arkadaşlarımız hakkında davayı açan kimdir? FETÖ’ye mensup olan yargıçlardır. Yargılanan yargıçlardır. Buradan bir kez daha diyoruz ki irademizi gasp etmenize izin vermeyeceğiz. İrademizi gasp edemezsiniz. 31 Mart seçimlerinde bir kez daha görüldü ki. Değerli halklarımız bir kez daha gösterdi ki özellikle kayyum atanmış belediyelerde oylarımızı katlayarak bizler o belediyeleri kazandık. 

FAŞİZME KARŞI OMUZ OMUZA

Bugün AKP’nin son yerel seçimlerde aldığı oylar ortadadır. AKP buzla erimektedir. Daha da eriyecektir. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Ve buradan bizler burada olan bütün devrimci demokratik kurumlarla beraber faşizme karşı omuz omuz diyoruz. Özellikle bugüne kadar HDP’ye, DEM Parti’ye oy vermemiş olanlar değerli halklarımıza sesleniyorum. Zannetmeyin ki sadece Kürt’ün iradesini gasp etmek için kayyum atanıyor. Elbette Kürt’ün iradesini gasp etmek için kayyum atanıyor. Kürt’ün iradesini gasp etmek ve Kürdün seçme ve seçilme hakkını elinden almak için kayyum atanmıştır. Doğrudur. Bu kayyum atamaları ile Kürt’e diyor ki, sen kendi kendini yönetemezsin. Seçimlere girse de benim atayacağım yani despotik, yani faşist rejimlerde olan atanmışlar yönetecek. Senin seçme ve seçimle ehliyetin yoktur diyerek aslında Kürt halkını vatandaşlıktan çıkarmış oluyorlar. 

YALAN SÖYLÜYORLAR

Bu irade gaspının yanı sıra AKP Türkiye genelinde çok sayıda belediye kaybetti. Ve onlar kayyumu şöyle gördüler aynı zamanda. Kayyum onlar için bir para bir sermaye alanı. Sözüm ona hizmet amaçlı geliyoruz diyorlar ama asıl belediye kaynaklarını kendi yandaşlarına peşkeş çekmek için ayrıca Kurdistan’daki belediyeleri, Hakkari’deki belediyeyi rant alanına çevirmek istiyorlar. Borçsuz aldıkları belediyeleri daha doğrusu borçsuzken kayyum atadıkları belediyeyi Hakkari Belediyesinin şu anki borcu 315 milyon. Bununla hiçbir hizmet yapılmamış değerli Türkiye halkları. Bunu kayyum atadıkları vali, AKP’nin yandaşı 2-3 aileye parayı paylaştırmak üzere kendi yandaşlarına peşkeş çekmek üzere kayyum atıyorlar. O nedenle bütün Türkiye halkları bilsin ki onların isnat ettiği hiçbir gerekçe doğru değildir. Sadece ve sadece bahane üretmek peşindeler. Bunu halk biliyor. Biz seçim meydanlarında dolaşırken söyledik. Burada bir kez daha İstanbul’un göbeğinden söylüyorum; inanın AKP’nin  bölgedeki seçmeni, Hakkarili seçmenlerin bir bölümü kayyum atanmasına karşıdır. Daha önce AKP’ye oy verdiği halde kayyum atadığı için DEM Parti’yi destekleyen insan sayısı çok fazla. Seçim sonuçlarına katlanamadılar. AKP öncelikle bunu kendi tabanına açıklamayı başarsın. Açıklayamaz, çünkü yalan söylüyorlar. 

MÜCADELE EDEREK KAZANACAĞIZ

Burada AKP iktidarının bu seçimlerden aldığı yenilgiden sonra biz normalleşme süreci başlatacağız, dediler. Oysa ortada hiç bir normalleşme süreci yok. Normalleşme derken Kürt’e normalleşme yok, DEM Parti’ye normalleşme yok. Çünkü bunlar anormal. Çünkü bunlar faşist rejimde, otoriter rejimde ısrarcı. Bütün halklar olarak bütün demokratik güçler olarak  bu kayyum darbesine karşıyız. Bu darbenin 12 Eylül askeri cunta rejiminden farkı yoktur. AKP darbecidir. MHP darbecidir. Saray darbecidir bunu asla kabul etmiyoruz. Bu darbe karşısında demokratik haklarımızı ve mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz. Birlikte dayanışarak kazanacağız, faşizme karşı mücadele ederek kazanacağız.”

‘BU SADECE HAKKARİ MESELESİ DEĞİLDİR’

Ardından söz alan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Seyit Aslan, AKP’nin kayyum anlayışı halkın iradesinin karşısında duramayacağını söyledi. Kayyum atamanın tüm Türkiye halklarının demokratik haklarının gaspı anlamına geldiğini ifade eden Aslan, “Bu sadece Hakkari meselesi değildir. Bugün saray rejiminin elinde baskı aygıtı dışında hiçbir şey kalmamıştır. Sadece bu baskı aygıtıyla ayakta durmaktadır. Bu otoriter rejim er ya da geç halkın iradesine çarpacaktır. Başta Kürt halkı olmak üzere bütün Türkiye’ye gözdağı verilmiştir. Bugünlerde sınır ötesi operasyonlarını konuşuyorlar. Rojava halkının seçim iradesine darbe vurmak istiyorlar. Sınır ötesi operasyonlarından vazgeçin, onların demokratik haklarına saygı duyun. Eğer bunu yapmazsanız bütün Türkiye işçi ve emekçileri olarak karşınızda duracağız. Hakkari Belediye Eşbaşkanı binlerce kişinin oyuyla seçilmiştir. Yapılması gereken bu uygulamadan vazgeçmektir” diye belirtti. 

'HANGİ COĞRAFYADAN ÖRNEK ALIYORSUNUZ'

Colemêrg Belediyesi’ne atanan kayyum ve kayyuma söz konusu gerekçenin 12 Eylül 1980 Darbesi sonrası gerçekleşen seçim döneminde dahi örneğinin olmadığına dikkati çeken EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk, "Türkiye hiç olmadığı kadar geriye gitmiş durumda. Böyle bir demokrasi ve adalet olamaz. Bunu hangi coğrafyadan alıyorsunuz. Eğer adınızda adalet sıfatı varsa buna cevap vermek zorundasınız. Eğer Asya'da, Afrika'da bunun örneği yoksa Hakkari'de de olamaz. İşte Kürt halkının dile getirdiği sorun budur. İkide bir derdiniz nedir diye anlamazlıktan gelmeyin. Bunu toplum görmüyor zannetmeyin. " dedi.

‘ORTAK ŞEKİLDE MÜCADELE EDECEĞİZ’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, her zaman kayyumların karşısında olacaklarının altını çizdi. Çelik, “10 yıl önce açılmış bir dava yüzünden kayyum atılmasını reddediyoruz. Kayyum, seçmenin sandıkta çıkan  iradesini yok saymaktır. Türkiye’de nerede olursa olsun eğer bir belediye başkanın seçilmesinin önünde bir engel var ise orada belediye meclis üyeleri seçilir. Bunlar sadece yerel seçimlerde yaşanmıyor. Ne yazık ki uzun süredir bunlarla karşı karşıyayız. Hatay’ın seçilmiş milletvekili de halen cezaevinde. Bu kayyumların karşısında her zaman ortak bir şekilde mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu. 

Daha sonra kurum ve  parti temsilcileri halkı selamladı ve DEM Parti ile dayanıştıklarını belirtti. 

YÜRÜMEK İSTEYEN KİTLE ABLUKAYA ALINDI

Açıklamaların ardından kitle Şişhane Meydanı'ndan Taksim'de bulunan İstiklal Caddesi'ne yürümek istedi. Bu esnada kitle ablukaya alındı. Kitle ablukada, "Faşizme karşı omuz omuza", " Direne direne kazanacağız", "AKP halka hesap verecek" sloganlarını attı. Polis, çok sayıda kişiye şiddet uygulayarak gözaltına aldı. Gözaltına alınanların nereye götürüldüğü öğrenilemedi. Ayrıca basının görüntü alması da engellendi.