HDP birçok merkezde seçim bürosu açtı

HDP'nin 24 Haziran seçimleri için çalışmaları aralıksız sürüyor. Bugün de birçok kentte seçim bürolarının açılışı, halk buluşmaları, siyasi parti ve kurum ziyaretleri yapıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin İl Örgütü, 24 Haziran seçimleri için çalışmalarını sürdürüyor. Kentteki seçim çalışmalarına HDP Grup Başkanvekili ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ile Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman da katıldı. Kalabalık partili grubunun bugünkü çalışmalarının ilk adresi merkez Artuklu ilçesiydi.

İlçede kurulan pazarda halkla bir araya gelen HDP’liler, daha sonra seçim bürosu açılışına katıldı. Coşkunun hakim olduğu açılışa caddeden geçen araçlar da korna çalarak destek verdi. Programın başlangıcında kısa bir konuşma yapan HDP’li Adıyaman, 24 Haziran tarihinde zafer kutlaması yapacaklarını belirtti.

HDP’li Beştaş ise, partilerinin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk durumuna değindi. Belediyelere atanan kayyumlara en güçlü cevabın halk tarafından verileceğini söyleyen Beştaş, özgürlük taleplerinden asla vazgeçmeyeceklerini belirtti.

Konuşmaların ardından açılışa katılan Barış Anneleri, seçim bürosunun kurdelesini kesti.

KIZILTEPE

Beştaş ve Adıyaman daha sonra beraberindekilerle birlikte Kızıltepe'ye geçerek, kadın seçim bürosunun açılışına katıldı.

Kadın seçim bürosuna kadar yürüyen Beştaş ve beraberindekilere polisler sık sık “yolu kapatıyorsunuz” uyarısında bulundu. Zaman zaman yaşanan tartışmalar esnasında kadınlar polislerin tutumunu zılgıtlarıyla protesto etti.

Kadın seçim bürosu açılışına katılan çok sayıda yurttaş program boyunca, “Bijî HDP” sloganı attı. Ellerinde HDP bayrakları ile davul ve zurna eşliğinde halaya duran yüzlerce kişinin zılgıt ve alkışları bir an eksilmedi.

HDP İlçe Eşbaşkanı Mihriban Ata, polis engellemelerine "Bugüne kadar kimsenin önünde diz çökmedik. Bundan sonra da asla çökmeyeceğiz. Kadın seçim bürosunun ilk açılışını burada yapacağız” sözleriyle tepki gösterdi.

HDP’li Beştaş da polislerin tutumunu protesto etti. “Bu manzara hukuksuzluğun ve keyfiyetin manzarasıdır” diyen Beştaş, baskılara 24 Haziran’da cevap verileceğini dile getirdi. Beştaş, “Halkın etrafını böyle kolaçan etmeleri, halktan ne kadar korktuklarının göstergesidir. Tüm halkımız bu manzaraya iyi baksın. Biz bu ülkenin köleleri değiliz. Biz bu rolü reddediyoruz. Biz, Kızıltepe'nin sahibiyiz sahibi. Ben bu manzaranın AKP'nin bitişi olduğunu ilan ediyorum” ifadelerini kullandı. Beştaş’ın, “Bu halk, teslim olmuş mu, olacak mı?" şeklinde sorusuna ise açılışa katılanlar “Hayır” diyerek cevap verdi.

Beştaş, kadının özgür olmadığı hiçbir toplumun özgür olamayacağının altını çizdi.

Konuşmaların ardından alkışlar eşliğinde büronun açılışı gerçekleştirildi.

ADANA

Adana’da da HDP İl Örgütü, seçim çalışmaları konusunda fikir alışverişinde bulunmak üzere Emek Partisi (EMEP) ve Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) il örgütleri ile Halkevleri Şubesi’ni ziyaret etti. HDP heyetinde Antep Milletvekili Mahmut Toğrul da yer aldı. Ziyaretlerde konuşan HDP’li Toğrul, sandık güvenliğinin önemi üzerinde durup, bu konuda destek istedi.

HATAY

HDP Hatay İl Örgütü ise seçim startını İskenderun’da verdi. İlçe Örgütü binasında düzenlenen halk buluşmasına HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik katıldı.

Yaptığı konuşmada ülkenin zorlu bir süreçten geçtiğini belirten Birlik, Türkiye’de baskının barış sürecinden sonra arttığını kaydetti. Barış sürecinde yaşanan umutla birlikte 7 Haziran’da tüm renkleri HDP’nin Meclise taşındığını belirten Birlik, “Bu tabloyu gören iktidar önü ve geleceğini görmediği için 1 Kasım’da ülkeyi zorla bir seçime götürdü. 7 Haziran sonrası ülke baskı ile yönetiliyor” diye ifade etti.

Efrin’deki soykırım saldırıları sonrası ülkede ekonomi krizin derinleştiğini kaydeden Birlik, “Bu ekonomi kriz daha çok büyümeden AKP seçime gidererek, bir 5 yıl daha ülkeyi yönetmek istiyor” diye ifade etti. HDP’nin kilit partili olduğunu söyleyen Birlik, 16 yıldır bu iktidardan dolayı ötekileştirilenler de dahil olmak üzere herkesi birlikte hareket etmek için çağırıda bulunarak, “Halkımız 24 Haziran’da bunlara tamam ve yeter artık sıkıldık size diyecektir” dedi.

Birlik ve beraberindekiler daha sonra Eğitim Sen, KESK, Ses Gazetesi, Sosyal Haklar Derneği, cemevi ve kilise ziyaretlerinde bulundu.

DERSİM

HDP Dersim İl örgütü seçim çalışmaları kapsamında merkezde esnaf ve halka cumhurbaşkanı adayları Selahattin Demirtaş’ın basılı olduğu fotoğrafları dağıttı. İl örgütünde bir araya gelen HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş, Dersim milletvekili aday adayları halk ve öğrenciler sokak sokak gezerek seçim vaatleri üzerine yazılı olan fotoğraflar el birliğiyle dağıtıldı. Dağıtılan fotoğraflar arasında Demirtaş’ın en son cezaevinde çektirdikleri de bulunuyor.

Halk oylarını HDP’ye vereceklerini yineledi. Yaşlı ve genç kesimin Demirtaş’ın tahliye edilip edilmeyeceği soruları yöneltmesi yoğun bir şekilde sorulurken, HDP’liler halkın vereceği oylarla tüm siyasi tutukluların cezaevlerinden çıkarabilecekleri yanıtını verdi. Yoğun bir heyecanın hakim olduğu Dersim’de halkın bütün çalışmaları sahiplenerek, dahil olması dikkat çekiyor.

AMED

Amed’de de HDP Yenişehir İlçe Örgütü, Ofis'te seçim irtibat bürosu açılışı gerçekleştirdi. Açılışa, Barış Anneleri, TJA, DTK, HDP İl eşbaşkanları yanı sıra yüzü aşkın partili katıldı. Daha önceki açılışlarda müzik eşliğinde açılışlar yapılırken, İsrail’in dün Filistin'de gerçekleştirdiği katliamdan dolayı açılışlar müziksiz yapıldı.

Açılış öncesi kısa bir konuşma yapan DBP Amed İl Eşbaşkanı İbrahim Çiçek, Filistin'de gerçekleşen İsrail saldırılarını kınadı. Türkiye'de, Filistin halkı için ilan edilen 3 günlük yasa da dikkat çeken Çiçek, "Roboski'de de katliam oldu; ama Türkiye'de yas ilan edilmedi. İnsani konularda ikiyüzlülük yapılmaz" dedi. Çiçek, "Demokratik özerk yaşam temelinde bir yaşam istiyoruz. Bu temelde de mücadelemize devam ediyoruz. Mutlaka kazanacağız" diye konuştu. Yapılan konuşmanın ardından büro açılışı, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Filiz Buluttekin ile Barış Anneleri tarafından yapıldı.

HDP Sur İlçe Örgütü ise Bağıvar Mahallesi'nde seçim irtibat bürosu açılışı gerçekleştirdi. Açılışa, aralarında HDP Amed Milletvekili İmam Taşçıer, Barış Anneleri, TJA aktivistlerinin yanı sıra yüzü aşkın partili katıldı. Açılış öncesi kısa bir konuşma yapan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Camcı, dün Filistin'de yaşanan katliama dikkat çekerek, "Zalimler, zulüm yapar; mazlumlar da zalimlere karşı mücadelesini yürütür" dedi.

Partilerine dönük yapılan baskı, tutuklama ve sindirme politikalarına da işaret eden Camcı, "Ellerinden ne geldiyse yaptılar. Ama mücadelemizi baskılayamadılar. 24 Haziran'da bunu bir kez daha göstereceğiz" dedi. Barış Anneleri tarafından yapılan açılışın ardından yurttaşlar bölgeden ayrıldı.