HDP, Leyla Güven'e destek eylemleri planladı

HDP, tüm parti kurulları, milletvekilleri, il-ilçe örgütleri ve meclislerine bilgi notu göndererek, tecride karşı açlık grevine giren Leyla Güven'e destek eylemleri düzenlenmesini istedi.

HDP Merkezi Örgütlenme Komisyonu tarafından partili milletvekillerine, PM üyelerine, il ve ilçe örgütlerinin yanı sıra yine kadın ve gençlik meclislerine bilgi notu gönderildi. Notta, rehin tutulan HDP Milletvekili ve DTK Eş Sözcüsü Leyla Güven'in, tecride karşı başlattığı açlık grevinin sahiplenilmesi istendi.

'ÖCALAN'A TECRİT HALKLARA SALDIRI'

Bilgi notunda şu ifadelere yer verildi:

“Uluslararası bir plan ile esaret altına alınan PKK Lideri Sayın Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrit tüm zamanların en ağır biçimiyle son üç yıldır devam ediyor. Bu esaret ve tecrit; Sayın Abdullah Öcalan’ın şahsında başta Kürt halkı olmak üzere Ortadoğu halklarının geleceğine dönük saldırıdır. Yüz yıl önce Ortadoğu sınırlarını çizen egemen güçler, bir asır sonra Ortadoğu’yu yeniden dizayn etmek için halklara umut olabilecek bütün yapı ve ideolojilere karşı saldırı başlatmıştır. Sayın Öcalan’ın, Demokratik Ortadoğu Birliği ve halkların ortak mücadelesini esas alan fikriyatı da bu saldırının hedefi olmuştur. Demokratik siyasete ve partimiz HDP’ye saldırılar, bu yaklaşımın bir ürünüdür. Tekçi ulus anlayışı ve onun liberal ideolojisi, kendisine alternatif olabilecek, halkların devrimci ve demokratik mücadelesine ilham olabilecek hiçbir seçeneğe yaşam hakkı tanımamaktadır. İmralı Sisteminin yaratıcıları küresel-emperyalist güçlerdir. Sayın Öcalan’ı İmralı Adası’na hapseden kapitalist güçler, Türkiye’ye de tabiri caizse gardiyanlık rolünü vermiştir. Dolmabahçe Mutabakatı’nın yok sayılması ve sürecin bozulması, Öcalan’ın kırılamayan etkisine ve onun öncülüğünde gelişen demokratik inşa sürecine yönelik esaslı bir saldırıdır. Demokratik inşa süreci kesintiye uğramış olsa da, yarattığı etki o kadar derin ve esaslıdır ki; 7 Haziran seçimlerinin sonucu doğrudan bununla ilgilidir. Siyasi iktidarın, toplumu ve politik alanı tecrit ile gerçekliğinden kopartma ve unutturma hedefi bulunmaktadır.

'GÜVEN'İN TALEBİ BİZİM DE TALEBİMİZ'

Bunun için diyoruz ki; rehin tutulan DTK Eş Sözcüsü ve Hakkâri Milletvekilimiz Leyla Güven’in Sayın Öcalan için başlattığı açlık grevi eylemi haklı bir eylemdir ve talebi bizim talebimizdir. 

İmralı Sistemi mutlak tecridinin politik boyutunu basit bir hukuki meseleye indirgemek, hukukileştirmek ve teknikleştirmek oldukça sorunlu bir yaklaşımdır. Demokratik siyaset olarak, demokratik örgütlenmeyi geliştirmek, demokratik direniş ile barış mücadelesini yürütmek, barışın önündeki engelleri ortadan kaldıracak hamlelerdir. Türkiye halklarının yoluna bırakılan öldürücü kapandan ancak demokratikleşmiş bir ülke ile kurtulabileceğimizin mesajını vermiştir. Bu sadece Kürtlerin yararına değil, bütün Türkiye halklarının hayrına bir çağrıydı. Kin ve intikamın, yeni intikamlar yarattığını, ateşin ateşle söndürülemeyeceğini belirterek, Türkiye halklarını yakan ateşi söndürmek için sürekli barış çağrıları yaptı. Ancak, bu imkân heba edildi. Sayın Öcalan’ın attığı demokratik ve barışçıl çağrılarına her seferinde tasfiye, tecrit ve oyalama politikaları ile karşılık verildi.

‘TECRİT BARIŞI SUSTURUYOR!'

OHAL ile demokratik ve insani değerlere yapılan saldırılar, seçilmişlerin, akademisyenlerin, gazetecilerin, aydınların ve muhaliflerin tutuklanması, kayyumların atanması tecrit ile başlamıştır. Sayın Öcalan ile görüşmelerin yapıldığı dönemlerde, bu görüşmelerde Öcalan’ın verdiği mesajlar halkların barış ve özgürlük sesi olmuştur. Tecrit ile barışın sesi susturulmuştur.

Bunun için diyoruz ki; Leyla Güven haklıdır! Tecrit son bulmalıdır! Onun bu talebi bizim de talebimizdir. Öcalan’ın üzerindeki mutlak tecrit bir an önce son bulmalıdır. 

Bu çağrımız sadece Kürt halkına değil, tüm demokrasi güçlerinedir. Sayın Öcalan’ın düşünceleri halkları bir arada tutan güçlü bir mayadır. Saldırı altında olan sadece Kürt iradesi değil, tüm halkların iradesidir. Sol/sosyalist ve demokrasi güçleri, halklarımızın geleceği için tecride karşı daha güçlü mücadele etmelidir. 

Bu kapsamda milletvekilimiz ve aynı zamanda DTK Eş Sözcüsü Leyla Güven’in kendi vicdani kararıyla başlatmış olduğu süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemini sahipleniyoruz.” 

EYLEM VE ETKİNLİK TAKVİMİ

HDP, Güven'in açlık grevine destek için eylem ve etkinliklerin takvimini şöyle açıkladı:

* 11 Kasım: Kadın Meclisi toplantısında asli gündem haline getirilmesi, 

* 12 Kasım: Parti Meclisi Toplantısı’nda gündemleştirilmesi 

* 13 Kasım: Meclis Grup Toplantısı’nda gündemleştirilmesi

* 14 Kasım: İl Eş başkanları Toplantısı’nda gündemleştirilmesi

* 16 Kasım: Leyla Güven’in kaldığı Diyarbakır D Tipi Cezaevi önünde vekillerin katılımıyla basın açıklaması yapılması ve 17-18 Kasım’da yapılacak açlık grevi eylemlerinin duyurulması 

* 17-18 Kasım: Milletvekili, PM, MYK, Kadın ve İl yöneticilerinin katılımıyla (Diyarbakır, Van, Hakkâri, Urfa, Adana) 2 günlük açlık grevi eylemleri yapılacak.  

* Meclis’te komisyonlarda bütçe görüşmeleri ve Genel Kurul konuşmalarında sürekli gündem yapılması 

* Tüm elçilikler, uluslararası kurum ve kuruluşlara bilgi notu gönderilmesi 

* Tüm DKÖ, STÖ ve siyasi partilere bilgi notu gönderilmesi 

* Sosyal medya ve diğer medya organlarında Leyla Güven’in yaptığı eylem ve amacının gündemleştirilmesi için çalışma yürütülmesi.