GÖRÜNTÜLÜ

Holat: Asimilasyona karşı mücadele büyütülmeli

MED-DER’den Ramazan Holat, Kurdistan'da özel asimilasyon politikalarına karşı topyekun bir mücadele içerine girilmesi gerektiğini söyledi.

ANADİL VE ASİMİLASYON

Dilin kullanımı sadece kurumlarla sınırlı olmaması ve yaşamın her alanında kullanılması gerektiğini belirten MED-DER Yöneticisi Ramazan Holat, “Eğer yaşamın ger alanında kendi anadilimizi kullanamasak asimilasyonun önüne geçemeyiz” dedi. 

Özel savaş politikasının bir ayağı olarak asimile amacıyla Kurdistan’ın birçok kentinde eğitim adı altında kurulan Yatılı Bölge Okulları (YİBO), Kürt çocuklarını asimile ediyor. YİBO’lar eliyle yürütülen asimilasyon politikasına ilişkin değerlendirmede bulunan Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER) Yöneticisi Ramazan Holat, "YİBO'ların farklı ve özel bir yeri var. Kurdistan’da yoğundur. Eğitime ulaşmayan insanları bir şekilde eğitimden yararlanmasını sağlamak için kurulması gereken okullardır, ancak Türkiye gibi ülkelerde bu farklı amaçla kullanılıyor. Temel hedef Kürt çocuklarını asimile etmek, kendi gerçekliğinden uzaklaştırıp Türkleştirmektir" dedi. 

DİL ALINIRSA BİR ŞEY KALMAZ

Devlet eliyle Kurdistan'da yoğun bir asimilasyon sürecinin yürütüldüğüne dikkat çeken Holat, "Yatılı bölge okullarından mezun olan çocukların büyük bir oranına baktığımızda, kendi anadillerini konuşmaktan imtina ettiklerini görüyoruz. Bir toplumun dili alınırsa geriye hiçbir şey kalmaz. Asimilasyon politikalarının birçok ayağı var. Son birkaç yıldır asimilasyon politikaları görünür olmaya başladı. Asimilasyon politikaları görünür olmaya başlarken karşı tarafta ise bir mücadele sürüyor. Kürt halkı kendini asimilasyondan korumak için birçok yönteme başvuruyor. Kurdistan halkı asimilasyon politikalarını boşa çıkarma çabası içerisindedir" şeklinde konuştu.

ANADİL YAŞAMIN HER ALNINDA KULANILMALI

Asimilasyon politikalarını boşa düşürmek adına topyekun bir mücadele içerine girilmesi gerektiğini belirten Holat, şunları söyledi: “Birçok kurum ve yapılanma, ihtiyaçlar üzerinden doğar. Eğer Kurdistan yaşayan halklar asimilasyon dayatılmasaydı böylesi dernek ve kurumların oluşmasına da ihtiyaç kalmazdı. Dolayısıyla Kurdistan’da yaşayan bütün dillerin araştırılması ve geliştirilmesi için çaba harcayan bir kurumuz. Bu durum sadece bizimle bitmiyor. Dilin kullanımı sadece kurumlarla sınırlı olmamalı, yaşamın her alanında kullanılmalı. Eğer yaşamın ger alanında kendi ana dilimizi kullanamasak asimilasyonun önüne geçemeyiz. Anne ve babalar, çocuğun daha küçük yaşta kendi dilinde konuşmayı özendirmemiz gerekmektedir. Kürt dilinin küçümsenen bir olgu olmadığını kavramak gerekiyor. Topyekun bir mücadele vermek gerekiyor.”