GÖRÜNTÜLÜ

HPG 2 gerillanın kimliklerini açıkladı

Metîna’da 2 gerillanın şehadete ulaştığını belirten HPG, “Direniş cephelerindeki fedai kişilikleriyle mücadele tarihimizde önemli izler bırakmayı başardılar” dedi.

ŞEHİT AÇIKLAMA

HPG Basın İrtibat Merkezi, şehit gerillalara ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Gelhat Koçer ve Doğan Amûdê yoldaşlarımız Metîna bölgesine yönelik farklı tarihlerde gerçekleşen düşman saldırılarında şehadete ulaştılar.

Apocu Hareketin Kurdistan’da açığa çıkardığı özgürlük ruhundan etkilenerek mücadele saflarında yer alan Gelhat ve Doğan yoldaşlarımız, halkımıza yönelik sürdürülen soykırım saldırılarına karşı geliştirdikleri direnişle halkımızın oluşturduğu ulusal birliğin en somut örneği oldular. Halkımıza yönelik nereden saldırı gelişirse gelişsin orada bulunmayı ve savaşmayı devrimci bir görev olarak bilen yoldaşlarımız, bu özellikleriyle tüm Kurdistan gençliğine örnek oldular. Mücadele yaşamlarının her anına önemli başarılar sığdıran Gelhat ve Doğan yoldaşlarımız, hem yer aldıkları çalışmalardaki aktif katılımları ve militanca duruşları hem de düşman saldırılarına karşı direniş cephelerindeki fedai kişilikleriyle mücadele tarihimizde önemli izler bırakmayı başardılar. Savaşta zaferin dolayısıyla halkımızın özgürlüğünün ancak fedaice mücadele etmekten ve emek vermekten geçtiğine inanan Gelhat ve Doğan yoldaşlarımız, bu uğurda yürüttükleri dervişane mücadele ile örnek birer Apocu militan olmayı başardılar. Apocu militanlığın en temel özelliklerinden biri olan mütevazılığı bir yaşam biçimi olarak kabul eden ve içtenlikle yaşayan yoldaşlarımız, sahip oldukları yüksek maneviyatları ve anlam dünyalarındaki derinlikle mücadelemize ve biz yoldaşlarına güç ve moral kaynağı oldular.

Yoldaşları olarak Gelhat ve Doğan yoldaşlarımızın başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyor, bu değerli Apocu militanların anısını özlemini duydukları özgür Kurdistan’da yaşatacağımızın sözünü yineliyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Gelhat Koçer
Adı Soyadı: Abdullah Arslan
Doğum Yeri: Şirnex
Anne – Baba Adı: Xezal – Ahmet
Şehadet Tarihi ve Yeri: 9 Haziran 2024 / Metîna

 

Kod Adı: Doğan Amûdê
Adı Soyadı: Ahmed Omer Şerif
Doğum Yeri: Dêrezor
Anne – Baba Adı: Şukriye – Omer
Şehadet Tarihi ve Yeri: 17 Haziran 2024 / Metîna

 

GELHAT KOÇER

Gelhat yoldaşımız, Hezex’te Didêrî aşiretine mensup koçer bir ailede dünyaya geldi. Bu nedenle Kürt kültürünün en saf ve doğal özellikleriyle büyüdü. Ailesinin yaşam tarzında dolayı Botan’ın birçok bölgesini görme imkanı bulan yoldaşımız, bu nedenle coğrafya bilgisini daha küçük yaşta kazandı. Bir süre Türk devlet okullarında okuyan yoldaşımız, kısa sürede bu okulların kendisine ait olmadığının farkına vardı. Okulda öğretilen her şeyin asimilasyon amaçlı olduğunu bilince çıkaran yoldaşımız, okuldan ayrıldı. Koçerlik yaptığı zamanlarda yaşama dair birçok bilgiyi edinen yoldaşımız, bu bilgileri tüm yaşamının temeli haline getirdi. Sömürgeci Türk devletine karşı özgürlük mücadelemizin yoğun bir şekilde sürdüğü Botan’da yaşaması, mensubu olduğu Didêrî aşiretinin yurtsever olması, özgürlük mücadelesine birçok katılımın ve şehadetin olmasından dolayı özgürlük mücadelemizi yakından tanıyan Gelhat yoldaşımız, özellikle fedakarca mücadele eden gerillaya karşı büyük bir hayranlık besledi. Bu nedenle gerillayı görmeyi çok isteyen yoldaşımız, çobanlık yaptığı dönemlerde gerillayı görmek için büyük bir çabanın sahibi oldu. Düşmanın hemen hemen her gün halkımıza yönelik saldırılarına şahitlik eden Gelhat yoldaşımız, bu nedenle düşmana büyük bir öfke duydu. Halkımızın yaşadığı soykırım tehlikesinin kader olmadığına inanan yoldaşımız, bir Kürt genci olarak halkımızın özgürlük istemlerine cevap olması gerektiğinin farkındaydı. Bunu en iyi yanı başında süren destansı gerilla mücadelesine katılarak gerçekleştirebileceğinin farkında olan yoldaşımız, bu temelde arayışlara girdi. Bir süre bu arayışlarını sürdüren yoldaşımız, imkan bulamadığından bir süre bu isteğini gerçekleştiremedi. Fakat günden güne düşmana olan öfkesini bileyen yoldaşımız, yoğunlaşmalarını daha da güçlendirdi. Tüm halkımıza ve dünya halklarına yeni ve özgür yaşamın kapılarını aralayan Rojava Özgürlük Devrimi’nden etkilenen yoldaşımız, bu devrim sürecinde şehadete ulaşan yoldaşlarımızdan etkilendi. Bu nedenle bir an önce devrim saflarına katılması gerektiğini düşünen yoldaşımız, çabalarını daha da sıklaştırdı. Özellikle halkımıza ve Hareketimize yönelik saldırıların zirveye çıktığı 2015 yılında katılım kararını pratikleştirmede ısrarcı olan yoldaşımız, yüzünü Botan dağlarına dönerek gerilla saflarına katıldı.

Gerilladaki ilk eğitimini Bakurê Kurdistan’da gören Gelhat yoldaşımız, aldığı bu eğitimlerle kısa sürede gerilla yaşamına uyum sağladı. Daha önceleri dağ tecrübesi olan Gelhat yoldaşımız, kendisiyle birlikte eğitim gören yoldaşlarıyla da bu tecrübelerini paylaşarak onların da birer yetkin gerilla olmasında emek sahibi oldu. Daha sonra Medya Savunma Alanları’na geçen yoldaşımız, mücadelesini burada sürdürdü. Burada daha kapsamlı eğitim görme şansı bulan yoldaşımız, kendisini ideolojik anlamda geliştirme imkanı buldu. Rêber Apo’nun çözümleme ve savunmaları temelinde derinlikli yoğunlaşmalar yaşadı. Yaşadığı yoğunlaşmaları kişiliğinde temsil etmesi gerektiğinin bilincinde olan yoldaşımız, bu anlamda önemli bir çabanın sahibi oldu. Apocu militanların fikir, zikir ve eylem birlikteliğini kişiliklerinde somutlaştırması gerektiğinin bilincinde olan yoldaşımız, bunun için sürekli mücadele etti. Dürüst ve doğal bir kişiliği olan Gelhat yoldaşımız, koçerlik kültürünü Apocu ideoloji ile harmanlayarak örnek bir militan oldu. Bu nedenle tüm yoldaşlarının saygısını kazanan yoldaşımız, duruşuyla güven verdi. Bu nedenle önemli ve kritik görevlerde bulunan yoldaşımız, disiplinli yaşamı ve duyarlı kişiliği ile önemli başarılar elde etti. Bu anlamıyla yoldaşlarının güvenine layık olan yoldaşımız, her geçen gün bulunduğu çalışmayı geliştirmenin çabasında oldu. Sömürgeci Türk devletinin halkımıza yönelik saldırılarını artırarak sürdürmesi karşısında mücadele azim ve istemini büyüten yoldaşımız, Bakurê Kurdistan’da mücadele etmek istedi. Ancak bu şekilde sürece cevap olabileceğinin bilincinde olan yoldaşımız, bunun için kendisini askeri ve ideolojik olarak daha da yetkinleştirmesi gerektiğinin farkında oldu. Özellikle Demokratik Modernite Gerillacılığı’nın ilkelerini özümsemesi gerektiğini bilen yoldaşımı, bu temelde önemli bir yoğunlaşma süreci yaşadı. İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik saldırılarının boyutlandığı bir süreçte, Apocu bir militan olarak yoldaşlarıyla direniş mevzilerinde olması gerektiğini düşünen yoldaşımız, bunun için bir an bile tereddüt etmedi.

Gittiği her direniş alanında emekçi ve fedakar kişiliği ile dönem görevlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmenin çabasında olan Gelhat yoldaşımız, militan kişiliği, dürüst, samimi yoldaşlığı ve savaştaki cesareti ile beraberindeki yoldaşlarına güç ve moral kaynağı olmayı başardı. 9 Haziran 2024 günü görevinin başındayken gerçekleşen bir düşman saldırısında şehadete ulaşan Gelhat yoldaşımız, son nefesine kadar inandığı değerler için savaşarak halkımızın özgürlük tarihindeki yerini aldı. Yoldaşları olarak Gelhat yoldaşımızın özlemi ve aynı zamanda talimatı olan özgür Kurdistan’ı gerçekleştirene kadar durmadan mücadelemizi büyüteceğimizin sözünü veriyoruz.

 

DOĞAN AMÛDÊ

Doğan yoldaşımız, Dêrezor’da Omeri aşiretine mensup yurtsever bir ailenin ferdi olarak dünyaya geldi. Her ne kadar Kurdistan’da doğup büyümese de ailesinin Kürt kültürünü tavizsiz bir şekilde yaşatmasından dolayı Doğan yoldaşımız, özüne bağlı bir şekilde yetişti. Liseye kadar rejim okullarında okuyan yoldaşımız, tüm asimilasyon politikalarına rağmen ısrarla özünü korumayı başardı. Ailesinin yurtsever olmasından kaynaklı Kurdistan’da yaşanan özgürlük mücadelesinden haberdar olan yoldaşımız, özellikle gerillanın işgalci güçlere karşı mücadelesinden büyük moral aldı. Gençlik dönemlerine kadar yaşamını okuyarak ve çeşitli işlerde çalışarak sürdüren Doğan yoldaşımız, 2011 yılında Suriye’de gelişen serhildanlara katılarak özgürlükten yana tavır aldı. Özellikle Rojava’da halkımızın adım adım özgürlüğünü elde etmesiyle oluşturulan ilk direniş birliklerine katılan yoldaşımız, bir Kürt genci olarak öncelikli görevinin halkımızın kazanımlarını korumak olduğunun bilincinde oldu. Rojava’nın büyük oranda özgürleştirilmesinden sonra Türk devletinin desteğini alan çetelerin halkımıza yönelik saldırılar geliştirmesi üzerine direniş mevzilerindeki yerini alan Doğan yoldaşımız, birçok bölgede çetelere karşı savaştı. 2013 yılında çetelerle yaşanan bir çatışmada başından yaralanmasına rağmen mücadelesinden geri adım atmayan yoldaşımız daha da bilenmiş bir şekilde mücadelesini sürdürdü. Bu süreçte Rêber Apo felsefesiyle tanışan yoldaşımız, yaşadığı yoğunlaşmalar sonucu kişiliğinde önemli dönüşümler yaratmayı başardı. 2014 yılından itibaren soykırımcı Türk devletinin desteğini alan DAİŞ çetelerinin halkımıza yönelik sistematik saldırılar gerçekleştirmesiyle daha aktif bir savaş sürecinin içerisine giren yoldaşımız, bu savaş sürecindeki cesaretiyle birlikte savaştığı tüm yoldaşlarına güç ve moral kaynağı olmayı başardı. Rojava alanında gerçekleştirilen birçok devrimci hamlede yer alan Doğan yoldaşımız, bu hamle süreçlerinde tanıdığı Apocu militanlardan derinden etkilendi. Yaşanan her şehadeti mücadelesini daha da büyütmek için gerekçe haline getiren yoldaşımız, bu anlamda önemli yoğunlaşmalar yaşadı.

Yaşadığı yoğunlaşmalarla mücadelesini büyütme kararlılığına ulaşan yoldaşımız, profesyonel bir devrimci olarak mücadelesini sürdürmek istedi. Bu temelde bir süre ideolojik ve askeri eğitimlerden geçen yoldaşımız, Rêber Apo’nun özgürlük felsefesini ve yeni yaşam paradigmasından derinden etkilendi. Bu temelde kişiliğinde önemli dönüşümler yaşayan yoldaşımız, daha aktif ve sonuç alıcı bir katılımın sahibi oldu. Artık Apocu profesyonel bir militan olan Doğan yoldaşımız, her anında mücadelesini büyütmenin çabasında oldu. Bu temelde Kurdistan dağlarına büyük bir ilgi duyan yoldaşımız, mücadelesini çocukken hayranlık duyduğu özgürlük gerillası olarak sürdürmek istedi. Bunun üzerine yüzünü Kurdistan dağlarına dönen yoldaşımız, gerilla saflarına katılarak hayalini gerçekleştirdi.

Gerillaya katıldıktan sonra dağ yaşamına uyum sağlamak için eğitime katılan Doğan yoldaşımız, aldığı eğitimi hemen yaşamsallaştırma imkanı buldu. Bu nedenle kısa sürede dağ koşullarına adapte olan yoldaşımız, istekli katılımı sayesinde yetkin bir özgürlük gerillası oldu. Daha öncesinde edindiği askeri tecrübelerini gerilla savaş sanatıyla daha da zenginleştiren yoldaşımız, bir an önce pratik yapabileceği alanlara gitmek istedi. Bu konuda ısrarcı olan Doğan yoldaşımız, ulaştığı ideolojik birikim ve askeri tecrübe ile yoldaşlarına güven verdi. Bu temelde Metîna bölgesine geçen yoldaşımız, burada birçok çalışmada yer aldı. Son derece zeki biri olan Doğan yoldaşımız, öğrendiği her şeyi kısa sürede yaşama geçirerek tutarlı bir militan olmayı başardı. Bu nedenle birçok konuda olduğu gibi teknik bilgisi de son derece gelişkin olan yoldaşımız, bu yeteneği sayesinde birçok çalışmanın başarılmasında rol oynadı. Aynı zamanda mütevazı bir kişiliği olan yoldaşımız, bulunduğu alanda her zaman aranan Apocu bir militan oldu. Yüzü her zaman işgalci Türk devletine darbe vuracağı alanlara dönük olan Doğan yoldaşımız, bu anlamda sürekli arayışta oldu. Özellikle işgalci Türk devletinin Metîna bölgesinde yönelik geliştirdiği saldırılara karşı her zaman eylem halinde olmak istedi. Özellikle 2021 yılındaki tarihi Zendura Direnişi’nde yüreği her zaman Şehîd Hêjar ve beraberindeki yoldaşlarla oldu. Onların yükünü hafifletmek için sürekli çaba içerinde olarak yoldaşlık görevini yerine getirmek istedi. Daha sonra gelişen düşman saldırılarına karşı da sürekli direniş alanlarında olmayı bilen yoldaşımız, gelişen işgal girişimlerine karşı gerçekleştirilen birçok eylemde emek sahibi oldu. Dürüst ve Apocu özgürlük değerlerine bağlı bir militan olan Doğan yoldaşımız, bu özelliğini tüm pratik çalışmalarına yansıtmayı başardı. En büyük amaçlarından birini Apocu felsefede yetkinleşmiş bir hakikat arayışçısı olarak belirleyen yoldaşımız, bunun için sürekli yoğunlaşma içerisinde oldu. Bu nedenle tüm yoldaşlarının saygı ve sevgisini kazanan Doğan yoldaşımız, yaşamının her anında üzerinde emeği olan şehit yoldaşlarına, güneşi olarak gördüğü Rêber Apo’ya ve birlikte fedakarca mücadele ettiği yoldaşlarına layık olmanın çabasında oldu. Düşmanın ülkemiz Kurdistan üzerindeki saldırılarına bir an bile tahammül etmeyen Doğan yoldaşımız, Metîna’ya yönelik 16 Nisan 2024 günü gelişen saldırılara karşı da en önde cevap veren yoldaşlarımızdan oldu. Cesareti ve soğuk kanlılığı ile beraberindeki yoldaşlarının gücüne güç katan ve moral kaynağı olan Doğan yoldaşımız, 17 Haziran 2024 günü gerçekleşen düşman saldırısında şehadete ulaşarak ölümsüzler kervanına katıldı. Yoldaşları olarak Doğan yoldaşımızın bizlere devrettiği devrim görevlerini onun şahsında tüm şehitlerimize layık olmanın bilinciyle mutlaka yerine getireceğiz.”