Hrant Dink davasında savcıdan aklama talebi: ‘Zaman aşımı’

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 2007 yılında katledilmesine ilişkin davada savcı, bazı sanıklar hakkında "zaman aşımı" nedeniyle kamu davasının düşürülmesini istedi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında savcı aklama talebinde bulundu. Davada ceza alan 11 kamu görevlisi ile tetikçi Ogün Samast, "Anayasayı ihlal" suçundan yargılanıyor. Duruşmaya, sanıklar bizzat katılırken, Ogün Samast duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı.

Daha önceki duruşmalarda, Trabzon TEM Şube Müdürlüğü’nde görevli Adem Sağlam'ın cemaatin "hizmet sohbetlerine" katıldığına dair ifadeleri olan sanık Ali Fuat Akdağ, olayın üzerinden yıllar geçtiği için detayları hatırlamadığını iddia etti.

Sanıkların savunmalarının ardından savcı mütalaasını açıkladı. Savcı, sanıklardan Ahmet İskender, Erhan Tuncel, Ersin Yolcu, Tuncay Uzundal, Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz ve Ogün Samast hakkında "zaman aşımı" gerekçesiyle kamu davasının düşürülmesini talep etti. 

Sanık Adem Sağlam’ın "örgüt üyeliği" suçundan cezalandırılmasını, "cinayet" suçundan ise beraatını talep etti. Ayrıca, sanıklar Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek hakkında "anayasal düzeni değiştirmek" suçundan ceza istedi.

Mütalaanın açıklanmasının ardından söz alan sanık avukatları, karşı savunma için süre talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, avukatların bu talebini kabul ederek, duruşmayı 16 Ekim'e erteledi.