Hububat alım fiyatlarına tepki

Amed Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, hububat alım fiyatlarına tepki göstererek, "Bu şartlar altında çiftçilerimizin sürdürülebilir bir tarım yapması mümkün değildir” dedi.

HUBUBAT FİYATLARI

Amed Ziraat Odası Başkanlığı hububat alım fiyatlarıyla ilgili bir toplantı düzenledi. Düzenlenen toplantıya Farqîn Ziraat Odası Başkanı Ahmet Cakan, Amed Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Galip Çakan ve DEM Parti Amed Milletvekili Adalet Kaya katıldı.

İskenderoğlu, bakanlığın 7 Haziran akşamı açıkladığı makarnalık buğdayın 10 TL, ekmeklik buğdayın 9,250 TL ve arpanın 7,250 TL olarak belirlenen fiyatlarına tepki gösterdi. İskenderoğlu, "1 yılda mazot yüzde 108, gübre yüzde 45, tohum yüzde 75, işçilik yüzde 100'den fazla artmışken kilogramda 1 TL'lik zam çiftçinin ekemez, biçemez anlamına geldiğinin açık bir göstergesidir” dedi.

1990'lı yıllarda 1 kg buğdayla 1,25 litre mazot alınabilirken, şu anda 5 kg buğdayla ancak 1 litre mazot alınabildiğini belirten İskenderoğlu, çiftçilerin zor durumda olduğunu vurguladı. Ayrıca, destek ödemelerinin hemen hasattan sonra yapılması gerektiğini belirterek, hükümetin sürdürülebilir tarım politikası stratejisini açıklaması ve girdi maliyetlerini sübvanse etmesi gerektiğini söyledi.

Amed Milletvekili Adalet Kaya ise, çiftçilerin yanında olduklarını ve ülkenin geldiği durumun bedelini çiftçilerin ödediğini belirterek, hükümete savaş politikalarından vazgeçme ve çiftçiyi destekleyen politikalar geliştirme çağrısında bulundu.